"Engelsiz Havalimanı Projesi" kapsamında sertifika almaya hak kazanan işletmelerin sayısı 26'ya yükseldi.
Engelli veya hareket kabiliyeti kısıtlı yolculara havalimanlarında gerekli kolaylıkların sağlanması amacıyla Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından yürütülen "Engelsiz Havalimanı Projesi" kapsamında sertifika almaya hak kazanan işletmelerin sayısı 26'ya yükseldi.
SHGM tarafından hayata geçirilen ''Engelsiz Havalimanı Projesi" kapsamında, havalimanlarının engelli vatandaşların kullanımına uygun hale getirilmesi çalışmaları hızla devam ediyor. 2005 yılında yürürlüğe giren Özürlüler ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun'da söz konusu çalışmaların tamamlanması için öngörülen 7 yıllık süre, geçen yıl yapılan yeni bir düzenlemeyle 1 yıl uzatıldı.
Ayrıca erişilebilirlik hususundaki standartların yerine getirilip getirilmediğinin denetimi için illerde Aile ve Sosyal Politikalar, İçişleri, Çevre ve Şehircilik, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme bakanlıklarıyla özürlüler ile ilgili konfederasyonların temsilcilerinden oluşan komisyon kurulması kararlaştırıldı. Komisyonca, yapılacak denetim sonucunda eksiklikleri bulunan tüm kurum kuruluşlara eksikliklerin giderilmesi için 2 yılı geçmemek üzere ek süre verilebiliyor.
AA muhabirinin, edindiği bilgiye göre, engelli veya hareket kabiliyeti kısıtlı yolculara havalimanlarında gerekli kolaylıkların sağlanması amacıyla Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından yürütülen "Engelsiz Havalimanı Projesi" kapsamında sertifika almaya hak kazanan işletmelerin sayısı 26'ya yükseldi.
SHGM tarafından projede belirtilen gereklilikleri yerine getiren DHMİ Genel Müdürlüğüne, Bursa Yenişehir, Kahramanmaraş ve Erzurum havalimanları için Engelsiz Havalimanı Kuruluşu sertifikası verildi. Böylece belge alan "Engelsiz Havalimanı" sayısı 17'ye yükseldi. Proje kapsamında proje gereksinimlerini tamamlayan Antalya, İstanbul Atatürk, İzmir Adnan Menderes, Ankara Esenboğa, Gaziantep, Muğla Dalaman, Erzincan, Kocaeli Cengiz Topel, Çanakkale, Isparta Süleyman Demirel, Tekirdağ/Çorlu, Malatya, Sivas Nuri Demirağ ve Zafer Havalimanı da "Engelsiz Havalimanı Kuruluşu" belgelerini almaya hak kazanmıştı.
SHGM'ye başvuruda bulunulan diğer havalimanlarıyla ilgili inceleme ve değerlendirme çalışmaları da tüm hızıyla sürdürülüyor.
Havalimanı ve terminal işletmecilerinin yanı sıra havayolu şirketleri ve yer hizmeti kuruluşlarının da dâhil olduğu projenin yer hizmetleri alanında başvuruda bulunan TGS Yer Hizmetleri AŞ ise Sabiha Gökçen, Adnan Menderes, Adana, Esenboğa, Atatürk ve Antalya havalimanlarında yer hizmetleri alanında engelsiz hizmet sunuyor.
Kaynak: Haberler.com