Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Artvin'in Borçka ilçesinde inşa edilecek Muratlı Sınır Kapısı'nın faaliyete geçmesiyle Sarp Sınır Kapısı'nda yaşanan araç ve yolcu trafiğinin rahatlamasının öngörüldüğünü belirtti.
Yazıcı, Borçka ilçesine bağlı Camili bölgesinde yer alan köylerin, kış aylarında yoğun kar nedeniyle yolların kapanması sonucu Artvin ve Türkiye'nin geri kalanıyla irtibatlarının kesildiğini belirterek, "Acil durumlarda bu bölgede yaşayan vatandaşlarımıza Türk toprakları üzerinden ulaşım sağlanamamaktadır" dedi.
Mücbir sebepler oluştuğunda hudut komiserlikleri vasıtasıyla bu bölgede yaşayan vatandaşların geçici hudut geçiş belgeleri temin edildiğini vurgulayan Yazıcı, şöyle devam etti:
"Bu sayede ihtiyaçları Gürcistan tarafında veya Sarp – Sarpi Gümrük Kapısı'ndan girerek Türkiye'de karşılanmaya çalışılmaktadır. Bununla birlikte, bu belgelerin temini konusunda zaman zaman sıkıntılar yaşanmakta, dönüş için de aynı yolu kullanmaları gerekmekte ve yol mesafesinin uzun olması nedeniyle vatandaşlarımız mağdur olmaktadır. Camili’de yaşayan vatandaşlarımızın mücbir durumlarda halihazırda uygulanmakta olduğu üzere hudut geçiş belgeleri temin edilerek Gürcistan topraklarından ülkemize girişlerinin sağlandığı uygulamanın devam ettirilmesi kaydıyla Muratlı – Maradidi’de bir kara gümrük kapısı açılması ve Camili – Chutuneti – Maradidi – Muratlı yolunun TİKA kaynaklarıyla iyileştirilmesi halinde Camili bölgesinde yaşayan vatandaşlarımızın daha kolay ve kısa yoldan Borçka ilçesine ulaşımlarının sağlanabileceği, bu suretle yaşadıkları mağduriyetin giderilebileceği değerlendirildi. Muratlı'nın faaliyete geçmesiyle Sarp Gümrük Kapısında yaşanan araç ve yolcu trafiğinin de rahatlaması öngörülmektedir."
Bakan Yazıcı, Muratlı ve Camili bölgesinde gümrük kapılarının açılma gerekçesinin öncelikle insani temele dayandığını, söz konusu hudut kapılarının Artvin ve Türkiye ekonomisine katkı sağlayacağını da ifade ederek, şunları kaydetti:
"Bu kapsamda, ülkemizden bakanlığımız, Genelkurmay Başkanlığı, Dışişleri Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı-Harita Genel Komutanlığı ve TİKA temsilcilerinin katılımı ile oluşan Türkiye heyeti ve Gürcistan heyetlerince gerçekleştirilen incelemeler sonucunda, Muratlı Köyündeki hudut bölüğümüzün de bulunduğu 417 numaralı hudut taşı bölgesinin her iki ülke için de hudut kapısı kurulması açısından en uygun arazi olduğu kararlaştırılmıştır. Gürcistan ile karşılıklı olarak hudut kapısı tesislerinin inşa edilmesi akabinde yakın zamanda hizmete açılması hedeflenmektedir. Yapılan bu işlemler çerçevesinde Muratlı Gümrük Kapısının yap-işlet-devret modeliyle yapılabilmesi amacıyla Yüksek Planlama Kurulu Kararı için gerekli olan ön yapılabilirlik etüdü hazırlandı."
Kaynak: T.C.Gümrük ve Ticaret Bakanlığı