Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Üye Şirketlerden / BALO, ANADOLU İHRACATÇISINI İSKANDİNAVYA VE GÜNEY ASYA’YA TAŞIYACAK

BALO, ANADOLU İHRACATÇISINI İSKANDİNAVYA VE GÜNEY ASYA’YA TAŞIYACAK

BALO, ANADOLU İHRACATÇISINI İSKANDİNAVYA VE GÜNEY ASYA’YA TAŞIYACAK28.01.2014
8 Eylül'de Anadolu ile Avrupa arasındaki demiryolu taşımacılığından sonra önce Viking Tren Operatörü arasına katıldıklarını sonra da Pakistan Devlet Demiryolları ile anlaşma imzaladıklarını belirten BALO A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Koşmaz, “2014 yılında Viking ve Pakistan treni ile entegrasyon gerçekleştiğinde, Türk sanayicisi Baltık, İskandinavya ve Güney Asya ülkeleri ile yapılan ticarette de önemli avantajlar sağlayacak” diyor.

Anadolu sanayicisini Avrupa ile buluşturma ve Avrupa’daki yatırımcıları da Anadolu’ya ulaştırma hedefleri ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde kurulan BALO, güçlü adımlarla büyümesini sürdürüyor. Demiryolu taşımacılık sektörüne yeni bir soluk getiren BALO bugün, Anadolu’nun değişik yörelerinden ticaret odası, sanayi odası, ticaret borsası ile organize sanayi bölgelerinin ve UTİKAD’ın katılımı ile 93 ortaklı bir yapıyla çalışmalarını sürdürüyor. Büyük Anadolu Lojistik Organizasyonlar A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Koşmaz, kısa sürede yakaladıkları başarıları ve önümüzdeki sürece ilişkin hedeflerini UTA Lojistik’e açıkladı.
 
BALO, 8 Eylül’de tarifeli tren seferlerine başladı. Bugün haftada kaç sefer yapılıyor? Taşımalarda sistem nasıl işliyor?

Haftada gidiş dönüş tarifeli 2 blok tren seferi ile Avrupa’ya hizmet vermeye 8 Eylül’de başlayan BALO, Türkiye’de mevcut TCDD hatlarını ve Almanya, Avusturya, Macaristan’da anlaştığı 4 ana terminali kullanmakta ve Avrupa’nın demiryolu ile ulaşılan her noktasına hizmet verebilmektedir. BALO’ya Avrupa’da tren çekim hizmetini Rail Cargo Austria vermektedir.

Anadolu’da ilk olarak taşıma yapılması planlanan ve sevkiyatların başlangıç noktaları olarak belirlenen Ankara, İzmir- Manisa, Konya’ya ilk haftalardan itibaren Bursa, Tekirdağ ve İstanbul eklenmiştir. BALO, geçtiğimiz 3 ayda haftalık karşılıklı 2 blok tren ile tarifeli seferlerini yüksek doluluk oranı ile Türkiye’nin değişik yerlerinden gerçekleştirmiş ve terminalden-terminale sevkiyat başına ortalama 6 gün, kapıdan kapıya ortalama 8 gün transit süre ile çalışmıştır. BALO sevkiyat sıklığı, taşıma kapasitesi ve transit süre göstergeleri ile hizmet performansını izlemekte ve hedeflerini bu göstergeler doğrultusunda sürekli geliştirebilmektedir. Gerçekleştirilen hizmetler bu göstergelere göre değerlendirildiğinde; BALO sevkiyat noktası başına konteyner yükleme kapasitesini artırdıkça daha ekonomik servisler sunulabileceği ortaya çıkmıştır. Bu açıdan hedeflerini doluluk kapasitesi ve çalışılan bölge çeşidi ile bağlantılı olarak yükselen bir trendde belirleyebilmektedir. BALO operasyon sistemine web üzerinden kullanıcı adı ve şifresi ile ulaşabilen kullanıcılar yükleme ve varış yerine göre sunulan tarifeli taşıma alternatiflerini elektronik ortamda değerlendirebilmekte ve anında yükleme için sipariş verebilmektedir. BALO elektronik sefer ve yük takip sistemi mobil cihazlar ile de uyumlu çalışmakta ve her an uydu takip imkanı sunmaktadır. Karayolu ile göndericinin kapısından 45’HC PW konteynerler ile alınan yükler, BALO’nun Türkiye ve Avrupa’da bulunan yerel Yük Toplama Merkezlerine getirilmektedir. Konteynerler bu merkezlerde varış adreslerine göre blok trenlere yüklenmekte, oluşturulan tarifeli seferler ile varış terminallerine gönderilmekte ve karayolu ile alıcının adresine tam zamanında ulaştırılmaktadır. Tüm bu süreçte sevkiyatlar güvenlik ve izlenebilirlik açısından konteyner ve vagonlara takılan uydu takip sistemleri ile web üzerinden takip edilebilmektedir.

