Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Demiryolu / ULUSLARARASI DEMİRYOLU STANDARTLARININ BELİRLENMESİNDE TCDD, AKTİF GÖREV ALIYOR

ULUSLARARASI DEMİRYOLU STANDARTLARININ BELİRLENMESİNDE TCDD, AKTİF GÖREV ALIYOR

ULUSLARARASI DEMİRYOLU STANDARTLARININ BELİRLENMESİNDE TCDD, AKTİF GÖREV ALIYOR03.07.2013
Uluslararası Demiryolları Birliği (UIC), Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlediği toplantılarda Uluslararası Demiryolu Standartlarının (International Railway Standards-IRS) oluşturulması yönünde yürütülen çalışmaları görüştü. Toplantıya katılan TCDD yetkilileri, demiryollarında yapılan standardizasyon çalışmalarıyla ilgili bilgi vererek görüş alışverişinde bulundu.

UIC, statü toplantıları kapsamında Fransa’nın başkenti Paris’te, 26-28 Haziran 2013 tarihinde  16. Avrupa Bölgesel Kurulu (26 Haziran), UIC İcra Kurulu ve 82. Genel Kurulu (27 Haziran) toplantılarını gerçekleştirdi. Toplantıda TCDD’yi Genel Müdür Yardımcısı İsmet Duman başkanlığındaki heyet temsil etti. Toplantıların odak noktası, hem Avrupa hem dünya seviyesinde UIC bünyesinde gerçekleştirilen standardizasyonla ilgili çalışmalar oldu. Bu kapsamda toplantıda UIC’nin Uluslararası Elektroteknik Komisyonu (IEC) ve ISO gibi uluslararası standardizasyon örgütleri ile yapacağı teknik işbirliği anlaşmalarının son durumları hakkında bilgi verildi. Uluslararası Demiryolu Standartlarının (International Railway Standards-IRS) oluşturulması yönünde yürütülen çalışmalar ele alındı. Bu çalışmalar kapsamında dikkat çeken gelişmelerden biri, UIC tarafından yürütülen 1520 mm ray açıklığına sahip demiryollarına yönelik Uluslararası Demiryolları İşbirliği Örgütü (OSJD) ve UIC standartlarının birleştirilerek 1520 uluslararası demiryolu standartlarının oluşturulması projesi oldu. Standardizasyon çalışmaları kapsamında başlatılan bir diğer proje ise UIC fişlerinin güncellenmesi konusu da toplantıda mercek altına alındı. Proje kapsamında bu yıl içerisinde 21 UIC fişi güncelleneceği açıklandı. Avrupa düzeyinde gerçekleştirilen standardizasyon çalışmaları kapsamında ise UIC ve Avrupa Demiryolu Ajansı (ERA) arasında yolculara yönelik Telematik Uygulamalar (TAP) için ERA Teknik Dokümanları ve UIC fişlerinin ilgili bölümlerinin devamlı olarak senkronizasyonuna ilişkin bir teknik anlaşmanın yapılması yer aldı.

UIC statü toplantılarına TCDD Genel Müdür Yardımcısı İsmet Duman’ın yanı sıra, UIC Genel Müdürü Jean-Pierre Lobinoux, UIC İletişim Direktörü ve Orta Doğu Koordinatörü Paul Veron, yeni Suudi Demiryolu Kuruluşu Başkanı Mohammed Khaled Al-Suwaiket, Uluslararası İlişkilerden Sorumlu Kuruluşun Başkan Yardımcısı Abdullah S. Balhaddad’ın da bulunduğu dünyanın çeşitli ülkelerinden demiryolu uzmanları katıldı. Toplantıda Suudi Demiryollarının UIC’de ve özellikle UIC Orta Doğu Bölgesel Kurulu’nda (RAME) daha fazla aktif rol alması isteği dile getirildi. Potansiyel işbirliği alanları hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

Paris ziyareti kapsamında gerçekleştirilen bir diğer toplantıda ise 30 Mart-4 Nisan 2014 tarihleri arasında TCDD ev sahipliğinde UIC tarafından düzenlenecek olan 11. UIC ERTMS Dünya Konferansı Organizasyon Komitesi toplantısı oldu. UIC, TCDD, etkinliği üstlenen Organizasyon firması ve demiryolu sanayii temsilcileri arasında yapılan toplantıda kongre bütçesi ve programı gibi organizasyonla ilgili konular görüşüldü. Genel Müdür Yardımcısı İsmet Duman, İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenecek olan bu etkinliğin başarılı olması için TCDD olarak her türlü katkıyı sağlayacaklarını ifade etti.

Kaynak:TCDD
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr