Musul'un işgalinin yanı sıra Bağdat ve Basra bölgesine inen yolların kapatılmasının ihracatı etkilediğini söyleyen Bakan Zeybekci,"Yılsonunda en kötü senaryoda, Irak'tan dolayı 2,5 milyar dolarlık bir ihracat kaybı yaşayacağız" dedi.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Irak'ta yaşanan gelişmelerin ihracata etkisine ilişkin, "Haziran sonunda Irak, ihracat yaptığımız üçüncü ülke konumuna geldi. Yıl sonunda en kötü senaryo düşünüldüğünde, Irak'tan dolayı 2,5 milyar dolarlık bir ihracat kaybı yaşayacağız" dedi.
Katıldığı televizyon gündemdeki konulara ilişkin soruları yanıtlayan Zeybekci, 10 Ağustosta yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin Türk tarihi açısından önemli olduğunu kaydetti.
Başbakanlıktan gelen birinin Çankaya'ya çıkmasının bir bütünlük sağlayacağına işaret eden Zeybekci, "Bugüne kadar bütünlük yok muydu? Vardı tabii ki. Problem yoktu ama daha icracı bir Cumhurbaşkanına, bir devlet başkanlığı pozisyonuna doğru geçen bir Türkiye için bence olumlu olur" diye konuştu.
Irak'a İhracat
Zeybekci, Irak'ın Türkiye'nin Almanya'dan sonra ikinci büyük ihracat pazarı olduğunu anımsattı. Musul'un işgalinin yanı sıra Bağdat ve Basra bölgesine inen yolların kapatılmasının ihracatı etkilediğini anlatan Zeybekci, "Bu sebepten haziran sonunda Irak, ihracat yaptığımız üçüncü ülke konumuna geldi. Yıl sonunda en kötü senaryo düşünüldüğünde, Irak'tan dolayı 2,5 milyar dolarlık bir ihracat kaybı yaşayacağız" ifadelerini kullandı.
Irak'ta yaşanan sorunların Orta Vadeli Program hedefini etkilememesini öngördüklerini ifade eden Zeybekci, şöyle devam etti:
"O civarda 30 binin üzerinde nakliyeci kardeşimiz var. 2013 yılında 600 bin tır giriş-çıkışı yaşamışız. Orada da bu yavaşlamadan dolayı yaklaşık 500 milyon dolar civarında hizmet ihracatı gerilemesi bekliyoruz. Toplamda 3 milyar dolarlık bir ihracat ve hizmet geliri düşüşü Irak'tan dolayı bekliyoruz ama şu anda gelişmeler pozitif yönde. Yani artık toparlanma veya resmin netleşmesiyle ilgili bir şey var."
Irak'a yönelik ihracatın yüzde 70'inin merkezi hükümetin kontrolü altındaki bölgelere yapıldığını dile getiren Zeybekci, taşımayla ilgili organizasyon da Kuzey Irak'taki özerk yönetimle gerçekleştirildiği için problem öngörmediklerini söyledi.
İhracattaki yavaşlamayı "talep ertelemesi" olarak gördüğünü belirten Zeybekci, "Yakın süreçte iyileşmeler sağlandıktan sonra, orada resim netleşmeye başladıktan sonra biz Irak'a yaptığımız ihracattaki bu yavaşlamayı kapatacağımızı ve Irak'ın tekrar ikinci ihracat yaptığımız ülke olarak gündeme geleceğini öngörüyoruz" dedi.
"Türkiye için uluslararası piyasalarda son derece yüksek bir algı başladı"
Türkiye'nin yurt dışında nasıl algılandığına ilişkin soru üzerine Zeybekci, son 1,5 yılda yaratılan olumsuz algının 30 Marttaki yerel seçimlerin ardından pozitif anlamda ortaya çıktığını dile getirdi.
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin de normal şartlarda ve başarılı bir şekilde yaşanması dileğinde bulunan Zeybekci, "Cumhurbaşkanı seçimi 2015 seçimlerinin göstergesi olacak. Dolayısıyla, Türkiye için uluslararası piyasalarda son derece yüksek bir algı başladı" değerlendirmesinde bulundu.
"Türkiye yüzde 5'lik cari açık rakamlarını yakalayacak"
Teşvik sistemine ilişkin soruları da yanıtlayan Zeybekci, 2012 Haziran ayında yürürlüğe giren yeni teşvik sisteminin proaktif bir teşvik sistemi olduğunu söyledi.
Geçen yıl ile kıyaslandığında bu zamana kadar Türkiye'ye gelen yabancı yatırım oranında yüzde 50'ye yakın artış olduğunu anlatan Zeybekci, "Her kim yatırım yapmak istiyorsa Türkiye'de bize gelsin. Eğer ona biz sistem içerisinde bir yer bulamazsak yeni bir yol açmaya son derece pozitif bakıyoruz" ifadesini kullandı.
Yılsonunda Türkiye'nin yüzde 5'lik cari açık rakamlarını yakalayacağını belirten Zeybekci, "Türkiye inşallah yüzde 5'lik cari açık rakamını yakaladığı zaman bu şu demek: Namerde daha az muhtaç olmak demek, dışarıya daha az el açmak demek" diye konuştu.
Kaynak: Dünya Gazetesi