2013 yılında 350 adet 45’ HC PW konteyner ve 60 adet Sggmrss 6 aks vagon yatırımı yapan BALO, 2014 yılında konteyner sayısını 875’e, vagon sayısını 150’ye ve 2015 yılında konteyner sayısını 2 bin 500 adede vagon sayısını da 250’ye çıkarmayı planlamıştır. İlave olarak 2014 yılında 2 adet tren feribotu ve 2015 yılında 2 yük, 2 de manevra lokomotifi yatırımı yaparak, yurtiçinde de demiryolu ile yük taşımacılığı yapmayı hedeflemektedir.
 
%30 NAVLUN AVANTAJI
 
BALO Türk ihracatçısına ne tür fırsatlar sunuyor?
 
BALO taşıma sistemi ile Anadolu’daki bir sanayicimiz, Orta Avrupa’ya gönderdiği ihraç ürününde bir tır taşımasına oranla, ortalama olarak %30 navlun avantajı elde etmektedir. Yüklemeler, iç hacmi standart bir tır hacmine eşit 40’lık konteynerlere kıyasla daha fazla palet alan 45’HC PW (High Cube Pallet Wide) konteynerler ile yapılmaktadır. Bu sayede BALO, müşterilerine navlun avantajının yanı sıra tek seferde daha fazla yük sevk etme olanağı sunmaktadır.

45’HC PW konteynerler, 6 akslı 90’Sggmrss tip vagonlara kapıları karşı karşıya gelecek biçimde, ikişerli olarak yüklenmekte, özel konteyner kilidi ile güvence altına alınmakta ve yüksek düzeyde güvenlik sağlanmaktadır. Diğer taşıma türlerine göre konteyner içinde ve ülkeler arası geçiş harici durmaksızın, seri şekilde yapılan sevkiyatlar, hava ve yol şartlarından diğerlerine göre daha az etkilenmektedir. BALO intermodal taşıma sisteminde Avrupa’ya tek seferde ulaştırılacak 34 konteyner, yani 34 tır hacmindeki yük için üçte bir oranda enerjiye ihtiyaç duyulurken, bunun sonucunda açığa çıkan karbon dioksit oranı da tır taşımasına göre dörtte üç oranda daha az olmaktadır.  BALO intermodal taşımalarının %90’ını karbon salınımı düşük, çevreci bir taşıma metodu olan demiryolu ile gerçekleştirerek, enerji kaynaklarının verimli kullanımı ve gelecek kuşaklara daha yeşil bir dünya bırakılmasına katkı sağlamaktadır. BALO taşıma sistemi, çevresel etkileri açısından da AB ulaştırma kriterlerini benimseyen yabancı firmaların sorguladıkları veya talep ettikleri yeşil lojistik uygulamalarına girmektedir.
 
BALO kısa bir süre önce ‘Viking Kombine Taşımacılık’ tren operatörleri arasına katıldı ve Pakistan Devlet Demiryolları ile bir anlaşma imzaladı. Bu kapsamda yeni taşıma rotalarınız hangi ülkeler olacak?
 
Anadolu’dan Avrupa’ya ilk kez bütünleşik demiryolu taşımacılığını organize eden BALO, Avrupa’ya 2014 yılı sonuna dek haftalık blok tren sayısını karşılıklı 5 adede çıkarmayı planlamıştır. Dünyanın en eski ticaret yollarına sahip Türkiye’de, İpek & Baharat Yolu Tren Seferleri için de çalışmalarına hız vererek, Pakistan Devlet Demiryolları ile 2014 yılı içinde sevkiyatlara başlamak maksadıyla Aralık 2013’te anlaşmaya varmıştır.

