Uluslararası Havalimanları Konseyi`nin (ACI), TAV`ın ev sahipliğinde "Dinamik Havalimanları Sektörü Dönüşümü" başlığıyla düzenlenen "ACI Worl-Europe Konferans ve Fuarı, İstanbul Lütfi Kırdar konferans Merkezi`nde başladı.
Toplam 174 ülkedeki 1751 havalimanını temsil eden 800’den fazla üst düzey yöneticinin katıldığı konferansta havacılık sektörünün geleceğini masaya yatırıldı.
Hafta sonu, ACI’NIN genel kurulu gerçekleştirildi. Konferans nedeniyle 10 Haziran Pazartesi akşamı bir resepsiyon verildi. Resepsiyon, DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal`ın `hoş geldiniz` konuşmasıyla başladı.
11 Haziran’daki konferansın açılış konuşmasını Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım video konferansla yaptı.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım`ın video konferans ile katıldığı açılışta, Türkiye`nin havacılıkta bölge merkezi haline geldiğini belirterek "Ülkemiz havalimanlarında dünyanın kabul ettiği yap-işlet-devret modelinin en başarılı örneğini verdi. Sektörde Türkiye`nin adının milyar dolarlık projelerle anılması bizi mutlu ediyor" diye konuştu.
Yıldırım, havacılıkta küresel büyüme yıl bazında yüzde 5 civarında olurken, Türkiye`de bu büyümenin hep iki haneli oranlarda olduğuna vurgu yaparak, iç hatlarda daha da yüksek olduğuna işaret etti.
Küresel anlamda dış hatlarda da büyümenin ortalama yüzde 15-20 civarında gerçekleştiğine dikkati çeken Bakan Yıldırım, bunun daha çok havaalanı inşa edilmesi, mevcut havalimanlarının da genişletilmesi anlamına geldiğini söyledi. Kamu ve özel sektör iş birliğiyle geliştirilen birçok projede başarı sağlandığını kaydeden Yıldırım konuşmasına şöyle devam etti:
"Yap-işlet-devret kamu özel sektör ortaklığıyla Türkiye`nin yıllık toplam 130 milyon civarındaki iç-dış yolcu sirkulasyonunu sağlayan önemli hava limanlarını genel bütçe imkanları dışında kamu özel sektör ortaklığıyla gerçekleştirmiş oluyoruz. Bu model çok iyi bir model olması nedeniyle sadece Türkiye`de uygulanmakla kalmamış aynı tecrübe değişik ülkelerde yaklaşık 13 ülkede daha havaalanları terminaller inşa edilmek suretiyle bölgesel bir işbirliğine de dönüşmüştür.
Türk havacılık sektörünün ACI üyesi havalimanlarıyla paylaşabileceği geniş bir tecrübesi vardır. Üçüncü Havalimanı projesini buna örnek gösterebiliriz. Kamu özel sektör ortaklığı projesiyle dünyanın birkaç büyük havalimanının ölçeğinde, yıllık 120 milyon kapasiteye kadar ulaşabilecek bir havalimanını Yap- işlet-devret modeliyle gerçekleştirdik. Bu havalimanı kuzeyden güneye tamamen bir aktarma merkezi olacak ve böylece küresel trafiğin önemli durak noktalarından birisi bu bölgeye kazandırılmış olacaktır."
DHMİ Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Orhan Birdal, 10 Haziran Günkü resepsiyonda bir ‘hoş geldiniz’ konuşması yaptı.
Konuşmasına “Bu akşam bu güzel mekân, dostların, arkadaşların buluşmasına; birçok sektör mensubunun da bir araya gelip tanışmalarına, kaynaşmalarına tanıklık edecek.” Diye başlayan Birdal, şöyle dedi:
Bu anlamlı geceyle adım atılacak olan “Yıllık ACI Dünya/Avrupa kongre ve Fuarı” sayesinde, dünya havacılığının kalbi İstanbul’da atacak.
Sektör temsilcileri; bu güzel organizasyon sayesinde hem bilgi ve tecrübe alışverişinde bulunacaklar, hem de asırlar boyunca kültür ve medeniyetlere beşiklik etmiş olan İstanbul’umuzun havasını teneffüs etmiş olacaklar.
Zamanımızda Türkiye ekonomisinin kalbinin attığı bu güzel şehir; gelecekte dünya havacılığının en gözde merkezlerinden birisi haline gelecek.
Büyüyen Türkiye’nin, havacılık alanında devleşen bu eşsiz şehri, biliyorsunuz dünyanın en büyük havalimanın inşa edileceği şehir.
Ön sözleşmesi imzalanan bu mega proje, dünya havacılığının da gözdesi olacak… Dünya İstanbul’u görsün diye…
İşte dünya havacılığı için böylesine müstesna bir dünya kentinde sizleri ağırlamaktan büyük mutluluk duyduğumu ifade ediyor; hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum.
Kaynak:DHMİ