Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Eğitim ve Etkinlikler / TUNA NEHRİ TAŞIMACILIĞI SEMİNERİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

TUNA NEHRİ TAŞIMACILIĞI SEMİNERİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

TUNA NEHRİ TAŞIMACILIĞI SEMİNERİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ08.10.2013
Tuna Nehri'nde taşımacılık imkânlarının araştırılması, yeni iş bağlantıları kurulabilmesi ve Avusturya ile bu konuda işbirliği yapılabilmesi amacıyla 1-2 Ekim 2013 tarihlerinde Avusturya'nın Viyana ve Krems şehirlerinde bir seminer gerçekleştirilmiştir. Seminer Avusturya Ulaştırma, İnovasyon ve Teknoloji Bakanlığına bağlı Via-Donau isimli kuruluş tarafından düzenlenmiş olup, anılan kuruluşun daveti üzerine Türkiye tarafından Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Ekonomi Bakanlığı'nca da katkı sağlanmıştır.

Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Bülent Uğur ECEVİT ve Deniz Ticareti Genel Müdür Yardımcısı Dr. Mustafa AZMAN'ın açılış konuşmalarını yaptığı seminere Türk denizcilik şirketleri ve Avusturya'da ticaret yapan Türk şirketleri temsilcileri de katılım sağlamıştır. Seminerin ilk gününde, Türk katılımcılarla başta Avusturya olmak üzere Tuna Nehri'ne kıyısı bulunan ülkelerle ticaret ve ulaştırma ilişkileri paylaşılmıştır. Mevcut potansiyelin Türk ulaştırma sektörüne nehir-deniz taşımacılığı anlamında yeni bir alternatif olabileceği değerlendirilmiştir. Buna ilave olarak Avusturya'nın Tuna Nehri üzerinde bulunan Krems limanı ziyaret edilmiştir.

Etkinliğin ikinci gününde Avusturya Ticaret Odası (WKO) binasında devam eden etkinlikte Avusturya’da liman işletmeciliği ve broker hizmetleri veren şirketlerin tanıtımı yapılmış, Tuna Nehri'ndeki potansiyelden yeterince faydalanılmadığı, bu bakımdan Türk denizcilik sektörünün de bu pastadan pay alabileceği değerlendirilmiştir. Sunumları müteakiben şirketler arası özel görüşmeler yapılmıştır.

Ardından katılımcı kamu kurumlarının yer aldığı toplantıda, Tuna Nehri'nden Türk ekonomisi ve denizcilik sektörünün daha fazla pay alabilmesine yönelik olarak bir pazar analizinin yaptırılması, bu konuda bir proje geliştirilmesi amacıyla AB Fonlarının araştırılması kararlaştırılmıştır. Proje geliştirilirken Türkiye ürünlerin çıkış ya da giriş noktası, aynı zamanda bir transit ülke olarak değerlendirilecektir. Projeye ilave olarak Ukrayna ve Romanya’nın ilgili idarelerinden paydaşların dâhil edilmesi hususu kabul görmüştür. Başlatılacak olan proje kapsamında iletişim sürekliliğinin sağlanması ve faaliyetlerinin önümüzdeki dönemde sürmesi kararlaştırılmıştır.

Kaynak: DTGM