Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Demiryolu / TÜRKMENİSTAN-AFGANİSTAN-TACİKİSTAN DEMİRYOLU PROJESİNİN TEMELİ ATILIYOR

TÜRKMENİSTAN-AFGANİSTAN-TACİKİSTAN DEMİRYOLU PROJESİNİN TEMELİ ATILIYOR

TÜRKMENİSTAN-AFGANİSTAN-TACİKİSTAN DEMİRYOLU PROJESİNİN TEMELİ ATILIYOR04.06.2013
Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov'un ev sahipliğinde 5 Haziran'da yapılacak temel atma törenine, Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai ve Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman'ın katılması bekleniyor

Türkmenistan-Afganistan-Tacikistan demiryolu projesinin temeli atılıyor. Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov'un ev sahipliğinde 5 Haziran'da yapılacak temel atma törenine, Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai ve Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman'ın katılması bekleniyor.

Berdimuhamedov'un ev sahipliğinde Türkmenistan'ın Atamurat kentinde yapılacak temel atma törenine, Afganistan ve Tacikistan Devlet Başkanları katılacak. Üç ülke lideri, 20 Mart 2013 tarihinde Aşkabat'ta yapılan üçlü zirvede, söz konusu proje ile ilgili mutabakata imza atmıştı.

Bölgede demiryolu ulaşımına ağırlık veren Aşkabat yönetimi, Türkmenistan-Afganistan-Tacikistan demiryolu projesini hızlandırmak istiyor. Proje kapsamında 85 kilometre uzunluğundaki Atamurat-Imamnazar arasındaki demiryolu inşa edilecek. Projenin ikinci ayağı ise İmamnazar'dan Afganistan'ın Andhoy bölgesine kadar olan 38 kilometre yola raylar döşenecek. Söz konusu demiryolu raylarıTürkmenistan'ın finansal kaynaklarıyla gerçekleştirecek.

Tacikistan, Afganistan üzerinden Türkmenistan'a uzanacak demiryolu hattıyla Özbekistan'a olan bağımlılığını azaltacak. Şu an Özbekistan üzerinden Rusya ve diğer ülkelerin pazarına ulaşan Duşanbe yönetimi, yeni projeyle gelecekte Basra Körfezi'ne kadar açılabilecek.

Toplam 400 kilometre uzunluğundaki demiryolu için yaklaşık 400 milyon dolar yatırım yapılması bekleniyor. Afgan yönetimi, projenin Afganistan kısmı için Asya Kalkınma Bankası'ndan yardım bekliyor. Aynı zamanda, Tacikistan hükümeti, kendi payına düşen 160 kilometreyi bulan demiryolu için finans kaynağı arayışı içine girdi. Bu ülke de, İslam Kalkınma Bankası'ndan yardım bekliyor.

Kaynak:Lojistik Haber
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr