Türkiye lojistik sektörü ulusal ve uluslararası düzeyde birçok etkinlik, fuar ve konferansta daha görünür olmaya başladı ve bu görünür olma halini ülkemiz ve lojistik sektörü adına çok sevindirici bir gelişme olarak değerlendiriyorum.
Bu girişi şu nedenle yaptım. Mayıs ayı içinde İstanbul’da ve yurtdışında birçok toplantı ve konferansta bulundum ve Türk lojistik sektörünün geldiği noktayı katılımcılarla paylaşma fırsatı yakaladım.
Haziran ayı başında ise dünyanın en büyük lojistik, taşımacılık, teknoloji ve altyapı fuarı olan ve iki yılda bir Almanya’nın Münih kentinde gerçekleştirilen transport logistic 2013 fuarına katıldım.
Türkiye’den de lojistik ve hava kargo firmalarının gerçekten göz kamaştırıcı standlarla yer aldığı bu fuara dünyanın her yerinden katılımcı ve ziyaretçi akını vardı.
Şu bilgileri fuarın kapsamını ortaya koyması açısından önemli görüyorum: Fuarda bu yıl 63 ülkeden 2 bin 13 katılımcı ürün ve hizmetlerini sergiledi. Toplam 110 bin metrekarelik alanda gerçekleşen fuarda katılımcı sayısı açısından ülkeler bu yıl şu sırayı izledi: Almanya, Hollanda, İtalya, Belçika, Fransa, Avusturya, Çek Cumhuriyeti, İngiltere, İsviçre, İspanya ve Rusya… Fuarın kapanış raporlarına göre bu yıl özellikle Çin, Fransa, Rusya ve Türkiye’den ziyaretçi sayısında büyük artış görülmüş. Bu yıl Türkiye’den katılımcı sayısının da arttığı gözlenen transport logistic’te gerek lojistik gerekse hava kargo bölümünde Türk katılımcılar hizmetlerini tanıttılar. 2K Denizcilik, Airmark, Alışan, Cazgır İnşaat, Ekol Lojistik, Gökbora, Mağdenli, MNG, Taha Kargo, Turkish Airlines - Turkish Cargo, Transotto, ULS Airlines, Ulustrans, Universal Lojistik fuarda stand açan Türk firmalarındandı…
UTİKAD transport logistic 2013’de önemli görüşmeler yaptı
Fuarda UTİKAD ve Türkiye’deki forwarderlar adına önemli bulduğum görüşmeler yaptık. F&L (Avrupa Lojistik Liderleri Platformu) Başkanı Frank Arendt, F&L Genel Sekreteri Gavin W. Roser ve Audrey Macnab’la bir toplantıda bir araya geldik.
Türk ve Avrupa lojistik sektörüne yönelik değerlendirilmelerin yapıldığı toplantıda UTİKAD ile F&L arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi ve sektöre yönelik ortak etkinlikler düzenlenmesi konusunda görüş birliğine vardık. 4 gün süren fuar boyunca sektör dernekleri ve lojistik şirketleri tarafından düzenlenen bir dizi konferanslara da katılma fırsatını buldum. BVL, Logistics, Alliance Germany, Lüksemburg Lojistik Topluluğu gibi organizasyonlarla görüşmeler yaparak, gelecek etkinlikler hakkında görüş alışverişinde bulundum.
Fuar kapsamında Türkiye’ye sefer yapan yabancı demiryolu operatörleri ile UTİKAD arasında yapılan toplantıda, hat kapanması sonrasında, Kapıkule’den Türkiye istasyonlarına doğru ortak blok tren oluşturma konusu ile Çerkezköy istasyonunda elleçleme operasyonunun, UTİKAD çatısı altında bağımsız bir yapı olarak organize edilmesi konusunu da değerlendirdik.
İki yılda bir yapılan fuarda, UTİKAD’ın da ortağı olduğu ve Anadolu ihracatçısının yüklerinin Avrupa’ya demiryolu ile ulaştıracak proje olan BALO-Büyük Anadolu Lojistik Organizasyonlar A.Ş adına önemli bir adım atıldı.
BALO ile Express-Interfracht Internationale Spedition GmbH arasında yapılan anlaşmaya BALO’yu temsilen ben, Genel Müdür Hüseyin İşteermiş ile Express Interfracht Başkanı Zoltan Potvorszki ve Başkan Yardımcısı Drs. Erik Regter imzaladık.
Yukarıda bahsettiğim tüm gelişmeler Türkiye’nin önündeki fırsatları, bu çerçevede lojistik sektörümüzün dinamiklerini ortaya koyuyor.
Bununla birlikte Türkiye’nin lojistik hub olabilmesinin ülkede ekonomik ve siyasi istikrarın sağlam ve sağlıklı işlemesinden geçtiğini belirtmekte yarar görüyorum.
Turgut Erkeskin/UTA