Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Demiryolu / LİTVANYA DEMİRYOLLARI İLE TCDD ARASINDA GERÇEKLEŞEN İŞBİRLİĞİ İLE VİKİNG TRENİ YOLA ÇIKIYOR

LİTVANYA DEMİRYOLLARI İLE TCDD ARASINDA GERÇEKLEŞEN İŞBİRLİĞİ İLE VİKİNG TRENİ YOLA ÇIKIYOR

LİTVANYA DEMİRYOLLARI İLE TCDD ARASINDA GERÇEKLEŞEN İŞBİRLİĞİ İLE VİKİNG TRENİ YOLA ÇIKIYOR16.09.2013

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman ve Litvanya Demiryolları Genel Müdürü Stasys Dailydka arasında 12 Eylül 2013 tarihinde Ankara’da gerçekleştirilen imza töreniyle hayat bulan proje, kombine taşımacılık örneği bir blok tren olmasıyla birlikte Kuzey-Güney buluşmasının, Baltık-Karadeniz-Marmara-Akdeniz buluşmasının da güzel bir örneğini oluşturuyor.

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman imza töreninde yaptığı konuşmada Litvanya Demiryolları Genel Müdürü ve beraberindeki heyeti ülkemizde ve demiryollarında görmekten büyük memnuniyet duyduğumu ifade etti.

Karaman “son on yılda kombine taşımacılık ve uluslararası blok trenler alanında demiryollarımız, bölge ülke demiryolu idareleriyle işbirliği içerisinde yeni ve özgün projeler gerçekleştiriyor. Bugün ayda karşılıklı 1000 adet blok trenle, ülkeler ve kıtalar arası taşımacılık koridorları oluşturuyoruz” dedi.

Genel Müdür Karaman: “Viking Treni ile yükler Litvanya’dan, Belarus, Ukrayna koridorunu izleyerek Odesa limanında konteynerler gemilere yüklenecek, Samsun, Derince, Bandırma,  Haydarpaşa, İzmir, Mersin, İskenderun limanlarımıza dağılmak suretiyle buradan yine demiryoluyla yurt içine, Ortadoğu ve Orta Asya ülkelerine TCDD trenleriyle ulaştırılacak. Yine Ortadoğu’dan, Orta Asya’dan gelen yükler aynı koridor ve sistemle Litvanya’ya kadar gidip oradan Baltık ülkelerine ve Avrupa içlerine dağılacak

Burada ikinci bir Viking Treni koridorunu da birlikte değerlendirdik. Yükler demiryoluyla Litvanya-Belarus-Ukrayna-Romanya-Bulgaristan-Türkiye koridorunu izleyerek trenle İstanbul’a gelecek, yurt içine ve Ortadoğu ve Orta Asya ülkelerine TCDD trenleriyle ulaştırılacak” dedi.

Litvanya Demiryolları Genel Müdürü Stasys Dailydka ise imza töreni konuşmasında “Yapılan işbirliği ile Baltık Denizini Karadeniz’e bağlıyoruz. İşbirliğimizin gelişiminde desteğini esirgemeyen ülkelerimiz Cumhurbaşkanlarına, Başbakanlarına, Bakanımızla birlikte bu projeyi hayata geçirmek için büyük gayret sarf eden Litvanya Ulaştırma Bakanına, Litvanya Büyükelçisi  Kestutis Kudzmanas’a teşekkürlerimi sunuyorum. Viking Treni Projesi hayırlı olsun” dedi.

İmza töreni ardından TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman konuk Genel Müdür’e günün anısına bir Türk çini örneği ile demiryolu cep saati hediye ederken, Konuk Genel Müdür Dailydka, 50 yıl önce Litvanya’da kullanılan bir lokomotifin Litvanya altınından maketini hediye etti.
 

Kaynak : TCDD

 

 

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr