Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Demiryolu / SIRADA DEMİRYOLLARI VAR ARTIK

SIRADA DEMİRYOLLARI VAR ARTIK

SIRADA DEMİRYOLLARI VAR ARTIK25.02.2013

TCDD Yük Daire Başkan Yardımcısı Ertekin Arslan ise yeni çıkacak yasa ile demiryollarının da özelleşeceğini açıkladı.

Türkiye’deki İhracatçı Birlikleri, 2023’deki 500 milyar hedefine ulaşabilmek amacıyla Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri (OAİB) koordinatörlüğünde bir araya geldi. Dışarıdaki rekabet güçlerini arttırmak ve nakliyeyi de daha ucuza getirmek isteyen ihracatçıların talepleri OAİB Genel Sekreterliği tarafından Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları (TCDD) yetkililerine iletildi.

TCDD Yük Daire Başkan Yardımcısı Ertekin Arslan ise yeni çıkacak yasa ile demiryollarının da özelleşeceğini ve devlet tekelinin kalkacağını belirtti. OAİB’nin Ankara Balgat’daki merkez binasında Hububat Bakliyat ve Yağlı Tohumlar İhracatçıları Birliği Başkanı Turgay Ünlü başkanlığında, TCDD temsilcileri ve ihracatçılar buluştu. Türkiye’deki tüm İhracatçı Birlikleri aracılığı ile ihracatçılardan toplanan talepler, TCDD Yük Daire Başkan Yardımcısı Ertekin Arslan başkanlığındaki yetkililere iletilip, çözümü konusunda yardım istendi.

TCDD’nin yeni hukuki düzenlemeyle kabuk değiştirmenin eşiğinde olduğunu belirten Yük Daire Başkan Yardımcısı Ertekin Arslan, ihracatçılara pozitif ayırımcılık yapmaya hazır olduklarını belirtti. Arslan, ihraç ürünlerinin daha ucuza taşınabilmesi amacıyla vagon tahsisi başta olmak üzere taşımacalıkta da ihracatçılara öncelikli davrandıklarını belirten Arslan, demiryollarının önemli vizyon değişikliğinin eşiğinde olduğunu bildirdi.

İLTİSAK HATLARI

Daha önce sadece kamunun üretim yaptğı yerlere döşenen İltisak hatlarının (Bir üretim merkezini ana hatta bağlayan demiryolu) OSB’ler başta olmak üzere özel işletmelerin bulunduğu yerlere de döşenmeye başladıklarına dikkat çeken Ertekin Arslan, son yıllarda 40’a yakın İltisak Hatları yaptıklarını söyledi. Arslan, “Eski iltisak hatları neredeyse iş yapmazken, yenilerinin daha verimli olması bizleri cesaretlendirdi. 100 metreden, 12 kilometreye kadar giden iltisak hatlarını devreye sokarak ihracatçılarımızın hizmetine sunmaya başladık” dedi.

DEMİRYOLLARINDA DEVLET TEKELİ KALKIYOR

Bir kaç ay içinde çıkacak yasa ile demiryollarının da özelleşeceğini ve devlet tekelinin kalkacağını belirten Ertekin Arslan “Bu yasanın ardından TCDD yeniden yapılanacak. Altyapı ile İşletmecilik birbirinden ayrılacak. TCDD Taşımacılık A.Ş diye bir şirket kurulacak. TCDD alt sadece yapıyla ilgilenecek. Mevcut alt yapıdan bütün 3’üncü şahıslar bedelini ödeyerek taşımacılık yapabilecekler” diye konuştu. Oturum Başkanı Turgay Ünlü de, TCDD’nin ihracatçılara daha yakın olma isteğini taşımasından büyük mutluluk duyduğunu belirterek, ihracatta demiryollarının büyük önem arzettiğini bildirdi.

Kaynak:İstanbul Haber

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr