Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Dünyadan / ÇİNDE EKONOMİK BÜYÜME EN DÜŞÜK DEĞERDE

ÇİNDE EKONOMİK BÜYÜME EN DÜŞÜK DEĞERDE

 ÇİNDE EKONOMİK BÜYÜME EN DÜŞÜK DEĞERDE25.06.2013
Çin’in ihraç oranlarının da haziran ayında düşüş göstermesiyle birlikte, Şanghay endeksi etkilendi ve kuru yük il konteyner gemilerinin endekslerinde düşüşe neden oldu.

Çin’de yapılan ön araştırmalar sonucunda fabrika üretiminin 9 aylık sürenin en düşük değerine ulaştığı ortaya çıktı. Reuters’a göre bu durum çok daha sert bir ikinci dönem duraklamasının habercisi.

Çin fabrikalarının genel ülke ekonomileri ve özellikle çelik üretiminde, gemi inşa sektörünün ve taşımacılık sektörünün atardamarlarından en büyüğü olduğunu ifade eden Reuters, karşılaşılan gerileme sonucunda Çin’in ekonomik büyümesi oranlarını düşürdü.

HSBC satın alma yöneticileri endeksinin ani düşüşü tarafından etkilenen, fabrikalar çıkışı düşüşü, çelik sanayisinin kendisini hazırlamasını gerektiğine dair ilk uyarı mekanizması oldu. HSBC endeksi Mayıs ayının yüzde 49,2 son oranından Haziran ayında yüzde 48,3 oranına gerileyerek, gelişme ve gerileme arasındaki yüzde 50’lik net yüzdeye erişemeden gerilemeye başladı.

Çin’in ihraç oranlarının da haziran ayında düşüş göstermesiyle birlikte, Şanghay endeksi etkilendi ve kuru yük il konteyner gemilerinin endekslerinde düşüşe neden oldu. Analistlere göre, ihraç oranlarının düşmesi küresel arzın düşüklüğünü Amerikan ekonomisinin iyileşmesinin hala çok kırılgan olduğunu ve AB’nin de hala borç batağında olduğunu ortaya sermiş olarak kabul ediliyor.

Son 13 yıldır büyüme oranı olarak en düşük seviyelerine düşen Çin ekonomisi büyüme oranı 2013 yılında daha da güçsüz kaldı bir çok analiste göre 2013 yılının ilk çeyreğinde beklenen 7,5 oranındaki büyüme artık aşırı iyimser olarak düşünülüyor. Açıklamalara göre, bu çelik ve gemi inşa sektörünü eklemekle kalmayacak ayrıca taşımacılık sektründe yüzde 3,5 oranında düşüşe de neden olacak.

HSBC Çin baş ekonomisti Qu Hongbin: “İnşa sektörü giderek azalan dış talebin azalmasıyla gerilemeye devam etmekte, bu nedenle de yerel talebi bastırıyor ve stok eritme baskısı oluşturuyor. Pekin büyümeyi sabit tutmak için teşvik yerine reform kullanmayı tercih ediyor. Her ne kadar reformlar uzun vadede başarılı ve gerekli olsa da kısa dönemde son derece limitli bir etkileri olmakta. Bu nedenle 2. yarıda daha düşük bir büyüme bekliyoruz” dedi.

Kaynak:Deniz Haber