Bandırma Limanı'na son iki yılda 23 milyon dolarlık yatırım yapıldı. RO-RO trafiğinde yıllık 500 bin araç kapasiteye sahip limanda, önümüzdeki birkaç yıl içinde 55 milyon dolarlık daha yatırım yapılacak.
Özelleştirme İdaresi tarafından 2008 yılında açılan Bandırma Limanı ihalesini 175 milyon 500 bin dolarla kazanan firma, Anadolu sanayisinin Avrupa'ya trenle bağlanmasını amaçlayan çalışmalarda büyük öneme sahip limana son iki yılda 23 milyon dolarlık yatırım yaptı.
İhaleye göre, bir firma tarafından 36 yıl işletilecek limanın Genel Müdürü Özgür Durmaçalış, TOBB ile bağlı oda ve borsaların katılımıyla 93 ortaklı olarak kurulan Büyük Anadolu Lojistik Organizasyonlar A.Ş. (BALO) tarafından Anadolu sanayisinin Avrupa'ya trenle bağlanmasını amaçlayan çalışmalar çerçevesinde blok trenle Bandırma Limanı'na gelecek yüklerin, gemiyle Tekirdağ'a, oradan da yine trenle Avrupa'ya gönderileceğini söyledi.
Güney Marmara bölgesinde tek demir yolu bağlantısı olan limanın, bu açıdan büyük bir lojistik öneme sahip olduğunu ifade eden Durmaçalış, "Limanın rıhtımlara kadar uzanan ulusal demiryolu hattı ile lojistik üstünlüğü bulunmaktadır. Dökme yük grubunda pazar lideri olan Bandırma Limanı, yaptığı yatırımlar sonucunda kapasitesini artırmaya devam ediyor" dedi.
Mevcut alt ve üst yapı yatırımları sonucunda limanın 220 bin TEU/yıl konteyner, 8 milyon ton/yıl dökme ve genel yük, 500 bin araç/yıl kapasiteye ulaştığını anlatan Durmaçalış, limanın, 2. faz yatırımlar sonuna 350 bin TEU/yıl konteyner, 11 milyon ton/yıl dökme ve genel yük ile 750 bin araç/yıl kapasiteye ulaşmasının planlandığını kaydetti.
Yatırımlara, ağırlıklı olarak konteyner operasyonlarını güçlendirmek için başladıklarını belirten Durmaçalış, şöyle devam etti:
"Limanda son iki yılda yaklaşık 23 milyon dolarlık inşaat yatırımı yapıldı. Gelecek üç yıl içinde sıvı yük terminali için 15 milyon dolar yatırım öngörüsüne sahibiz. RO-RO trafiğinde 500 bin araç/yıl kapasiteye sahibiz. RO-RO terminalinde 38 bin metrekarelik deniz dolgusu yaparak, RO-RO trafiğinde 220 metre uzunluğunda otomobil, kamyon ve yolcu taşıyabilen ropax tipi gemilerin limana yanaşabilmesini sağlamayı hedefliyoruz."
Liman trafiğinin yaratacağı sıkıntıların minimize edilmesi ve operasyonel hızda yavaşlama olmaması için liman ana kapısının çift giriş-çıkışa çıkarılacağını ifade eden Durmaçalış, bu yatırımların 30 milyon doları bulacağını, dökme yük terminaline 10 milyon dolarlık bütçeyle 50 bin tonluk silo yerleştireceklerini söyledi.
Durmaçalış, BALO projesinde önemli bir rol üstlendiklerini dile getirerek, oluşturulan köprünün en önemli ayağından biri olarak, Anadolu sanayisinin Avrupa'ya açılmasında üzerlerine düşeni en iyi şekilde yerine getireceklerini kaydetti.
www.DenizHaber