Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / TÜRKİ CUMHURİYETLERLE KESİNTİSİZ ULAŞIMIN ÖNÜ AÇILIYOR

TÜRKİ CUMHURİYETLERLE KESİNTİSİZ ULAŞIMIN ÖNÜ AÇILIYOR

TÜRKİ CUMHURİYETLERLE KESİNTİSİZ ULAŞIMIN ÖNÜ AÇILIYOR30.07.2013
Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi,  3-4 Temmuz  tarihleri arasında Bakü’de toplandı.

UTİKAD'ın da  yürütülen çalışmalara önemli katkılar sağladığı  Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi'nde, Türki Cumhuriyetler arasında kesintisiz taşımanın  önünü açacak adımlar atıldı.

Türk Konseyi Genel Sekreteri Halil Akıncı, Azerbaycan Ulaştırma Bakanı Ziya Memmedov, Kazakistan Ulaştırma Bakanı Askar Zhumagaliyev ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın katıldığı Türk Konseyi toplantısında,3 ülke arasında   'Bakü, Aktau ve Samsun Deniz Limanları Arasında Kardeş Liman İlişkisi' kurulmasına yönelik mutabakat zaptı ile “Ulaştırmanın Geliştirilmesi Alanında İşbirliği Protokolü" imzalandı.

Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi toplantısında UTİKAD adına  Yönetim Kurulu Üyesi ve Demiryolu Çalışma Grubu Başkanı Hacer Uyarlar katıldı.  2 gün süren konseyin çalışma grubu  toplantısında “2013 yılında Türk Lojistik Sektöründeki Gelişmeler” konusunda  bir  sunum yapan Uyarlar, Türk taşımacılık ve lojistik sektöründe yaşanan gelişmeler, ulaşım yatırımları ve  projeleri hakkında bilgi verdi.

UTİKAD’ın Türk Konseyi bünyesinde sürdürdüğü çalışmalara dikkat çeken Hacer Uyarlar, “3 ülkenin ulaştırma bakanları tarafından imzalanan bu anlaşmalara, İpek Rüzgarı Projesi  başta olmak üzere diğer intermodal projelere işlerlik  kazandıracak aynı zamanda kesintisiz taşımacılığı sağlayacak  Ortak Belge (CIM/SMGS) konularının eklenmesinde UTİKAD’ın yaptığı çalışmalar son derece etkili olmuştur. Bu sonuç  ülkemiz,sektörümüz ve  derneğimiz adına önemli bir başarıdır.Diğer yandan ülkeler arası taşımacılık ile ilgili sorunların çözümüne yönelik Baklan Yardımcılıkları düzeyinde bir komite ve buna bağlı bir çalışma grubu oluşturulması karara bağlandı.UTİKAD olarak kurulacak bu komite ve çalışma grubunda etkin bir şekilde yer alarak  Türk Konseyi ülkeleri arasında ulaştırma alanında yaşanan sorunların çözümüne katkı sağlamayı hedefliyoruz” dedi.

Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi,  Ulaştırma Bakanları 1. Toplantısı’nda, ülkeler arasında kara, deniz ve demiryolu taşımacılığında işbirliğinin artırılması ve bu çerçevede Hazar geçişli, çok-modlu taşımacılığın geliştirilmesinin önemine vurgu yapılarak,  Hazar geçişinin daha etkin kullanılması ve transit ticaretin üye ülkeler üzerinden gerçekleştirilmesini teşvik edici  tedbirler üzerinde duruldu. Bu kapsamda ulaştırma sektörlerinin aralarındaki işbirliğinin geliştirilmesi yoluyla uluslararası rekabet gücüne sahip olunması üzerinde görüş birliğine varıldı.

Ayrıca, üye ülkeleri arasında ticaret, yatırım ve turizmin teşvik edilebilmesi için bölgesel ulaştırma sistemleri arasında daha derin bir bağlılık ve müşterek çalışmanın sağlanabilmesinin gerektiğinden hareketle,  Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu projesinin hayata geçirilmesinin Asya’nın en ucundan Avrupa’nın en ucuna kadar kesintisiz ulaşımın sağlanmasına katkı sağlayacağını ve böylelikle tarihsel İpek Yolu’nun canlandırılmasına hizmet edeceğinin altı çizildi.

2009 yılında imzalanan Nahçıvan Anlaşması ile kurulan ve 16 Eylül 2010 tarihinde faaliyete geçen konsey, Türk Dili Konuşan Ülkeler arasında siyasi ve ekonomik işbirliğini artırmak ayrıca tarihten gelen dostluk ve kardeşlik bağlarının yaşatılması, kültürel zenginliklerin tanıtılması ve ülkelerin birbirine daha da yakınlaştırılması doğrultusunda çalışmalarını yürütüyor.