Rusya, Belarus ve Kazakistan’da, 16 Haziran tarihinden itibaren Almanya, İtalya ve Türkiye’den ihraç edilen binek otomobilleri için alınan gümrük vergisinin miktarı artırılacak. Avrasya Ekonomi Komisyonu’ndan yapılan açıklamaya göre tedbirin amacı, yerli üreticileri korumak. Rusya’nın Sesi’nde yer alan habere göre, şirketleri yeni gümrük vergisinin kapsamına düşecek ülkeler ise Avrasya Ekonomi Komisyonu’nun bu kararına karşı çıkıyor. Alman şirketleri Daimler ve Volkswagen, komisyonun kararına karşı itiraz etmeye hazırlanıyor.
TÜRK İHRACATÇILAR KARŞI ÇIKMAYA HAZIRLANIYOR
Karara karşı çıkmaya hazırlanan cephelerden biri de Türkiye Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği oldu. Birliğin Rusya’daki temsilcisi Evren Belenlioğlu, Rusya’nın Sesi radyosuna verdiği demeçte Türk ihracatçılarının Ford-Otosan ile sıkı temaslar sürdürdüklerini ve yeni gümrük vergisine karşı itiraz etmeye hazırlandıklarını söyledi.
EN AZ TÜRK ÜRETİCİLER ETKİLENECEK
Avrasya Ekonomik Komisyonu ise verdiği kararın arkasında duruyor. Komisyon, kararın Dünya Ticaret Örgütü’nün kurallarına uygun olduğuna dikkat çekiyor. Avrasya Ekonomi Komisyonu’nun Yüksek Görevli Temsilcisi Andrey Slepnyov, uygulamadan Türk üreticilerini en az şekilde etkileneceğini söyledi. Slepnyov, “Türk üreticilerinin Avrasya Ekonomi Komisyonu’nda alınan kararın kapsadığı tüm mamulleri, Rusya’da üretiliyor. Ve yeni gümrük vergisi bu ürünleri etkilemeyecek” diye konuştu.
FİYATLAR ARASINDA YÜZDE 12 İLE 30 ARASINDA FARKLAR VAR
Slepnyov, Rusya’nın Sesi radyosuna verdiği demeçte şunları söyledi: “Çok özenli bir araştırma yaptık. Türkiye, Almanya ve İtalya’dan ihracatçılar tarafından damping olaylarına yer verildiği ispatlandı. Tahmin edilebilir ki adları geçen ülkelerin ihracatçıları, Rusya piyasasındaki payını korumaya ve hatta arttırmaya çalıştı. 2009 krizi koşullarında Otomotiv endüstrisi ile ilgili projelerin ve mevcut araçların modernizasyonu ile ilgili projelerin uygulanmasına başlandığı zaman ihracatçılar, damping fiyatları temelinde kendi ürünlerini sevk etmekle piyasadaki paylarını daha kolay koruyabileceklerini sandılar. Dampinge yer verildiği ispatlandı. Kendi piyasasına, diğer ülkelerin piyasalarına ve Rusya piyasasına aynı tür mamuller sevk etmede fiyatlar arasında yüzde 12 ila yüzde 30 oranında fark yer aldığı saptandı. Böyle karar diğer ülkelerden, bu arada Güney Kore, Japonya ve diğer ülkelerden ihracatçıların gerçekte tamamen piyasa dışına itilmesine neden oldu ve ulusal üreticilere de önemli bir zarar verdi. Ulusal üreticiler uzun süre içinde eksi rantabilite koşullarında faaliyet yürütmek zorunda kaldılar. Avrasya ekonomik komisyonu tüm bu hususları inceleyerek böyle koşullarda bir tek mümkün kararı aldı. Üreticiler ilgili hukuksal prosedürler gerçekleştirmek hakkından yararlanmaya karar verirlerse aldığımız kararı gerekli şekilde savunmaya hazır olacağız.
Kaynak:Lojiport