Denizcilik sektöründe liman yatırımları sürüyor. Arkas Holding, İstanbul Ambarlı’daki Türkiye’nin en büyük özel konteyner limanı Marport’a 255 milyon dolarlık kapasite yatırımı yapmak için kolları sıvadı.
İstanbul Ambarlı’da bulunan Türkiye’nin en büyük özel konteyner limanlarından Marport’ta kapasiteyi yüzde 30 arttırımak için 255 milyon dolarlık yatırım yapılacak. Limak Çimento’nun Ambarlı Liman Tesisleri’nde bulunan arazisini satın alan Arkas Holding, 64 bin metrekare arazi ile birlikte 40 bin metrekare deniz dolgusu ve iskele alanını Marport bünyesine kattı. Marport Tevsi Projesi olarak adlandırılan proje kapsamında yapılacak yatırımlar ile Marport’un yıllık konteyner elleçleme kapasitesi yüzde 30 artarak, 2 milyon 400 bin TEU’ya çıkacak.
Yatırımların tamamlanması ile birlikte Marport Ana ve Marport Batı terminallerinin Marport adı altında tek bir terminal olarak hizmet vereceğini söyleyen Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, “Bu bir entegre hizmet zinciri. Türkiye’nin 2023 ihracat hedefi 500 milyar dolar ise hepimiz elimizden geleni yapıp hedefe varılması için ulaşmalıyız. Biz liman altyapısını buna hazırlamaya çalışıyoruz. Dünyada gemi boyları hızla büyüyüp kapasiteleri artıyor. Marport’un su derinliği bugün 16.5 metre. Türkiye’ye gelen en büyük konteyner gemileri olan 366 metre uzunluğundaki 14 bin TEU ve üzeri kapasiteli gemilere hizmet verebiliyor. Marport kurulduğundan bu yana 378 milyon dolar yatırım yaptık. 2016 yılına kadar yapacağımız 255 milyon dolar yatırımla birlikte toplam Marport’un yatırım maliyeti 633 milyon dolar olacak. Dünyada üretilen en büyük gemiler yanaşabilecek. Bu gemilerin boyu 400 metre” diye konuştu.
Marmara’nın Yüzde 34’ü
378 milyon dolar yatırımla kurulan Marport Limanı’nın varlığının Türkiye’nin yüksek ihracat hedefleri açısından büyük değer teşkil ettiğinin söyleyen Arkas Holding Liman Hizmetleri Grup Başkanı Hakan Genç, 2013’te 2 bin 86 gemiye hizmet veren limanda toplam 1 milyon 705 bin 962 TEU yük elleçlendiğini söyledi. Bu yük miktarının Marmara Bölgesi’ndeki ihracat ve ithalat yüklerinin yüzde 34’ü, Türkiye’deki ihracat ve ithalat yüklerinin ise yüzde 21’ini oluşturduğunu dile getiren Genç, “Günlük olarak yaklaşık 2 bin TIR’ın giriş-çıkış yaptığı liman, evde, iş yerinde mağazalarda, dükkanlarda, alışveriş merkezlerinde karşılaşılan pek çok ürünün geçiş noktası” dedi. Dünyada teknolojinin her geçen gün geliştiğine değinen Genç, 2016’da bitecek yatırımlarla beraber dünyada üretilen en büyük gemilerin limanlarına yanaşabileceğini söyledi.
Autoport için 50 milyon dolar ‘deep freeze’de
AUTOPORT Limanı’ndaki gelişmeler hakkında da bilgi veren Lucien Arkas, “50 milyon dolar yatırımla 2007 hizmete aldık. Autoport, yaklaşık 160 bin metrekare yüzölçümlü bir alan üzerinde bulunan Türkiye’nin ilk ve tek otomotiv ihtisas limanı. Bu alanın, iskele ve deniz dolgusundan oluşan 24 bin 545 metrekarelik bölümü limancılık faaliyetlerinde kullanılmak amacıyla Milli Emlak tarafından holdingimize tahsis edildi. Kurulduktan sonra Milli Emlak’ın yapmış olduğu tahsis işlemine karşı bölgedeki çok küçük bir alan sahibinin talebinin ertesinde gelişen bir takım davalar gündeme geldi. Bu davalar Autoport’a karşı değil Milli Emlak’a karşı açıldı. Bu davaların sonucunda 49 yıllığına Arkas’a verilen kullanım izni 2007 yılından bu yana 7 yıl geçmişken iptal edildi. Biz 50 milyon doları deep freeze (derin dondurucu) koyduk diye düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
50 milyon dolarlık yatırımı işletememenin kendilerini üzdüğünü belirten Lucien Arkas, “Çeşitli anlaşmalarımız olmalarına rağmen gereksizce limanı kapattılar. Birçok resmi kurumla görüşmemize rağmen geri dönüş alamadık. Bu konuda çok doluyum. Bir an önce sorunun çözülmesi gerekiyor” diye konuştu.
Kaynak: Hürriyet Gazetesi