1988 yılından itibaren profesyonel iş yaşantısını sürdüren Dr. Hakan Çınar, sıra dışı başarı öyküsünü Hizmetix okurları için anlattı. Çınar, “Asıl olan sevdiğiniz ve kendinizi daha başarılı hissedeceğiniz işi yapmanızdır. Ben hizmet sektörünü kendime ve karakterime çok daha yakın hissediyorum.”
Hizmet sektörüne gönül vermiş birisiniz ve farklı alanlarda hizmetler veriyorsunuz, öncelikle kısaca bize kendinizi tanıtır mısınız?
Elbette. Belirttiğiniz üzere; hizmet sektörünün farklı alanlarında bulunuyoruz. Biraz kendimden bahsetmek gerekirse; 1969 İstanbul doğumluyum. Üniversite, yüksek lisanslarım ve doktora öğrenimim esnasında hep çalıştım, tüm öğrenim hayatımı çalışırken tamamladım, yani hayata biraz erken atıldım. Henüz 26 yaşında ve profesyonel hayatta çalışmayı sürdürürken, paralelde bir Eğitim ve Danışmanlık firması kurdum. Firmamız ARC Eğitim ve Danışmanlık bugün 19.yılını tamamladı ve bunun önemli bir başarı olduğu inancındayım. Profesyonel iş yaşantıma son verdikten sonra, içinde bulunduğum lojistik sektöründe firma ortağı olarak görevler almaya başladım. Şu an hali hazırda, ARC Global Lojistik’in ve Freelog Akıllı Taşıma Sistemlerinin’de Yönetim Kurulları Başkanlıklarını sürdürüyorum. Aynı zamanda 21 yıldır akademisyenim ve üniversitelerin Dış Ticaret ve Lojistik Bölümleri’nde Öğretim Görevliliği görevlerini de sürdürüyorum. Ulusal bir gazetede köşe yazarlığı ve yine Ulusal bir TV kanalında Televizyon yapımcılığı ve sunuculuğunu sürdürüyorum. Firmalara yönelik eğitimler ve danışmanlıklar da sürdürdüğüm diğer işlerim. Aynı zamanda evli ve iki çocuk babasıyım.
Hep hizmet sektöründe olmanız bir tesadüf müdür, yoksa bilinçli midir?
Önüme farklı alanlarda çok fırsat geldi. Dış Ticaret eğitmeniyim yıllardır ve çok kişiden birlikte dış ticaret yapma teklifi aldım. Ancak, hiç düşünmedim ve bu alanda eğitmen olduğum için girmeyi çok da etik bulmadım. Bir yerde asıl olan sevdiğiniz ve kendinizi daha başarılı hissedeceğiniz işi yapmanızdır. Ben hizmet sektörünü kendime ve karakterime çok daha yakın hissediyorum.
Neden peki?
İnsan odaklılığım ve empati yeteneğimin gelişmiş olduğunu düşünüyor olmam temel faktörler oldu. Bir yandan hizmet verirken, aslında siz de aynı anda hizmet satın almak durumundasınız ki, bu da işin ana keyif noktası. Hizmeti alan kişilerin beklentilerini anlamak, ihtiyaçlarına göre çözüm üretmeye çalışmak da bana göre başarının anahtarını oluşturuyor.
PERAKENDE LOJİSTİĞİ ÖZEL İLGİ ALANIM
Lojistik en sevdiğiniz iş dalı gibi duruyor, uzun yıllardır işin bu tarafı ile ilgileniyorsunuz. Neden lojistik ve özellikle ilgi duyduğunuz kısımları nelerdir?
Lojistik, iş hayatına başladığım ilk yıllarımda sürdürdüğüm dış ticaret faaliyetlerinin çok önemli bir uzvu ve tamamlayıcısı. 2001 öncesine kadar masanın diğer tarafında iken, lojistik hizmetleri satın alıyor, ancak işin o tarafından çok keyif alıyordum. Ve bir gün sektörün önemli firmalarından birinden gelen teklifi aniden kabul ettim ve ben de bu alana dahil oldum. Taşımacılık, depo hizmetleri ve gümrükleme bileşenleri olarak gördüğüm lojistiğin hemen her alanında hizmet veriyoruz. Ancak ben lojistiğin en çok perakende ayağını seviyorum. Bunun temel nedenine gelince; oradaki dinamizm hepsinden daha farklı. Biz Süvari Giyim, Hummel ve Yards gibi sektörün bilinen markalarına entegre hizmet sunuyoruz. Türkiye’de gerek perakende sektörü, gerekse FMCG (Hızlı Tüketim) çok ciddi bir şekilde büyüyor ve gelişiyor.
Sektörün önemli eğitmenlerindensiniz aynı zamanda, bu sebeple tavsiyeleriniz varsa okuyucularımıza bunları da alarak noktayı koyalım.
Ben 21 yıldır aynı zamanda akademisyenim. Ancak, hep şunu bilir şunu söylerim; teori pratiklerin bir sonucudur. Pratikler yaşanır, tecrübe edilir ve teori haline gelir, bilimselleşir; diğer bir deyişle teori yaşanmışların sonucudur. Bu yüzden, bilimden korkmak ve onu mekanik bulmak yerine mutlaka yararlanmayı düşünmek ve bu alana da hizmet vermeye çalışmak, hepimizin genel ilkesi olmalıdır. Önce yaptığımız işi sevmeli, sonra saygı duymalı; sonra da geliştirmek için çabalamalıyız.
Kaynak: Hizmetix