Türkiye ile Mısır arasında demiryolu, denizyolu ve karayolu anlaşmaları imzalandı. Böylece iki ülke arasında ikili taşımalarla transit taşımalar serbestleşecek.
Türkiye ile Mısır arasında demiryolu, denizyolu ve karayolu anlaşmaları imzalandı. Böylece iki ülke arasında ikili taşımalarla transit taşımalar serbestleşecek.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Karayolu taşımacılığı anlaşmasına göre Mısır ile Türkiye arasında ikili taşımalar ile transit taşımaların serbestleşeceğini belirterek “Yani bu tip taşımalar artık belgesiz yapılacak, herhangi bir sınırlamaya tabi olmayacak" dedi.
Bakan Yıldırım, Bakanlık toplantı salonunda Mısır Ulaştırma Bakanı Hatim Abdullatif ve beraberindeki heyetle görüşmesi öncesinde yaptığı açıklamada, Mısır Ulaştırma Bakanı Abdullatif ve beraberindeki heyetin İstanbul’da toplu taşımacılıkla ilgili kuruluşlarda toplantılar yaptıklarını anlattı.
Mısır Ulaştırma Bakanlığı ile bugün 3 adet anlaşmanın imzalanacağını belirten Yıldırım, anlaşmalardan birinin karayolu taşımacılığı, ikincisinin denizcilik, diğerinin de demiryolları konularındaki işbirliğiyle ilgili olduğunu söyledi.
Karayolu taşımacılığı anlaşmasına göre Mısır ile Türkiye arasında ikili taşımalar ile transit taşımaların serbestleşeceğini ifade eden Yıldırım, “Yani bu tip taşımalar artık belgesiz yapılacak, herhangi bir sınırlamaya tabi olmayacak. Her iki ülkeye boş giriş ve 3. ülke taşımalarında belge sistemi devam edecek. Bu anlaşmayla gerek Mısır’da gerekse Mısır üzerinden Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerine yapılacak taşımalarda önemli bir artış olacağını düşünüyorum” diye konuştu.
Anlaşmaların bir süredir Türkiye ile Mısır arasında devam eden deniz ve Ro-Ro taşımacılığına ciddi katkı sağlayacağını bildiren Yıldırım, kısa bir süre önce Ro-Ro taşımacılığı yapan şoförlerin Mısır ile Türkiye arasında uçakla taşınması uygulamasını da başlattıklarını kaydetti.
Yıldırım, Mısır ile yapılacak Denizcilik Anlaşması ile denizcilik ve liman faaliyetlerin geliştirilmesi, işlemlerin kolaylaştırılması, ekonomik ve güvenli taşımacılığının sağlanması, denizde can ve mal güvenliği konusunda işbirliği yapılması ve deniz çevresinin korunması gibi konularının karara bağlanacağına dikkati çekti.
17 Kasım 2012’de imzalanan mutabakat zaptıyla demiryollarında işbirliğinin geliştirilmesine yönelik oluşturulan çalışma grubunun çalışmalarını tamamladığını belirten Yıldırım, “Bugün iki ülke arasında demiryolları konusunda işbirliğini içeren mutabakat zaptını imzalayacağız. Demiryolları konusundaki işbirliği altyapı ve üstyapının müştereken yapılması, demiryolu araçlarının temin edilmesi, bu alanda karşılıklı tecrübe paylaşımı ve eğitim programları düzenlenmesi gibi konuları içeriyor” dedi.
Mısırlı Bakan Abdullatif ve beraberindeki heyetinin Kazan ilçesindeki Karayolu Lojistik Merkezi’nde, lojistik sektörünün Türkiye’deki rolü konusunda bilgi sunulacağını ifade eden Yıldırım, Mısır Ulaştırma Bakan Yardımcısının da Sakarya’daki Türkiye Vagon Sanayii Anonim Şirketi (TÜVASAŞ) Fabrikasında imal edelin tren setlerini inceleyeceğini anlattı.
Mısır ve Türkiye arasında gelişmekte olan ilişkilerin özellikle ulaştırma alanında büyük ivme kazanacağına inancını dile getiren Yıldırım, yapılan anlaşmalarla işbirliğinin güçlendirilmesi için gerekli hukuki zeminin daha da güçleneceğini, her iki bakanlığın müşterek çalışmalarına hız vererek devam edeceğini söyledi.
Yıldırım, heyetler arasında yapılan görüşmelerin yapıcı ve faydalı olduğunu ifade etti.
“Ticaret hacminde büyük bir sıçrama oldu”
Mısır Ulaştırma Bakanı Hatim Abdullatif ise Türkiye’ye başlattıkları ziyaretin 3. günü olduğunu ancak hiçbir yabancılık hissetmediklerini belirtti.
Çalışmalarına, taşımacılık alanındaki özel sektör temsilcileriyle görüşmeyle başladıklarını ifade eden Abdullatif, Türkiye’nin söz konusu alandaki birikim ve gelişmelerinden istifade etmek istediklerini vurguladı.
Mısır ile Türkiye arasındaki ilişkilerin tarihe mal olduğunu anlatan Abdullatif, “Geçtiğimiz yakın yıllar içinde ticaret hacminde büyük bir sıçrama oldu, bugün taraflar karşılıklı ticaret hacminden söz ederken 5 milyar dolar gibi rakama ulaşıldı. Mısır’daki Türk yatırımlarının toplam tutarı 1,5 milyar doların üzerinde olduğu ifade ediliyor. Bu gelişmenin göstergesidir. Bakanlıklar olarak da bu gelişmelere ayak uydurmamız gerekir” diye konuştu.
İmzalanacak anlaşmaların önemli olduğunu dile getiren Abdullatif, “Bizim amacımız taşımacılık sahasında gerekli olan kolaylığı temin etmek. Taşımacılığı ne kadar kolaylaştırır, külfeti ne kadar aşağı çekersek o kadar ticaretin yaygınlık kazanmasına ve tüketiciye ulaşmasına aracılık etmiş oluruz. 1 yıl içinde Ro-Ro’nun ticarete getirdiği faydayı, iki devlette görmüş ve özel sektör de bunu hissetmiş durumda” dedi.
Yapılacak taşımacılıkla Türk ürünlerinin sadece Mısır pazarında değil, Mısır’a komşu ülkelerin pazarlarına da kolayca ulaştırılmasını temin edeceğini ifade eden Abdullatif, gruplar halinde gidenlere belirli bir vize uygulamasının olduğunu, Ro-Ro taşımacılığıyla gelen şoförlerin vizelerini rahatlıkla alabileceklerini anlattı.
Demiryolları konusunda imzalanacak anlaşmanın yararlı olduğunu bildiren Abdullatif, Mısır’ın demiryolları sahasında tarihi derinliklere dayanan birikime sahip olmasına rağmen Türkiye’den alacakları destek, tecrübe ve birikimle çözüm bekleyen sorunların üstesinden geleceklerine inandıklarını kaydetti.
Konuşmaların ardından demiryolu, denizyolu ve karayolu taşımacılığıyla ilgili anlaşmaları imzalayan Yıldırım ve Abdullatif birbirlerine hediye verdi.
Kaynak:Deniz Haber