Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 2013 yılı başlangıç ödeneklerinin 14,5 milyar lira olduğunu, yılsonunda bu ödeneğin daha yüksek değerde sonuçlanacağını öngördüklerini bildirdi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı 2013 yılı 1. Koordinasyon toplantısı, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü`nde düzenlendi.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Yıldırım, bakanlığın her yıl Ocak ayı içinde Koordinasyon toplantısı yaptığını belirterek, amaçlarının bir önceki yılın gerçekleşmelerini değerlendirmek, 2012 yılının performansını ve verimliliğini ölçmek ve 2013 yılı içinde yapılacak çalışmaların, projelerin planlamasını yapmak olduğunu söyledi.
1 Kasım 2011`de Bakanlığın yeniden yapılandırıldığını anımsatan Yıldırım, yeni yapı hakkında bilgi verdi.
Kamu hizmeti bakımından bakanlığın son 10 yılda toplam yatırımlar içindeki payını yıllar itibariyle arttıran bir bakanlık olduğuna dikkati çeken Yıldırım, 10 yılsonunda toplam merkezi yönetim yatırımlarının yüzde 50`ye yakınını bakanlığın yapar hale geldiğini bildirdi. Bu yatırımlar içinde en büyük payı yüzde 62 ile karayollarının aldığını ifade eden Yıldırım, bunlar içinde de en büyük payı bölünmüş yolların aldığını söyledi.
Koordinasyon toplantısının bugün yapılan ikinci oturumunda Karayolları Genel Müdürlüğü, DHMİ Genel Müdürlüğü, Devlet Demir Yolları Genel Müdürlüğü gibi birimlerin programlarını ele alacaklarını söyledi.
2012 yılında yaklaşık 13 milyar lira başlangıç ödeneğiyle başladıkları programın yıl sonunda 17 milyarı lira aşan fiili yatırımla tamamlandığını anlatan Yıldırım, ``Buna bazı yatırım içinde yer almayan az kalem harcamaları da dahil edince rakam 20 milyarı lira bulmaktadır`` dedi.
453 ana proje ile bunun altında 3 bine yakın alt başlıklı projelerin yer aldığını, bunların toplam tutarının 166 milyar lira değerinde olduğunu belirten Yıldırım, projelerin 83 milyar liralık kısmının tamamlanmak üzere olduğunu, kalan kısmın da önümüzdeki yıllarda tamamlamayı hedeflediklerini söyledi.
-``2013 YILI BAŞLANGIÇ ÖDENEĞİ 14,5 MİLYAR LİRA``-
Yıldırım, 2013 yılı başlangıç ödeneklerinin 14,5 milyar lira olduğunu ifade ederek, yıl sonunda bu ödeneğin daha yüksek değerde sonuçlanacağını öngördüklerini kaydetti.
Bakanlığımız son 10 yılda kamu-özel sektör ortaklığında çok önemli tecrübeye sahip bakanlık haline geldiğini, havaalanları, deniz limanları, otoyollar, yat limanları gibi önemli alt yapı projelerini kamu-özel ortaklığıyla yapacak bir potansiyele eriştiklerini dile getiren Yıldırım, Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle gerçekleşen projelerin toplam tutarının 22 milyar lirayı bulduğunu, bunlardan 2 milyar liralık kısmının hizmete girdiğini bildirdi.
Yıldırım, 18 milyar lira tutarında hava alanlarının uzun vadeli kiralanmasından dolayı kamuya sağlanan kaynağında ayrıca ilave edilmesi gerektiğini ifade etti.
-``2013 YILI HASILAT YILI OLACAK``-
2013 yılının meyve toplama, hasılat yılı olacağını belirten Yıldırım, büyük projelerin devreye alınacağını, Marmaray, Ankara-İstanbul Yükksek Hızlı Tren (YHT), Sincn-Batıkent ile Kızılay-Çayyolu hatlarının bu yılsonuna kadar devreye alınacağını bildirdi.
111 civarında projenin tamamlanmasının hedeflendiğini anlatan Yıldırım, Gebze-İzmit-İzmir-İstanbul Otoyolu çalışmalarının başladığını, 3. Boğaz köprüsü ve devamı olan otoyolların bu sene başlayacağını, 3. Havalimanı`nın ihalesini gerçekleştirip, çalışmasına başlamayı hedeflediklerini, Kanal İstanbul ile ilgili çalışmaları da belirli bir noktaya getireceklerini söyledi.
