Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Gümrük Birliği Anlaşması’nın mevcut haliyle Türkiye’nin aleyhine işlediğini belirterek, "Gümrük Birliği Anlaşması bu şekilde devam edecekse, o zaman oturup biz de STA yapalım" dedi.
Danimarka Ticaret ve Avrupa İşleri Bakanı Nick Haekkerup ile bir araya geldiği toplantıda konuşan Çağlayan, Danimarka’nın, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne tam üyeliği için verdiği destek için teşekkür etti.
Avrupa Birliği ile yaşanan sıkıntılara değinen Çağlayan, şunları söyledi: “Adeta bir insan hakları ihlali olan, bir ticari engel olan vize konusunun çözümü konusunda desteklerinizi beklediğimizi ifade etmek istiyorum. Kolaylıklara teşekkür ediyoruz ancak bizim nihai amacımız kolaylık değil. Nasıl bir Danimarkalı, bir Alman, bir İngiliz, ülkeme nasıl vizesiz giriyorsa, benim ülkemin insanının da aynı şekilde hiçbir vize engeliyle karşılaşmamasını istiyoruz. Sizden bu konuda, Türkiye’ye karşı yapılan bu haksız uygulamanın kaldırılması için desteklerinizi istiyoruz. STA konusunda, 18 yıldır Gümrük Birliği Anlaşması’nın tarafı ya tek örneği Türkiye. AB’nin yapmış olduğu maalesef iki yüzlü tutumundan vazgeçmesi konusunda sizlerin desteğine ihtiyacımızın olduğunu tekrar basının önünde ifade etmek istiyorum. Çünkü Türkiye’nin, STA’ların dışında bırakılması bir haksız rekabet unsuru olarak karşımıza çıkıyor. Şu anda Türkiye’nin AB ile gelmiş olduğu Gümrük Birliği süreci, artık Türkiye’nin aleyhine işlemeye başlamıştır. Çünkü Gümrük Birliği Anlaşması ne bize AB’ye tam üyelik konusunda destek veriyor ne de malların serbest dolaşımının söz konusu olduğu bir ortamda malın sahibine vize engeli getirirken bir taraftan da kotalarlaTürk ürünlerinin serbest dolaşım hakkı da elinden alınıyor.
AB, diğer ülkelerle müzakere yaparken maalesef Türkiye’yi masaya oturtmuyor ve ‘STA da Türkiye de taraftır’ demiyor. Değerli dostum, böyle bir Gümrük Birliği Anlaşması Türkiye’nin aleyhine işlemektedir. Gümrük Birliği anlaşması bu şekilde devam edecekse, Avrupa bu konuda bir ilerleme, bir samimiyet göstermeyecekse, o zaman oturup biz de AB ile Gümrük Birliği yerine STA yapalım. Yine de biz, bize konulan her türlü siyasi engele rağmen tam üyelik konusundaki hedeflerimizin devam ettiğini sizlerle paylaşmak istiyorum.”
Kaynak:Dünya Gazetesi