Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Demiryolu / DEMİRYOLLARININ GÜÇLENMESİ GELECEĞE DAHA UMUTLU BAKMAMIZI SAĞLIYOR

DEMİRYOLLARININ GÜÇLENMESİ GELECEĞE DAHA UMUTLU BAKMAMIZI SAĞLIYOR

DEMİRYOLLARININ GÜÇLENMESİ GELECEĞE DAHA UMUTLU BAKMAMIZI SAĞLIYOR09.05.2013
TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, Uluslararası Demiryolları Birliği (UIC) Ortadoğu Bölgesel Kurulu (RAME) 11. Genel Müdürler Toplantısı’nda önemli açıklamalarda bulundu. Karaman, bir asır önce inşa edilen ve bölge halklarını yakınlaştıran Anadolu’dan Bağdat’a, İstanbul’dan kutsal topraklara uzanan demir ağların yeniden önem kazanmasının geleceğe daha umutla bakmayı sağladığını söyledi.

TCDD Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Süleyman Karaman’ın 2007 yılından beri başkanlığını yaptığı Uluslararası Demiryolları Birliği (UIC) Ortadoğu Bölgesel Kurulu (RAME) Asistanlar Grubu ile 11. Genel Müdürler Toplantısı, 5-6 Mayıs 2013’te İran’ın İsfahan kentinde yapıldı.

İki gün süren programda ilk olarak Asistanlar Grubu toplantısı gerçekleştirildi. TCDD Genel Müdür Yardımcısı İsmet Duman başkanlığında 5 Mayıs 2013’te yapılan Asistanlar Grubu toplantısında, Genel Müdürler Grubu gündeminde yer alan konular müzakere edilerek Genel Müdürlerin onayına sunuldu.

6 Mayıs’ta yapılan RAME Genel Müdürler Grubu toplantısına ise TCDD’nin yanı sıra UIC Genel Müdürü, UIC Orta Doğu Koordinatörü, Iran Demiryolları (RAI) Genel Müdürü, Katar Demiryolu Şirketi CEO’su, Ürdün Akabe Demiryolları Genel Müdürü, Ürdün Hicaz Demiryolları Genel Müdürü, Irak Demiryolları Genel Müdürü, Suriye Hicaz Demiryolları Genel Müdürü, RAME Bölgesel Ofisi temsilcileri, Metra ve NIROO demiryolu şirketlerinin temsilcileri katıldı.  
Toplantı, RAME Başkanı ve TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, İran Ulaştırma Bakan Yardımcısı ve RAI Başkanı Abdol Ali Saheb-Mohammadi ve UIC Genel Müdürü Jean Pierre Loubinoux’un açılış konuşmalarıyla başladı. TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, organizasyonu gerçekleştiren ev sahibi İran Demiryollarına ve toplantıya katılan üye idarelere teşekkür ederek konuşmasına başladı. Ortadoğu’da uzun yıllar ihmal edildikten sonra demiryollarına büyük önem verilmesinin ve yatırımlar yapılmasının önemli olduğunu belirten Karaman, bir asır önce inşa edilen ve bölge halklarını yakınlaştıran Anadolu’dan Bağdat’a, İstanbul’dan kutsal topraklara uzanan demir ağların yeniden önem kazanmasının geleceğe daha umutla bakmayı sağladığını kaydetti. Türkiye, İran, Suriye, Suudi Arabistan’da yapımı devam etmekte olan demiryolu projelerine değinen Karaman, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt,  Umman, Bahreyn gibi bölge ülkelerini birbirine bağlayan projelerinin önümüzdeki 10 yıl içerisinde bu ülkelerde demiryolu taşımacılığını geliştireceğini ifade etti.

Toplantıda RAME üyeleri, kendi ülkelerindeki demiryolu gelişmelerini içeren sunumlar yaptı. Ülkemizdeki demiryolu ile ilgili sunum Genel Müdür Yardımcısı İsmet Duman tarafından yapıldı.

Toplantıda ayrıca RAME bölgesel ofis faaliyetleri, 2013-2014 Eylem planı, 2013 RAME bütçesi ve bölgeden UIC’ye yönelik yeni üyelikler konuları ele alındı. Toplantıya katılamayan Afganistan Demiryolları yetkilileri ise RAME’ye üye olmak isteğini bildirdi. Toplantıda, diğer kararların yanı sıra; 2013 yılında Türkiye’de “1. Raylı Sistemler ve Teknolojisi Çalıştayı” ve “Demiryolu Emniyet ve Güvenlik Semineri”, İran’da “Demiryolu/Liman İşbirliği Semineri” ve “Demiryolu ile Petrol Taşımacılığı Konferansı”  Katar’da “Yatırımcılar Forumu” gibi etkinliklerinin düzenlenmesi kararı da alındı. Gelecek RAME toplantısı 12 Kasım 2013 tarihinde Ürdün’ün Amman kentinde yapılması kararlaştırıldı.

Kaynak:TCDD
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr