Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gümrük / TÜRKİYE İLE HIRVATİSTAN ARASINDA KARŞILIKLI İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI’NDA REVİZEYE GİDİLDİ

TÜRKİYE İLE HIRVATİSTAN ARASINDA KARŞILIKLI İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI’NDA REVİZEYE GİDİLDİ

TÜRKİYE İLE HIRVATİSTAN ARASINDA KARŞILIKLI İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI’NDA REVİZEYE GİDİLDİ23.07.2013
Hırvatistan'ın AB üyesi olmasından sonra Türkiye ile Hırvatistan arasında imzalanan ve 1 Mart 2000 tarihinde yürürlüğe giren Karşılıklı İşbirliği Anlaşması'nda revizeye gidildi.

Bakanlığımız ile Hırvatistan arasında, eski anlaşmanın bazı maddelerinde tadilata giden yeni bir anlaşma imzalandı.

"Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Hırvatistan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Gümrük  Konularında İşbirliği ve Karşılıklı Yardıma İlişkin Anlaşma" Türkiye adına Gümrük  ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, Hırvatistan adına Ankara Büyükelçisi Drazen Hrastic tarafından imzalandı. Bakanlık toplantı salonunda düzenlenen imza protokolüne Müsteşar Yardımcı Mehmet Güzel ile AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Hasan Köseoğlu da katıldı.

İmza töreninde konuşan Altunyaldız, Türkiye ile Hırvatistan arasındaki ilişkilerin köklü bir geleneğe sahip olduğunu ifade etti. Altunyaldız, iki ülke ilişkilerinin gelecek adına umut verici olduğunu belirterek, "İki ülke arasındaki ticaret hacmi, iki ülke arası ilişkilerin gerçek potansiyelini yansıtmamaktadır. Ticari ilişkileri geliştirmek adına devlet, iş dünyası ve insan ilişkileri düzeyinde ilişkilerimizi geliştirmek için çok çalışmaya ve birbirimizle daha fazla yakınlaşmaya ihtiyacımız var" değerlendirmesinde bulundu.

Altunyaldız, daha önce iki ülke arasında imzalanmış işbirliği anlaşmasının üzerinde yapılacak değişiklikle Türkiye-Hırvatistan ilişkilerinin daha ileri bir seviyeye ulaşacağını ifade etti. Türk-Hırvat ilişkilerinin tarihsel geçmişine değinen Altunyaldız, Türkler ve Hırvatlar arasındaki ortak tarih ve kültürün 16. ve 17. yüzyıllara dayandığını, bu eski dostluğun bir göstergesi olarak da Türkiye'nin, Hırvatistan'ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülkelerden biri olduğunu vurguladı. Altunyaldız, "AB ile müzakere yürüten aday bir ülke olarak Hırvatistan'ın desteğini almak isteriz" ifadesini kullandı.

Hırvatistan'ın bölgedeki barış ve istikrarın korunmasında önemli rol oynadığına dikkati çeken Altunyaldız, Türkiye'nin, Hırvatistan'ın Avrupa Birliği ile geliştirdiği ilişkileri ve üyeliğini desteklediğini kaydetti. Altunyaldız, bu çerçevede, Avrupa Birliği ve diğer ülkelerle olan serbest ticaret anlaşmasına ilişkin konularda Türkiye'nin çıkarlarının dikkate alınmasını beklediklerini belirtti. Altunyaldız, bu anlaşmanın, iki ülkenin çıkarlarına daha iyi hizmet edeceğine inandığını ifade etti.

Türkiye'nin AB Üyeliği İçin Tüm Desteğimizi Vereceğiz

Hrastic, Hırvatistan'ın AB'ye üye olması sebebiyle gündeme gelen bu anlaşmanın, iki ülke ilişkilerinin gelişmesi bağlamında büyük önem arz ettiğini ifade etti. Hırvatistan'ın, Türkiye'nin AB üyeliğini desteklediğini ve çok uzun zamandır devam eden çabalarında başarılı olacağına inandıklarını belirten Hrastic, Hırvatistan'ın mümkün olan tüm desteğini Türkiye'nin AB üyesi olması için vereceğini kaydetti.

İki ülke arasındaki politik ilişkilerde yakalanan potansiyelin ekonomik ilişkilerde yakalanamadığının altını çizen Hrastic, gelişen ekonominin iki ülke insanlarına olumlu anlamda katkı sağlayacağını bildirdi.

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti İle Hırvatistan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Gümrük  Konularında İşbirliği ve Karşılıklı Yardıma İlişkin Anlaşma, 10 Şubat 1999'da Ankara'da imzalandı ve 1 Mart 2000'de yürürlüğe girdi. Gümrük  suçlarını önlenmek, soruşturmak ve gümrük  suçlarına karşı mücadele etmek hususlarında iki ülke arasında işbirliğini sağlayan anlaşmanın Hırvatistan'ın Avrupa Birliği'ne katılımı sebebiyle yeniden incelenmesine ve tadiline ihtiyaç duyularak bu kapsamda anlaşmada değişikliğe gidildi.

Kaynak:T.C.Gümrük ve Ticaret Bakanlığı