Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / LÜKSEMBURG DEMİRYOLU VE TRİESTE’DEN DENİZYOLU İLE İSTANBUL’A BAĞLANACAK

LÜKSEMBURG DEMİRYOLU VE TRİESTE’DEN DENİZYOLU İLE İSTANBUL’A BAĞLANACAK

LÜKSEMBURG DEMİRYOLU VE TRİESTE’DEN DENİZYOLU İLE İSTANBUL’A BAĞLANACAK28.06.2013
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Lüksemburg'un demiryolu ve denizyolu bağlantısı ile bir taraftan Trieste'ye, oradan da İstanbul'a bağlanmasını ve bu hatta birlikte çalışılması önerisini kabul ettiğini açıkladı.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "Lüksemburg'da demiryolu ve denizyolu bağlantısı ile bir taraftan Trieste'ye, buradan da İstanbul'a bağlantı yapılmasını ve böyle bir hatta birlikte çalışmayı önerdiler. Ben de memnuniyetle böyle bir çalışma yapabileceğimizi söyledim" dedi.
Bakan Çağlayan, Lüksemburg temaslarının ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Lüksemburg'da son derece kibar ve nazik bir şekilde karşılandıklarını ifade eden Çağlayan, Türkiye'ye karşı büyük bir ilgi gösterildiğini söyledi.

Büyük Dük Henri'nin Kasım 2013’te Türkiye'ye yapacağı ziyaretin çok önemsendiğini vurgulayan Çağlayan, görüştüğü tüm bakanların bu ziyarete ilişkin görüşlerini dile getirdiklerini anlattı. Çağlayan, görüşmelerde, THY'nin İstanbul'dan Lüksemburg'a yönelik başlattığı direkt uçuştan duyulan memnuniyetin belirtildiğini dile getirdi.

Lüksemburg Ekonomi ve Dış Ticaret Bakanı Etienne Schneider ile JETCO ortaklık protokolü imzalamalarının önemli olduğuna değinen Çağlayan, Türkiye'nin AB üyesi ülkelerle ekonomik ve ticari ilişkilerini bu tür mekanizmalarla geliştirmeye çalıştığını anımsattı.

Bu kapsamda teknik çalışmalar yapıldığını anımsatan Çağlayan, ekonomiyle ilgili bütün sorunların, konuların bu komitede görüşüldüğünü ve ciddi anlamda çözüm sağlandığını söyledi.
Schneider'ın görüşmelerde, AB'nin Türkiye'ye yönelik davranışlarının insanları incittiğini söylediğini aktaran Çağlayan, "Lüksemburg'un bütün bakanlarının Türkiye'nin AB'ye üyeliği konusunda yoğun desteklerini gördüm" dedi. Schneider'ın, Lüksemburglu girişimcilerin Türkiye'deki varlıkları çok daha fazla artırmak istediklerini söylediği bilgisini veren Çağlayan, "Yatırımlar, yatırım fonları konusunda işbirliğinin daha fazla geliştirilmesi istediklerini söyledi. Lüksemburg, Türkiye'de 6. büyük yatırımcı, 6,6 milyar dolarla İstanbul'da ve Ankara'da ekonomik ve ticari ofisler kurmaya karar verdiklerini ifade ettiler aramızdaki ilişkilerin daha fazla geliştirilmesi noktasında" diye konuştu.

Çağlayan, Scheider'ın, AB'nin Türkiye'ye yönelik vize uygulamasını da "nahoş" olarak nitelendirdiğini ve vize işlemlerini kolaylaştırıcı adımlar attıklarını belirttiğini ifade etti.
JETCO protokolünü hemen hayata geçirmeyi önerdiğini vurgulayan Çağlayan, ilk toplantı için kendisini Türkiye'ye davet ettiğini belirtti. Çağlayan, "JETCO'dan ekonomiyle ilgili daha fazla açılımlar yapılmasını, iş dünyasının daha fazla bir araya gelmesini ve üçüncü ülkelerde birlikte hareket edilmesi, ortak yatırım yapılması gibi konular yer alıyor. Hükümet, Türkiye ile ekonomik ilişkilerin sürdürülmesinde son derece kararlı olduğunu ifade ediyor" diye konuştu.

Lojistik konusundaki öneriler

Sürdürülebilir Altyapı ve Kalkınma Bakanı Claude Wiseler'le ve diğer üst düzey görüşmede lojistik konusunu çok öne çıkarıldığını anlatan Çağlayan, şunları kaydetti:

"Türkiye ile Lüksemburg arasındaki lojistiğin üçüncü ülkeler bazında değerlendirilmesi gerektiğini ifade ettiler. Hatta demiryolu ve denizyolu bağlantısı ile bir taraftan Trieste'ye, buradan da İstanbul'a bağlantı yapılmasını ve böyle bir hatta birlikte çalışmayı önerdiler. Ben de memnuniyetle böyle bir çalışma yapabileceğimizi söyledim. Bu bizim maliyetlerimizi, iş akışımızı düzeltecek ve bunun yanı sıra bizim karşı karşıya kaldığımız kotalar sorununa da çözüm getirecek. Türkiye'yi önemli bir ticaret ortağı, bir lojistik ortağı olarak gördüklerini hemen hemen tüm bakanlardan dinledik. Kendilerine bilhassa bu konularda daha sık bir araya gelmeyi önerdik."

Kaynak:Lojistik Haber