Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gümrük / İTHALATTA YERİNDE GÜMRÜKLEME SİSTEMİ

İTHALATTA YERİNDE GÜMRÜKLEME SİSTEMİ

İTHALATTA YERİNDE GÜMRÜKLEME SİSTEMİ04.11.2013
Ocak ayında ihracatçı firmalar için uygulamaya koyulan  "Yerinde Gümrükleme" sistemi,  şimdi de imalatçı konumdaki ithalatçı firmalar için hayata geçiyor.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı,  konuyla ilgili olarak, "Böylece gümrük işlemleri ithalatçı firmanın kendi tesislerinde yapılacak. İthal edilen eşya da iç gümrüğe getirilmeden doğrudan firmanın tesislerine sevk edilebilecek" dedi.

Yazıcı, "ticarette en kolay ve güvenilir ülke olma" hedefi doğrultusunda çalışmalarını sürdürdüklerini, bu konuda gümrük mevzuatında devrim niteliğinde yenilikleri hayata geçirdiklerini söyledi.

Bu yılın başında Gümrük İşlemlerinin Kolaylaştırılması Yönetmeliği'ni çıkardıklarını ifade eden Yazıcı, böylece ihracatçı firmalara gümrük işlemlerinde kolaylık ve imtiyazların tanındığı uluslararası bir statü olan  “Yetkilendirilmiş  Yükümlü Statüsü” nün verildiğini anlattı.

Bu statüye sahip firmaların "yerinde gümrükleme", "izinli gönderici" ve "ortak transit" uygulamalarının sağladığı avantajlara kavuştuğunu vurgulayan Yazıcı, "Yetkilendirilmiş yükümlü statüsü alan firmalar yerinde gümrükleme imkanına kavuşarak ürünlerinin gümrükleme işlemlerini gümrük sahası yerine kendi tesislerinde yapma imkanına kavuştular. Şimdi hazırladığımız yönetmelik taslağı ile ithalatta da yerinde gümrükleme işlemine geçilecek" dedi.

Bu konuda hazırladıkları yönetmelik taslağını, iş dünyasına, ticaret erbabına ve ilgili kurumlara gönderdiklerini anlatan Yazıcı, şöyle konuştu:

"Yönetmelik ile yetkilendirilmiş yükümlü sertifikası sahiplerinin ihracat işlemlerinde yararlanabildiği 'yerinde gümrükleme' uygulaması, ithalat işlemlerinde de geçerli olacak. İthalatta yerinde gümrükleme uygulaması ile ithalatçı firmalara gümrük işlemlerini kendi tesislerinden yapabilme imkanı tanınacak. Bu uygulama  sayesinde yetkilendirilmiş yükümlü sertifikası sahibi firmanın ithal ettiği eşyanın gümrük işlemleri, firmanın tesislerinde yapılacak. Böylece ithalat eşyası iç gümrüğe getirilmeden doğrudan firma tesislerine sevk edilebilecek. Eşya muayenesinin gerekli olduğu sınırlı sayıdaki durumlarda ise gümrük memuru firmanın tesislerine gidecek."

- İthalatçı firmalar izinli alıcı uygulamasından da yararlanacak-

Yetkilendirilmiş yükümlü sertifikasına sahip olacak ithalatçı firmaların ayrıca "izinli alıcı" uygulamasından da yararlanacağını ifade eden Yazıcı, "Bu yetki ile ithal edilen eşya, varış gümrük müdürlüğüne sunulmaksızın, doğrudan taşıyıcı firma tesislerine transit rejimi kapsamında taşınacak ve gümrük işlemleri taşıyıcı firmanın tesislerinde sonlandırılacak. Tercihe bağlı olarak ithal edilen eşya, taşıyıcının veya ithalatçının tesislerine getirilerek gümrük işlemlerinin burada yapılması mümkün olacak" dedi.

Bakan Yazıcı, bu konuda hazırlanan yönetmelik taslağının önümüzdeki günlerde son şeklini alacağını belirterek, böylece nakliye ve ithalatçı firmaların gümrükleme ve taşımacılık maliyetlerinin azaltılacağını, işlemlerin hızlandırılacağını, gümrüklerdeki  iş yoğunluğu hafifletilerek araç kuyruklarının azaltılacağını kaydetti.

Yazıcı, "Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü" uygulaması ile maliyetlerin yüzde 50 oranında azalacağını da sözlerine ekledi.

- Kimler yararlanabilecek?-

Hazırlanan yönetmelik taslağına göre, Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü almak isteyen imalatçı konumdaki ithalatçı firmaların son bir yıl içerisinde toplam 20 milyon dolarlık ithalat ve ihracat veya asgari 5 milyon dolar tutarında ihracat yapmış olmaları gerekecek. Firmaların en az 3 yıldır faaliyette bulunması şart olacak.

Bu statüyü isteyen firmalarda ticari kayıtlarının güvenilir ve izlenebilir olması koşulu aranacak. Bununla beraber firmaların mali yeterlilik koşuluna da bakılacak. Statünün belirli bir süresi olmayacak, şartları yerine getiren şirketler, yetkilendirilmiş yükümlü olarak faaliyetlerine devam edecek, şartları yerine getirmeyenlerin ise belgeleri iptal edilecek.

Hazırlanan Yönetmelik Taslağını İncelemek İçin Buraya Tıklayınız...



Kaynak: T.C.Gümrük ve Ticaret Bakanlığı