Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) ve Uluslararası Havayolu Taşımacıları Birliği (IATA) arasında 5 Kasım 2013 tarihinde imzalanan protokol ile Türkiye, "Güvenli Kargo" uygulaması için ilk adımı attı.
IATA'nın 5-7 Kasım 2013 tarihlerinde İstanbul'da düzenlenen Havacılık Güvenliği Konferansı'nda, IATA Genel Müdürü Tony Tyler ve Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal EKŞİ tarafından Güvenli Kargo(Security Freight) Projesi'ne yönelik Mutabakat Zaptı imzalandı.
Kargoların kesintisiz akışının sağlanmasını içeren Güvenli Kargo projesi kapsamında havayolu, gönderici, kargo acentesi ve destinasyon üzerinden ülkemizde güvenli kargo tedarik ağı zinciri için gerekli mevzuat ve uygulama altyapısının oluşturulması hedefleniyor. Projenin hayata geçmesi ile de kargo gönderim hızının arttırılmasından, maliyetlerin düşürülmesine ve kargo güvenliğinin arttırılmasına varıncaya değin çok sayıda kazanım elde edilmesi planlanıyor.
Projenin hedefleri ve ülkemizdeki mevcut durum arasındaki farkların ortaya konulması için öncelikle GAP Analizi yapılacak ve ortalama bir yıllık bir periyotta tespit edilen eksikliklerin giderilmesinin ardından pilot uygulamaya geçilecek. 6 ay sürecek bu aşamanın ardından mevzuat ve uygulama tekrar gözden geçirilerek tüm operasyonlara yaygınlaşması için bir yol haritası veya iş takvimi oluşturulacak.
Projenin süresi ülkeden ülkeye değişmekle birlikte, IATA güvenli kargo uygulamasının tüm operasyonlara yayılması için yaklaşık 5 yıllık bir zaman öngörüyor. Türkiye'nin ise 2 yıl süre tanınan ilk aşamayı 12 ay içinde tamamlamayarak 2015 yılı sonunda projeyi tümüyle hayata geçirme gibi bir hedefi bulunuyor. Dünya genelinde henüz 11 ülkede yürütülmekte olan projeye biran önce başlanmasının sivil havacılığımızın ileriki dönemki gelişiminin yanısıra ticaret hacmine de önemli katkılar sağlaması bekleniyor.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, UTİKAD, TOSHİD ve THY'nin katılımı ile gerçekleştirilecek proje süresince IATA tarafından ülkemize ücretsiz bilgi transferi ve danışmanlık desteği de sağlanacak.
Kaynak: SHGM