3'üncü Havalimanı, lojistikçilerin yatırım listesine girdi. UTİKAD Başkanı Erkeskin, "Proje, 48 saatlik bürokratik işlemleri 3 saate indirecek. Tüm şirketler yatırıma hazırlanıyor" dedi.
Türkiye tarihinin en büyük ihalesi olarak kayıtlara geçen 3'üncü Havalimanı, daha başlamadan rakiplerinin korkulu rüyası oldu. Türk lojistik sektörü başta olmak üzere tüm sektörlerin bir an önce bitmesini istediği proje, özellikle Almanya ve Dubai'nin pazar payını önemli oranda Türkiye'ye çekecek. Uzakdoğu ile batı arasında tam bir köprü konumunda olan Türkiye, bu özelliğini 3'üncü Havalimanı ile de perçinleyecek. Projenin Frankfurt ve Dubai'den önemli oranda taşımacılık payını çekeceğini söyleyen Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) Başkanı Turgut Erkeskin, "Yerli ve yabancı lojistik şirketleri projenin bulunduğu bölgede dev tesisler kurmak için milyar dolarlık yatırım planı yapmaya başladı" dedi.
KÖPRÜ OLACAĞIZ
İstanbul'un stratejik konumun 3'üncü Havalimanı'nın bitmesiyle gerçek anlamını bulacağını söyleyen Erkeskin, "Türkiye, bu projeyle Çin ile Batı arasında gerçekten köprü oluyor. Üretim Uzakdoğu'da, tüketim ise Batı'da. Bu nedenle uluslararası taşımacılık pastasını tek başına yiyen, taşımacılığının merkezleri olan Almanya ve Dubai, bu projenin yapılmasından endişe ediyor" dedi.
İŞLEM SÜRESİ 3 SAAT
Erkeskin, Atatürk, Sabiha Gökçen ve Çatalca havalimanlarının büyüyen Türkiye ekonomisi için yetersiz kaldığını bu nedenle uluslararası taşımacılıktan Türkiye'nin hak ettiği payı alamadığını söyledi. Erkeskin, "Şu anda Atatürk Havalimanı'na inen bir yükün işlemleri 48 saati buluyor. 3'üncü Havalimanı bu süreyi yaklaşık 3 saate indirecek" dedi.
ALMANYA'YA EN GÜÇLÜ RAKİP GELİYOR
İstanbul'un bu proje sonrası Singapur gibi dünyanın en önemli 'hub'ı olacağını belirten Erkeskin, bunu Almanlar'ın da dile getirdiğini vurguladı. Dünyada 12 havalimanının işletmesini yapan Fraport'un Operasyondan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Peter Schmitz, "İstanbul'a yapılacak 3'üncü Havalimanı bize bu konuda rakip olacak" demişti. Son yıllarda yakaladığı ivmeyle lojistik üs olma yolunda ilerleyen Türkiye'de, 3 bin firma bulunuyor. Yabancı sermayeli şirket sayısı ise, yaklaşık 480. Yaklaşık 1.1 milyon kişinin çalıştığı sektörün büyüklüğüne ilişkin net rakam olmasa da 100-250 milyar dolarlık bir büyüklükten söz ediliyor.
Kaynak: Sabah Gazetesi