Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / ENFLASYON ŞUBAT AYINDA YÜZDE 0.43 ARTTI

ENFLASYON ŞUBAT AYINDA YÜZDE 0.43 ARTTI

ENFLASYON ŞUBAT AYINDA YÜZDE 0.43 ARTTI04.03.2014
Yıllık enflasyon TÜFE'de yüzde 7.89; ÜFE'de yüzde 12.40 olarak kayıtlara geçti. Şubat enflasyonunda TÜFE beklentiler çerçevesinde gelirken, yurtiçi ÜFE’de artış beklenti üzerinde gerçekleşti.

Tüketici fiyatları şubat ayında yüzde 0.43 artış gösterdi. Piyasada TÜFE'nin yüzde 0.41 artması bekleniyordu. Şubat ayında yurtiçi üretici fiyatlarında (Yİ-ÜFE) ise yüzde 1.38 artış gösterdi.

Yıllık enflasyon TÜFE'de yüzde 7.89; Yİ-ÜFE'de yüzde 12.40 olarak kayıtlara geçti.

Özel kapsamlı TÜFE göstergelerinden "H" Şubat'ta yıllık olarak yüzde 8.63, "I" yüzde 8.43
arttı.

Şubat ayı itibarıyla 12 aylık ortalamalara göre enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 7,60, yurt içi üretici fiyatlarında ise yüzde 6,11 artış gösterdi.

Zam şampiyonu mandalina

Geçen ay yüzde 22,51 fiyat artışıyla mandalina ''zam şampiyonu'' olurken, bu ürünü fiyatı yüzde 16,33 oranında artan salatalık ve fiyatı yüzde 11,06 artan limon izledi. Şubatta fiyatı, en çok artış gösteren diğer ürünler arasında yüzde 6,91 ile mercimek, yüzde 5,86 ile zeytinyağı, yüzde 5,82 ile ayran, yüzde 5,67 ile tavuk eti, yüzde 5,53 ile pirinç, yüzde 4,73 ile margarin yer aldı.

Ocak enflasyonu revize edilmişti

Bu arada TÜİK ocak ayında TÜFE'nin önce yüzde 1.72 arttığını açıklamış, ancak daha sonra tütün alt grubunda yer alan sigara fiyatlarında sehven hatalı veri girişi yapıldığını belirterek, ocak ayında daha önce yüzde 1.72 olarak açıklanan TÜFE'yi yüzde 1.98 olarak düzeltmişti.

MB: Enflasyonda gıda ve kur etkisi sürecek

Merkez Bankası, gıda fiyatları ve kuru hareketlerine bağlı olarak enflasyonun bir süre daha yüzde 5 hedefinin üzerinde kalacağını bildirdi.

Şubat enflasyonuna ilişkin değerlendirmelerini yayınlayan Merkez Bankası, gıda fiyatlarındaki olumsuz seyir ve döviz kuru hareketlerine bağlı olarak enflasyonun bir süre daha yüzde 5 hedefinin üzerinde kalacağını bildirdi.

Şubat Ayı Fiyat Gelişmeleri raporunda, şubat ayında tüketici fiyatlarının yüzde 0,43 oranında artığı ve yıllık enflasyon sınırlı bir yükselişle yüzde 7,89 düzeyinde gerçekleştiği anımsatıldı.

Döviz kurunun gecikmeli etkileri sonucu çekirdek enflasyon göstergelerinde belirgin bir yükseliş gözlendiğini belirten TCMB, gıda fiyatlarındaki olumsuz seyir ve döviz kuru hareketlerine bağlı olarak enflasyon göstergelerinin bir süre daha yüzde 5 hedefinin üzerinde seyredeceğinin tahmin edildiğini paylaştı.

Kaynak: Dünya Gazetesi