Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Üye Şirketlerden / ARKAS’DAN ÖNEMLİ PROJELER

ARKAS’DAN ÖNEMLİ PROJELER

ARKAS’DAN ÖNEMLİ PROJELER07.05.2014
Sürdürülebilirlik, “şimdiki ihtiyaçların, gelecek kuşakların, ihtiyaçlarını karşılamayı tehlikeye sokmadan buna bağlı olarak iş süreçlerini düzenleyen Arkas, faaliyetlerini sürdürürken çevreyi ve toplumun sokmadan karşılaması” olarak tanımlanıyor. Sürdürülebilirlik konusunda çalışmalar yürüten ve toplumun yaşam kalitesini de korumaya calışıyor.

Küresel iklim değişikliğinin tehlikeli boyutlara varması, bir yandan doğal kaynakların korunmasını mecburi kılarken, diğer yandan sürdürülebilir kalkınmaya önem verilmesini gerektiriyor. Arkas çatısı altında özellikle; armatörlük, lojistik ve liman işletmeciliği konularında faaliyet gösteren şirketler “sürdürülebilirlik” konusunda uzun vadeli hedefler doğrultusunda projeler hayata geçiriyor ve gerekli noktalarda iş yapış tarzını düzenliyor.

Yeşil Filo…

Türkiye’nin en büyük konteyner gemi filosuna sahip olan Arkas, konteyner gemilerini “economic speed” denilen hızda çalıştırıyor. Böylece gemi başına günlük 20 ton yakıt tasarrufu sağlıyor.

Filonun tüm gemilerine gönderilen Shipboard Energy Efficiency Management Plan’e (Gemi Enerji Verimliliği Yönetim Planı) uygun olarak tüm gemi ve tankerlerde belirli periyodlarda sualtı tekne ve pervane temizlikleri yapılıyor. Pervane temizlikleri sayesinde, pervane üzerinde oluşan karşı direncin azaltılması, aynı güç ile gemilerin daha hızlı gitmesi ve bu sayede yakıt tasarrufu sağlanıyor. Bu planda gemi tiplerine göre Trim Optimizasyon programları yaptırılıp uygulanmaya başlandı. Yüklü ya da boş durumda, geminin trimi geminin suda göstereceği direnç üzerinde önemli bir etkiye sahip ve geminin boyunda dengesinin optimum hale getirilmesi önemli yakıt tasarrufu sağlayabiliyor.

Mini- Chip (MINImising Carbon footprint of maritime sHIPping)

Arkas Line, “Mini-Chip” ile yakıt tüketimi ve karbon salınımını kontrol edecek. Clean Cargo Working Group (CCWG) üyesi olan tek Türk armatörlük şirketi Arkas Line, Arkas Deniz Ticaret Filosu, Türkiye’de Denizcilik teknolojileri konusunda 2010 yılından beri ArGe faaliyetlerini sürdüren PROMATECH Denizcilik Teknolojileri ve Londra’daki Brunel Üniversitesi ile birlikte başlatılan “Mini- Chip” projesine destek veriyor. Avrupa Birliği 7. Çerçeve Kapsamında desteklenen proje dört yılda tamamlanacak.

Denizcilik sektöründe emisyon oranlarını düzenlemeyi hedefleyen CCWG’de dünya konteyner taşımacılığı piyasasının yüzde 80’ini temsil eden üye armatörler arasında Türkiye’den bir tek Arkas Line bulunuyor. CCWG üyeliği kapsamında çevresel performanslarını sağlıklı şekilde takip etmeye başlayan Arkas Line, yeni projelere de destek veriyor. Arkas Deniz Ticaret Filosu, PROMATECH Denizcilik Teknolojileri ve Brunel Üniversitesi tarafından çalışmaları Eylül 2013 tarihinde başlatılan Mini-Chip (MINImising Carbon footprint of maritime shiping) isimli proje gemilerdeki yakıt tüketiminden tasarruf ederek karbon salınımını azaltmayı amaçlıyor. Projenin araştırma geliştirme sureci Brunel Üniversitesi, araştırmaların yazılım haline dönüştürülmesi ise, PROMATECH Denizcilik Teknolojileri firması tarafından yürütülüyor. Arkas Line’ın işlettiği gemilerin araştırma sahası ve veri sağlayıcısı görevi üstleneceği proje 2017 yılında tamamlanacak.

