Adnan Saka,” İlçemizdeki dinamiklerin farklılığından dolayı bu yıl 9 Kasım 2013 günü gerçekleştirmek üzere “1. Aliağa Liman Yönetimi ve Lojistik Zirvesi”ni planladık” dedi.
Aliağa demir çelik, gemi sökümü, kimya sektörleri başta olmak üzere tüm dikkatleri üzerine çekiyor. Aliağa limanlarından yapılan ihracat verilerine bakıldığı zaman 2010 yılında Aliağa’dan yaklaşık 7 milyar dolar, 2011 yılında da 10 milyar dolar ihracat yapılmıştır. 2012 yılında ise yaklaşık 11 milyar dolar ihracat yapıldığını söyleyen Aliağa Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka, Uluslar arası 1.Liman Yönetimi ve Lojistik Zirvesine hazırlandığını belirtti.
Saka, Aliağa’nın Türkiye’nin en önemli demir çelik üretim merkezinden biri olduğunu belirterek şunları söyledi: “Türkiye’nin demir çelik üretiminin yüzde 22’si Aliağa’da yapılıyor ve Aliağa bu istatistikle Türkiye’de demir çelik üretiminde 3. sırada yer alıyor. Türkiye’nin tek gemi söküm tesisi Aliağa’da bulunuyor. Çevreyi koruyan teknolojilerin kullanıldığı bu tesislerde 1976 yılından bu yana yaklaşık bin 500 metre uzunluğunda bir alanda 48 lisanslı firma ile çalışmalar devam ediyor. 1976-2011 yılları arasında bu tesislerde 10 milyon ton hurda elde edilmiş ve sadece 2011 yılında 400 milyon dolarlık bir satış gerçekleşti. Buradan elde edilen hurda Aliağa demir çelik sektörüne hammadde sağlaması ile Aliağa demir çelik sektörünün hızlı gelişmesine önemli katkı sağlıyor. Aliağa coğrafi yapısı ile liman yatırımları için de çok uygun durumda. Son yıllarda bölgede liman yatırımları artmış olmakla birlikte yeni liman yatırımları da gerçekleşecek. Aliağa liman ve iskelelerinde 2010 yılında yapılan elleçleme 34 milyon ton olurken 2011 yılında 39 milyon ton, 2012 yılında ise 54 milyon ton elleçleme yapıldığını söyleyen Saka, “Son dönemde İzmir Alsancak Limanı’nın kapasitesinin Aliağa’ya kayması ile Aliağa limanlarının önemi daha da arttı. Hemen Aliağa ilçesinin kuzeyinde Çandarlı limanı yapım çalışmaları da hızla devam ediyor. Bu liman uluslararası öneme sahip, ülkenin de en büyük konteyner limanı olması özelliğine sahip” dedi.
1. ve 2. DEMİR ÇELİK ZİRVELERİNİ BAŞARI İLE GERÇEKLEŞTİRDİK
Saka, “Bizler de oda olarak böyle hızlı gelişen bir ilçede görev almanın getirmiş olduğu sorumlulukları yerine getirmek adına uluslararası faaliyetler gerçekleştiriyor, gerek dünyada ileri teknoloji kullanan firmaların kullandıkları teknolojilerini üyelerimize anlatmalarını sağlıyor, gerek de üyelerimizi bu firmalarla ikili görüşmeler yaptırarak ticaret yapmalarını sağlıyoruz. Bunu iki kez gerçekleştirdiğimiz Uluslararası Aliağa 1. ve 2. Demir Çelik Zirvelerinde açıkça gördük. Demir Çelik Sektörü ile ilgili önümüzdeki yıl üçüncüsünü gerçekleştireceğimiz zirvenin hazırlıklarına şimdiden başladık” dedi.
1. ULUSLARARASI ALİAĞA LİMAN YÖNETİMİ VE LOJİSTİK ZİRVESİNİ GERÇEKLEŞTİRİYORUZ
Adnan Saka,” İlçemizdeki dinamiklerin farklılığından dolayı bu yıl 9 Kasım 2013 günü gerçekleştirmek üzere “1. Aliağa Liman Yönetimi ve Lojistik Zirvesi” ni de planladık. İngiltere, İspanya ve Almanya başta olmak üzere önemli firmaların ve kurumların katılımlarını teyit ettiği zirvede ilçemizin liman ve lojistik sektörlerinde de uluslararası bilinirliğini arttırmayı amaçlıyoruz. Dünya ekonomisi ve ekonomik kalkınmada deniz ticaretinin öneminin, Türkiye ve çevresinde liman yönetiminin, terminal yönetiminin ve lojistik köylerinin öneminin konuşulacağı zirveye ülkemizin ve dünyanın önde gelen denizcilik ve lojistik sektörü temsilcileri katılacak. Aliağa Ticaret Odası olarak ilk hedefimiz bulunduğumuz bölgeye faydalı olabildiğimizi görmek, sonraki ve yine çok önemli hedefimiz de ülkemiz ekonomisine dolaylı da olsa fayda ve katkı sağlamaktır. Gerçekleştirdiğimiz ve gerçekleştireceğimiz bu etkinliklerle bu tür faydalar sağlayabiliyorsak ne mutlu bizlere ve bu tür etkinliklerin gerçekleşmesine katkı koyanlara” dedi.
Kaynak: Hizmetix Dergisi