“Viking Treni” ise Litvanya, Ukrayna ve Beyaz Rusya’nın ortak çalışması ile 2003 yılından itibaren Ukrayna’nın Odessa limanından başlayıp, Beyaz Rusya’yı geçerek, Litvanya’nın Klaipeda Limanı’nda Baltık denizine ulaşan bir demiryolu taşımacılığı projesidir. Viking Treni ile ön anlaşma imzalandığında, Türkiye bağlantısının Samsun-Odessa arasında deniz yolu ile sağlanması planlanmıştı. BALO projeye kabul sürecinde hava şartlarından kaynaklı servis güvenliğini ve transit süreyi gözeterek, “Bulgaristan-Romanya demiryolu güzergâhı üzerinden Viking Treni’ne bağlanılması” için girişimde bulunmuştur.

BALO, bu önerinin diğer Viking operatörlerince de benimsenmesini sağlamak maksadıyla Türkiye ile Baltık ve İskandinav ülkelerine yapılacak sevkiyatların Romanya’ya kadarki sorumluluğunu üstlenmiştir. Türk Sanayisine yeni ticari oluşumlar için fırsat yaratması açısından önemli bir coğrafyada Viking Treni ile karşılıklı sevkiyatların Ağustos ayından itibaren başlaması planlanmıştır. Viking ve Pakistan treni ile entegrasyon 2014 yılında gerçekleştiğinde, Türk sanayicisine Baltık, İskandinavya ve Güney Asya ülkeleri ile yapılan ticarette de avantaj sağlayacaktır

ULUSLARARASI İŞBİRLİKLERİNE DEVAM EDECEK
 
Orta ve uzun vadeli hedeflerinizi, gündeminizdeki yeni yatırım planlarınızı ve projelerinizi öğrenebilir miyiz?
 
2012’de operasyon hazırlıklarını gerçekleştirerek 2013’te hizmet vermeye başlayan BALO, orta vadede Türk ticari hayatının gelişimi açısından özel tren operatörü olma yolunda vizyonel adımlar atarak, uluslararası işbirlikleri geliştirmeye devam edecek, alternatif ve inovatif taşıma sistemleri üreterek, Türkiye’de demiryolu ile yük taşımacılığını diğer taşıma modları arasında hak ettiği yere taşıyacaktır. Sürdürülebilir bir ekonomi ve ekosistem için Türkiye’de lojistik sektöründeki yatırım ve faaliyetlerini güçlendirerek devam ettiren BALO’nun Türk tren operatörü olarak yurtdışında yapılandırılması için çalışmaları devam etmektedir. Uzun vadede uluslararası rakiplerinin karşısında Türk ticari hayatını temsil eden bir tren operatörü olarak yerimizi almayı hedeflemekteyiz.
 
İNTERMODAL TAŞIMACILIK TEŞVİK EDİLMELİ
 
500 milyon dolarlık ihracat hedefinin gerçekleştirilmesinde Türk sanayisine sunulan lojistik hizmetlerin büyük önem taşıdığını söyleyen Büyük Anadolu Lojistik Organizasyonlar A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Koşmaz, şunları aktarıyor: “İhracat için rekabetçi fiyatlar yakalanması açısından üretim maliyetinin %20’sine kadar ulaşan lojistik maliyetin azaltılması ve ihracat kapasitesinin artırılması açısından Türkiye’nin her yerinden ihracat yapılması için demiryolu bağlantılı intermodal taşımalara ağırlık verilmesi gerekmektedir. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın hazırlıklarına devam ettiği Demiryolu Taşıma Yönetmeliği ve Kombine Taşımacılık Yönetmeliği’nin bir an önce yayınlanarak uygulanması, doğru lojistik köy projelerinin hayata geçirilmesi ve demiryolu bağlantılı intermodal taşımacılığın teşvik edilmesi, demiryolunun taşımacılık pastasından daha fazla pay almasını sağlamak için birlikte gerçekleştirilmesi gerekli adımlardır. Ayrıca, demiryolu taşımacılığının Türkiye’deki etkinliği açısından, hatları kullandırma hakkını elinde bulunduran TCDD’nin gelişim ivmesi de önemlidir. Farklı fonksiyonlara göre ayrılarak kabuk değiştiren TCDD’nin özellikle Anadolu’da taşıma fiyatlarını rekabetçi hale getirmesi, 2023 yılı ihracat hedeflerinin desteklenmesi açısından demiryolu taşımacılığını olumlu etkileyecektir.”

Kaynak: Lojistik Hattı