Denizcilik sektöründe bugüne kadar karbon ayak izi konusunda kesin servis hedefleri ve maliyet hedefleriyle ölçümlenen bir araştırma yapılmamış olduğu biliniyor. Mini-Chip projesi servis kalitesi ve maliyetleri optimize ederek denizcilik sektöründe karbon ayak izi ölçümlemesi yapılabilmesi için matematiksel formüller geliştirerek sektördeki bu boşluğu kapatmaya da olanak sağlayacak.

Yeşil Limanlar…

Limanlarda SEÇ (Sağlık-Emniyet-Çevre) departmanı kurularak, birim bünyesinde çevre mühendisleri görevlendirildi. Doğal kaynak tüketim değerleri düzenli olarak ölçülüyor ve azaltılması için çalışmalar yapılıyor. Kurulan atık su arıtma tesisi ile evsel veya endüstriyel her tür atık su, yönetmeliklerde istenen standartlarda arıtılıyor.

Atık Yönetim Sistemi sayesinde atıklar türlerine göre kaynağında ayrıştırılıp geri kazanım veya bertaraf yöntemleri ile çevreye zararsız hale getiriliyor. Tehlikeli atıklar ise devlet tarafından lisanslandırılmış firmalara verilip, bu tip atıkların kanun ve yönetmeliklere uygun şekilde geri kazanım ve bertarafı sağlanıyor.

Enerjiyi daha verimli kullanabilmek adına Marport’ta elektrikli RTG (vinç) kullanımı projesi hayata geçirildi. Bu sayede tüketilen enerjinin maliyeti yaklaşık 4’te 1 oranında düşürüldü. Deniz kirliliği ile mücadele için Kıyı Acil Müdahale Planı hazırlatarak, acil bir durumda kirliliğe süratle müdahale edilebilmesi için devlet tarafından yetkili kılınmış bir firma ile sözleşme imzalandı.

Yeşil Lojistik…

Arkas, demiryolu, deniz ve karayolu entegre ederek, çevreci bir model olan intermodal taşımacılık yapıyor. Arkas Lojistik, Türkiye’de ilk defa konteynerle düzenli kabotaj taşıması yapan şirket unvanına sahip. Türkiye’de iç limanlar arasında konteyner taşımacılığı yaparak özellikle tonajı çok olan yüklerin taşınması için denizyolu alternatifi sunuyor.

Denizyolu kullanarak karayoluyla çok sefer git-gel yapılması gereken yükleri gemiyle bir kerede taşıyor. Optimum yakıt ve lojistik maliyeti sunarak karbon salınımını azaltmaya çalışıyor. Demiryolu taşımasının avantajlarını da kullanarak yaptığı nakliye işi sayesinde çevre kirliliğini azaltıyor.

Türkiye’nin en büyük kara nakliye filolarından birine sahip olan Arkas Ulaştırma, atık motor yağlarını, çevre ve insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde bertaraf edilmesi amacıyla PETDER’e (Petrol Sanayi Derneği) teslim ediyor. Filosu için araç alımı yapacağı zaman Euro5 emisyonlu motorlara sahip yeni araçları tercih ediyor.

DB Schenker Arkas, 2020 yılına kadar karbondioksit salınımını yüzde 20 azaltmak amacıyla Eco Program uyguluyor. Program kapsamında çevresel risklerin düzenli analizi, atık yönetimi, araç filolarının değiştirilmesi, personel ve çocuklarına yönelik eğitimler gibi birçok proje hayata geçiriyor. Şirketin Orhanlı Lojistik Merkezi’ndeki deposu gün ışığından maksimum fayda sağlamak üzere tasarlandı. Bu sayede önemli oranda enerji tasarrufu sağlanıyor.

Kaynak: Lojiport