Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Demiryolu / DEMİRYOLU SEKTÖRÜ ÖZEL İŞLETMEYE AÇILIYOR

DEMİRYOLU SEKTÖRÜ ÖZEL İŞLETMEYE AÇILIYOR

DEMİRYOLU SEKTÖRÜ ÖZEL İŞLETMEYE AÇILIYOR12.08.2014
Demiryolu taşımacılığında yeni döneme geçiliyor. Buna göre demiryollarını artık sadece devlet değil, özel firmalar da hem yükte hem de yolcu taşımacılığında işletebilecek.

Böylece karayollarındaki ve havayollarındaki rekabet ortamının demiryollarına taşınarak, tüketicinin cebine olumlu yönde yansıması bekleniyor. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) yeniden yapılandırılıyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın tamamladığı çalışma kapsamında özel şirketler de, kendilerine ait demiryolu altyapısı inşa edebilecek ve trenleri işletebilecek. Demiryollarında bu sisteme geçilmesiyle birlikte hem yükte hem de yolcu taşımacılığında farklı bir işletme modeline geçilecek. Özel sektörün piyasaya girmesiyle birlikte karayollarındaki ve havayollarındaki rekabet ortamı demiryollarına da taşınarak tüketicinin cebine olumlu yönde yansıması bekleniyor.

49 Yıllığına Kiralanacak


Çalışmaya göre altyapı inşa edecek şirketler, taşınmazların kamulaştırma bedelini ödeyecekler ve karşılığında 49 yıllığına bedelsiz olarak bu hattı işletebilecekler. Öte yandan şirketler yeni bir hat oluşturmasına gerek kalmadan devlete belirli bir kira bedeli ödeyerek de demiryolu hattını kullanabilecekler.

Kaynak: Ulaşım Online
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr