Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin ilk lojistik merkezinin Diyarbakır’da kurulması planlanıyor.
Çözüm süreci ve teşvik uygulaması ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde hızlanan yatırımlara paralel olarak üretilecek ürünlerin en hızlı ve ucuz şekilde pazar sunulmasını sağlamak amacıyla Diyarbakır Valiliği, Karacadağ Kalkınma Ajansı ve Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanlığı çalışma başlattı.
Merkezin Diyarbakır Ergani yolu üzerinde yer alan Leylektepe istasyonu yakınında hazineye ait bin 800 dönüm alan üzerine oluşturulması kararı alınırken, DTSO Odası tarafından konuyla ilgili Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğüne başvuru yapıldı.
- “Lojistik, ürün maliyetini yüzde 20 etkiliyor”
Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. İlhan Karakoyun, dünyada mal ve hizmetleri pazarlara en hızlı ve en uygun maliyetlerle ulaştıran yerlerin diğerlerine oranla bir adım öne çıktığını söyledi.
Rekabet açısından lojistik maliyetlerin büyük önem taşıdığını, bu nedenle son yıllarda lojistiğin önemli bir sektör olduğun vurgulayan Karakoyun, Diyarbakır’ın tarihi boyunca bölgenin lojistik merkezi olduğunu belirtti.
Karakoyun, çözüm süreci, teşvik uygulaması ve GAP kapsamında devam eden sulama kanallarının tamamlanmasıyla bölgede gerçekleşecek üretimlerin pazara sunumunda sıkıntı yaşanmaması için Diyarbakır Lojistik Merkezi oluşturulması kararı alındığını kaydederek, “Diyarbakır halen resmi ve özel kuruluşlarının bölge temsilciliklerinin bulunduğu bir il. Diyarbakır’daki bölgesel lojistik merkezi olacak. Merkez Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinin yanı sıra İran, Irak ve Suriye için de dağıtım yapacak. Lojistik, ürün maliyetini yüzde 20 etkiliyor. Diyarbakır Lojistik merkezi sayesinde bölgede üretim yapan firmalar dünya firmalarıyla rekabet edebilecek. Rekabet edebildikleri için de bölgeye yeni yatırımlar gelecek” diye konuştu.
Karakoyun, Diyarbakır Lojistik Merkezinde, gümrükleme, tır parkı, paketleme ve depolama üniteleri ile sosyal tesislerin de yer alacağına işaret ederek, şöyle konuştu:
“Yaptığımız araştırma sonucunda en uygun yerin Leylektepe istasyonu yakınlarındaki hazineye ait bin 800 dönümlük alan olduğunu belirledik. Bu alan demiryolu, karayolu, çevreyolu ile organize sanayi bölgesine yakınlığı nedeniyle seçildi. İlk etapta 20 milyon liralık harcamayla merkez hizmete açılabilir. Şanlıurfa’dan Diyarbakır’a uzatılması planlanan demiryolu sayesinde de buradaki ürünler Mersin Limanına çok düşük bedelle ulaştırılacak. Merkez, tam faaliyete geçtiği zaman 2 bin kişiye de istihdam sağlayacak.”
Genel Sekreter Karakoyun, bu yıl arsa teminini sağlayarak gerekli alt yapı çalışmalarına başlamayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.
- “Üretim merkezi oluşumuna katkı sunar”
DTSO Başkanı Ahmet Sayar ise Diyarbakır’ın geniş ve sulanabilir arazi varlığı nedeniyle tarım ile tarıma dayalı sanayi açısından önemli bir potansiyele sahip olduğunu söyledi.
Barış süreci, teşvik uygulaması ve genç nüfus varlığı ile sanayileşme yolunda Diyarbakır’ın önemli bir fırsat yakaladığını kaydeden Sayar, “Süreç sayesinde ilimize yoğun yatırım talebi var. Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi, barış süreciyle adeta patlayan yatırım taleplerini karşılayamaz hale geldi. Barış süreciyle artan yatırımlara paralel olarak Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin ilk lojistik merkezini Diyarbakır’da oluşturmak istiyoruz” dedi.
Sayar, lojistik merkezleriyle ilgili Türkiye’de yeni yeni çalışmalar yapılmaya başlandığını vurgulayan Sayar, şunları kaydetti:
“Oda olarak Diyarbakır Büyükşehir Belediyesince imarı lojistik olarak belirlenmiş bin 800 dönümlük alanda merkezin kurulması için yönetim kurulu kararı aldık. Ardından Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğüne başvuru yaptık. Lojistik merkezleriyle Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ilgileniyordu. Ancak son düzenlemeyle yetki Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına geçti. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Türkiye’de lojistik merkezlerin kurulması konusunda master çalışması yapıyor.”
Başkan Sayar, lojistik merkezinin faaliyete geçmesiyle bölgede üretim yapacak firmaların ürünlerini pazara daha ucuz maliyetle sunma imkanına kavuşacağını işaret ederek, “Merkez, bölgeye yatırıma ivme kazandıracaktır. Yeni yatırımlar ise iş imkanı ve gelir artışı sağlar. Bu nedenle lojistik merkez kurulmasının Diyarbakır için çok büyük önemi var” diye konuştu.
Kaynak: Lojiport