Türkiye ve Almanya Kara Ulaştırması Karma Komisyon toplantısı, 25-26 Haziran tarihlerinde Ankara'da yapıldı. İki ülke taşımacılarının karşılaştıkları sorunlar ve geçiş belgesi kotalarının ele alındığı toplantıda, 170 bin olan 2015 yılı geçiş belgesi kotasında bir değişikliğe gidilmedi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Yılmaz ve Almanya Ulaştırma Bakanlığı’ndan Stefan Schimming başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya, UTİKAD’ı temsilen Yönetim Kurulu Üyesi ve Karayolu Çalışma Grubu Başkanı Aydın Dal da katıldı.
İki ülke arasındaki yapılan taşımalara ait istatistiki verilerin değerlendirildiği toplantıda, Türkiye’den Almanya’ya yapılan ihracatın yüzde 55’inin kara yolu, yüzde 27’sinin deniz yolu ve yüzde 28’inin diğer taşıma uygulamaları ile gerçekleştiği, Almanya’dan Türkiye’ye yapılan ihracatta ise; kara yolunun yüzde 43 oranında kullanıldığı, deniz yolunun yüzde 34, diğer taşımacılık uygulamalarının yüzde 24 oranında tercih edildiği belirtildi.
Toplantıda, Türk heyeti 2015 yılı için geçiş belgesi kotasında artış talep etti. Ancak görüşmeler sonucunda bu yıl için kota artışı yapılmasına yönelik anlaşma sağlanamadı ve 170 bin adet kota üzerinden devam kararı alındı.
Türk heyeti, Almanya'ya yük taşıyan Türk taşımacıların transit geçiş yaptığı ülkelerde yaşadığı sorunlarla ilgili Alman heyetini bilgilendirdi. Alman heyeti de bu sorunların farkında olduklarını ve her zaman çözüme yönelik somut adımlarla yaklaştıklarını ifade ettiler.
UTİKAD Yönetim Kurulu Üyesi Aydın Dal da toplantıda, Alman Heyetine ülkemiz sınır kapılarında yaşanan uzun bekleme sürelerinin kısaltılması, geçiş belgeleriyle eksik evraklar kontrollerinin sağlanması ve usulsüz yapılan taşımaların önüne geçilebilmesi amacıyla 23 Haziran’dan itibaren iç gümrük idarelerinde uygulanmaya başlanan U-NET sistemine ilişkin bilgiler aktardı.
UTİKAD olarak U-NET sisteminin iç gümrüklerde uygulanması konusunda Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile işbirliği içinde çalıştıklarını belirten Dal, yeni uygulamayla sınır kapılarındaki gümrük işlemlerinin çok daha hızlı yapılabileceğini ve beklemelerin oldukça azalacağını ifade etti.
Aydın Dal, toplantı sonrasında, Alman Heyeti Başkanı Schimming’i UTİKAD ev sahipliğinde 13-18 Ekim 2014 tarihlerinde İstanbul'da düzenlenecek olan ve tüm dünya lojistik sektörünü buluşturmaya hazırlanan FIATA Dünya Kongresi’ne davet etti. Görüşme sırasında, kongrenin Türk ve Alman lojistik sektöründeki firmalara yeni işbirliği olanakları sağlayacağı da dile getirildi.
Toplantı Protokolü İçin
Tıklayınız