Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / HAVA KARGO TAŞIMACILIĞINDA ELEKTRONİK KONŞİMENTO DÖNEMİ

HAVA KARGO TAŞIMACILIĞINDA ELEKTRONİK KONŞİMENTO DÖNEMİ

HAVA KARGO TAŞIMACILIĞINDA ELEKTRONİK KONŞİMENTO DÖNEMİ11.12.2013
Hava kargo taşımacılığında verimlilik ve hız artışı yaratacak E-AWB uygulamasına geçilmesi sürecinde yürütülen çalışmalar hız kazandı.

THY genel müdürlük binasında geçen hafta gerçekleştirilen ve sektörü temsilen UTİKAD’ın da katıldığı toplantıda, 2015 yılı başında tüm dünyada uygulamaya geçilmesi planlanan elektronik hava konşimentosu (E-AWB) uygulamalarının Türkiye’de yaygınlaştırılmasına yönelik bilgilendirmeler yapıldı. IATA ve Turkish Cargo moderatörlüğünde gerçekleştirilen toplantıya, THY Genel Müdürü Temel Kotil, Turkish Cargo Genel Müdürü Ali Türk, IATA Proje Müdürü Rolf Bosselaar, UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Erkeskin, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nil Tunaşar, Yönetim Kurulu üyesi Arif Badur, Genel Müdür Cavit Uğur, UTİKAD  üyesi hava kargo acenteleri,  IT şirketleri ile gümrük ve sivil havacılık otoriteleri katıldı.

Toplantının, açılış konuşmasında Turkish Cargo’nun E-AWB projesine verdiği öneme değinen Kargo Başkanı Ali Türk, E-AWB uygulaması sayesinde doküman işleme süresinin kısaldığını, doküman kayıplarına bağlı handling gecikmelerinin önüne geçildiğini vurguladı. Türk, THY’nin geçiş sürecinde acentelere bu sisteme girmeleri için gerekli adımlar ve yapılan planlamalar hakkında yazılı bilgi aktaracaklarını söyledi. Ali Türk ayrıca, Türkiye çıkışlarında halen yüzde 15 olan E-AWB düzenleme oranının gelecek yıl hızla yükseltileceğini vurguladı.
IATA Proje Müdürü, Rolf Bosselaar, E-AWB uygulamasının hukuki alt yapısı, kağıtsız konşimento uygulamasında dikkat edilmesi gereken istisnalar, teknolojik donanım, çok taraflı EDI anlaşmaları, uygulama örnekleri ve avantajları hakkında bilgi verdi.

Toplantıda söz alan UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Erkeskin, sistemin hava kargo acentelerinin operasyon ve dokümantasyon sürecine verimlilik ve hız katacağına dikkat çekerek, şunları söyledi: “Tüm lojistik süreçlerde olduğu gibi havayolu kargo taşımacılığında da sevkiyat ile ilgili data’ların ortak bir elektronik platform üzerinden gerek havayolu taşıyıcısı, gerek gümrük ve gerekse de gönderici ve alıcılar  arasında paylaşımı, tedarik zincirinde mal hareketlerinin hızlanması, maliyetlerin azalması, bilginin güvenirliliği ve lojistik hareketlerin takip edilebilirliği açısından büyük önem taşımaktadır. Nihai hedefin E-FREIGHT olduğu çalışmaların ilk adımını E-AWB oluşturmaktadır. Pilot çalışmaların başarıyla tamamlanması üzerine bu uygulamayı, 2014 yılında %70’lere varan oranda gerçekleştirmek UTİKAD olarak en önemli hedefimiz olacaktır. FIATA ve IATA’nın ortaklaşa çalışması ile tüm Dünya’da ivme kazanan E-AWB uygulamasının THY’nın önderliğinde ve ev sahipliğinde IATA ve UTİKAD’ın katkılarıyla Türkiye’de gerçekleştirmekten büyük mutluluk duymaktayız. Hava kargo acentelerini de temsil eden bir sivil toplum kuruluşu olarak, bu süreçteki tüm çalışmalara destek vererek, uygulamanın sağlayacağı katkıları, kazanımları üyelerimiz ve diğer sivil toplum kuruluş ile paylaşmayı sürdüreceğiz.” 

E-AWB uygulamasına geçen kargo acentelerinden MARS, DSV ve Schenker Arkas yetkilileri bu süreçte konu ile edindikleri deneyimleri katılımcılarla paylaştığı toplantıda, IATA’nın stratejik partnerleri TRAXON, DESCARTES ve GLSHK firmaları yaptıkları sunumlarda E-AWB sürecindeki rolleri, diğer pazarlarda yaşadıkları tecrübe ve bilgi birikimlerini aktardı.

Toplantı sırasında ayrıca Turkish Cargo’nun dünya genelinde bütün kargo acenteleri ile E-AWB sistemini uygulamasına zemin hazırlayan IATA Resolution 672-Multilateral EDI anlaşmasını imzaladığı ve kargo acentelerinin de çok taraflı bu anlaşmayı imzalayarak ve sistemlerini uyarlayarak sürece hızla dahil olabilecekleri vurgulandı.

THY Kargo Güvenlik Şefi Elif Öngen,  ACC3 konusu ile ilgili yaptığı sunumda, 1 Ocak 2014 itibari ile tüm kargo ve posta taşımaları için üçlü güvenlik kodlarının konşimentolara yazılması gerektiğini belirterek, hava kargo acentelerinin bu konuda gerekli önlemleri almalarını önerdi.

Toplantı sonunda,  E-AWB uygulaması ile ilgili olarak, UTİKAD ve IATA Türkiye işbirliğiyle hava kargo acentelerine yönelik bilgilendirme toplantılarının ve farkındalık artırma çalışmalarının yapılması kararlaştırıldı.