Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / LİMAKPORT 200 MİLYON DOLARA YENİLENDİ

LİMAKPORT 200 MİLYON DOLARA YENİLENDİ

LİMAKPORT 200 MİLYON DOLARA YENİLENDİ30.05.2013
Limak İskenderun Uluslararası Liman İşletmeciliği Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Bacaksız, 1.5 yılda limana 200 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını söyledi.

Limak İskenderun Uluslararası Liman İşletmeciliği Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Bacaksız, 1.5 yılda limana 200 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını söyledi. Bu yatırımlarla daha önce 700-800 ton olan yük elleçlemesini yaklaşık 2 milyon tona çıkardıklarını söyledi.

Serdar Bacaksız, İskenderun Limanı'nda yaptıkları yenilikleri, gelişmeleri, yatırımları tanıtmak ve özellikle konteyner operasyonlarının başlamasıyla birlikte bölge halkını ve sanayicilerini bilgilendirmek amacıyla LimakPort Genel Müdürü Cem Aysel ve yönetim kadrosuyla birlikte düzenlediği toplantıda, limanda yapılan yatırımlar ve verilecek hizmetler hakkında bilgi verdi.

Limanı devraldıkları günden itibaren geçen 1,5 yıllık dönem içerisinde 200 milyon dolara yakın yatırım yaptıklarını aktaran Bacaksız, bu parayı limanın içindeki tesise ve makinelere harcadıklarını kaydetti. Bunun yanında 372 milyon dolarlık özelleştirme karşılığında da bedel taahhütlerinin olduğunu hatırlatan Bacaksız, yatırımları tamamlandığında en modern ve hızlı şekilde büyük gemilere hizmet vereceklerini dile getirdi.

Adana OSB'nin İskenderun ile Mersin limanlarının tam ortasında bulunduğunu hatırlatan Serdar Bacaksız, "Firmalar için daha ekonomik bir alternatif sunmuş oluyoruz. Bizim ücret tarifemiz Mersin'e göre yüzde 25 daha düşük. Artık bölge ithalat ve ihracatçımızın bir alternatifi var.

Yaptığımız 200 milyon dolarlık yatırım 120 milyon dolarlık kısmını sadece inşaata harcadık. İskenderun Limanı çok eski. 70'li yıllardan beri hiçbir şey yapılmamış. Yeni rıhtımlar ve değişiklikler yaparak alt yapısını sağlamlaştırdık ve büyük hacimli gemilerin yanaşabileceği hale getirdik." dedi.

Limak tarafından 36 yıl süreyle TCDD'den işletme hakkı devralınan limanın hem Türkiye hem de bölge ticareti için önemli çalışmalara imza attığını dile getiren Serdar Bacaksız, yatırımlarıyla şu an 550 metre uzunluğundaki rıhtımı, 15,5 metre su derinliği, 200 bin metrekarelik istifleme sahası, kara ve demiryolu bağlantısına sahip (intermodal) kapalı ambarları ve modern ekipmanları ile konteyner elleçleme operasyonlarını sürdürdüklerini söyledi.

Hali hazırda 3 adet Mobil vinç ile konteyner hizmeti verdiklerini aktardan Bacaksız, 2013 yılı sonunda hizmete açılacak 370 metre uzunluğundaki ikinci konteyner rıhtımı inşaatının da hızla devam ettiğini bildirdi. İlk etap yatırımın tamamlanmasıyla birlikte, 2013 yılı sonunda limanın kapasitesinin yıllık 1,3 milyon TEU'ya ulaşacağını dile getiren Serdar Bacaksız, liman yatırımının aynı zamanda bölgesel istihdamı hareketlendirdiğini hatırlattı.

Yatırımların ilk etabı süresince liman içinde doğrudan 250, dolaylı olarak da bin kişinin çalışacağını ifade eden Bacaksız, ilerideki aşamalarda bu rakamın doğrudan bin dolaylı olarak da 4 bin kişiye kadar çıkacağını belirtti. Limanı devraldıklarında her hangi bir konteyner elleştirmesi yapılmadığını aktaran Bacaksız, "Mart ayından itibaren buna başladık. Hedefimiz ilk 5 yıl için 1 milyon 300 bin TEU'ye ulaşmak. Açık yükte de daha önce yılda 700-900 bin ton arasında yük elleştirilirken biz geçen sene 2 milyon ton yük elleştirmesi yaptık. Haziran ayının başında Çin'den satın aldığımız büyük vinçler limanımıza inecek. Bunların kurulumu ve çalışması Temmuz ayının sonucu bulacak." şeklinde konuştu.

"İSKENDERUN LİMANI İLE BİRLİKTE ADANA'DA İTHALAT VE İHRACATIN GELİŞİMİ HIZLANACAK"

Limak İskenderun Uluslararası Liman İşletmeciliği AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Bacaksız, limanın özellikle Adana için kritik önem taşıyan tekstil sanayinde önemli maliyet avantajları sağlayacağını belirtti. Bacaksız, Adanalı sanayiciye özel tarifelerle ulaştıklarını belirterek şöyle devam etti: "Adana'da tekstil sanayi için pamuk ithalatı çok önemli bir konu. Biz de tekstil sanayicimizi liman hizmetlerimizle desteklemek amacıyla çalışmalarımızı başlattık. Yine bölge ekonomisinde etkin bir yeri olan plastik hammadde ithal eden sanayi kuruluşlarımız için de hazırladığımız özel tarifelerle maliyet avantajları yaratmaktayız. Narenciye, yaş sebze ve meyve ihracatı yapan firmalarımızın özellikle Körfez Bölgesi'ne yaptıkları ihracatlarda hem lokasyon hem de liman masraflarında avantaj elde etmeleri amacıyla yeni düzenlemeler yaptık." diye konuştu.

"DÜŞÜK FİYATLA KALİTELİ HİZMET"

Serdar Bacaksız, İskenderun Limanı'nın Türkiye ve Adana'nın merkezinde olduğu bölge için önemine dikkat çekerek, limanın uluslararası niteliğe ulaşması için altyapı çalışmalarını titizlikle yürüttüklerini ve bu yolda çok hızla ilerlediklerini söyledi.

LimakPort İskenderun Limanı'nın Doğu Akdeniz'in en önemli limanlarından biri olduğunu ve her geçen gün transit ticaretteki önemini daha da artırdığını söyleyen Serdar Bacaksız, "Son konteyner operasyonlarının başlaması ile Çin, ABD, Hindistan, Yunanistan, Suudi Arabistan gibi ülkelerden gelecek olan hammaddeler, özellikle Adana, Gaziantep, Kahramanmaraş, Hatay, Şanlıurfa, Malatya ve Adıyaman gibi limanın çevresindeki illerde yer alan fabrikalara daha hızlı ve düşük lojistik maliyetleriyle ulaştırılabilecek. Liman ayrıca maden ve mermer ihracatı için de konteynerle taşınma eğilimini artıracak. Ayrıca yeni hizmet vermeye başladığımız idari binada, firmalara yer tahsisatları gerçekleştirileceği ve liman sahası içinde idari binaya yakın bir lokasyonda İskenderun Gümrük Müdürlüğü binası inşa edileceği için, hem gümrük hem de liman işlemleri hızlı bir şekilde tamamlanacak."

Kaynak:Deniz Haber