Yıldırım, 2013 yılında 3 bin kilometre bölünmüş yol yapacaklarını dile getirdi.
Demiryollarında metrolar dışında İstanbul`da çalışmasını başlatacakları hat olduğunu anlatan Yıldırım, ``Ankara-İzmir YHT`nin Ankara-Afyon arasındaki çalışmalarına başladık. Ankara-Sivas YHT hattının çalışması büyük bir hızla devam ediyor. Gelecek 5 yılda Türkiye`nin nüfusunun yarıdan fazlasının yaklaşık 56 milyon vatandaşın yaşadığı 15 şehri birbiriyle hızlı demiryoluyla bağlamayı hedefliyoruz`` diye konuştu.
-``BU YIL 3 HAVALİMANI TAMAMLANACAK``-
Havacılık sektöründe büyümenin devam ettiğini, 3. Havalimanının da bu ihtiyacın devam ettiğinin göstergesi olduğunu vurgulayan Yıldırım, uçuş sayıları hakkında bilgi verdi.
Şırnak, Bingöl ve Hakkâri hava limanlarının bu yıl tamamlanacağını belirten Yıldırım, ``Böylece iç hat uçuş nokta sayımız 52`ye ulaşacak`` dedi.
Türksat`ın 4A uydusunu bu yıl fırlatacağını kaydeden Yıldırım, 4B uydusunun da 2014 yılı Şubat ayında uzayda yörüngesine gönderileceğini söyledi.
Mayıs ayında tamamen yerli yapım olan İTÜ`de yapımı gerçekleştirilen uyduyu yörüngesine gönderileceğini ifade eden Yıldırım, ``Bu yüzde yüz yerli olarak denenen ilk uydumuz. Prototip uydumuz olacak. Ama asıl büyük uydu da 2015-2016 yıllarında Türkiye`de imal edilecek, projeleri hazırlandı. İmalatıyla ilgili arkadaşlarımız Japonya`da eğitimlerini sürdürüyorlar`` diye konuştu.
Yıldırım, denizcilikte 10 yılda gelinen noktanın Türk deniz ticaret filosunun dünya ticaretini kontrol eden 30 ülke arasında 15. sıraya yerleştiğini anlattı.
-BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ-
Bakanlığın son 10 yılda üzerinde en fazla çalıştığı alanın haberleşme ya da bilgi iletişim teknolojileri olduğuna dikkati çeken Yıldırım, ``Ülkemizin nüfusunun büyük oranda genç olduğunu göz önüne alırsak, bu alandaki gelişmelerin ne kadar önemli olduğu anlaşılır. Türkiye`nin bilgi toplumu hedefi var. Bilgi toplumu hedefi demek, Türkiye`de elektronik ortamda yapılacak her türlü hizmetin en üst seviyede sağlanması anlamına geliyor. Yani vatandaş devletle, ticaretle, seyahatle olan işlerini fiziki engelle karşılaşmadan e-devletle marifetiyle yapabilir hale gelmesidir`` diye konuştu.
Bilişim sektörünün cirosunun 10 yılda 4 kattan fazla artarak, 11,5 milyar dolardan 44 milyar doların üzerine çıktığına dikkati çeken Yıldırım, ``2013 yılı için öngördüğümüz geniş bant abone sayısı 13 milyon civarındaydı. Bu alanda çok hızlı gelişmeleri yaşadık. Şu anda toplam 20 milyonun üzerinde aboneye ulaştık. İnternet kullanan sayısı da son birkaç yılda hızlı arttı ve şu anda 46 milyon vatandaşımız kapsama alanında`` dedi.
PTT Genel Müdürlüğü`nün çalışmaları hakkında bilgi veren Yıldırım, PTT Genel Müdürlüğü`nün 255 farklı hizmeti 200`e yakın kuruma verir hale geldiğini söyledi.
11. Ulaşım Şurası`nın 6-7 Eylül`de İstanbul`da yapılacağını bildiren Yıldırım, şurada, 2023 hedefleri, 10. şurada alınan kararların değerlendirileceğini, 2023 hedeflerinin gözden geçirileceğini, 2035 yılı için ise yeni hedefleri kamuoyuyla paylaşacaklarını söyledi.
Kaynak : DHMI