Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / SANAYİ ÜRETİMİ TEMMUZ AYINDA YÜZDE 3.6 ARTTI

SANAYİ ÜRETİMİ TEMMUZ AYINDA YÜZDE 3.6 ARTTI

SANAYİ ÜRETİMİ TEMMUZ AYINDA YÜZDE 3.6 ARTTI09.09.2014
Temmuz ayında sanayi üretimindeki artış, piyasa beklentilerini aştı. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi yıllık yüzde 3.6 artış gösterirken, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi aylık yüzde 1.8 arttı. Arındırılmamış verilere göre ise sanayi üretiminde yüzde 4.6 düşüş hesaplandı.

TÜİK, temmuz ayına ilişkin sanayi üretim verilerini açıkladı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki aya göre yüzde 1,8 artış gösterdi.

Sanayinin alt sektörleri (2010=100 temel yıllı) incelendiğinde; 2014 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 2,0 azaldı, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1,9, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi de yüzde  3,2 arttı.

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,6 arttı. Sanayinin alt sektörleri (2010=100 temel yıllı) incelendiğinde; 2014 yılı Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 0,4, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 3,4 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi de yüzde 6,2 arttı.

En yüksek artış sermaye malı imalatında

Ana sanayi grupları (MIGs) sınıflamasına göre, 2014 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 6,1 ile sermaye malı imalatında gerçekleşti.

Öte yandan imalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, 2014 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 30,8 ile diğer ulaşım araçlarının imalatında gerçekleşti. Bu artışı, yüzde 14,7 ile temel eczacılık ürünlerinin ve eczacılığa ilişkin malzemelerin imalatı, yüzde 9,3 ile mobilya imalatı takip etti.

En yüksek düşüş tütün ürünleri imalatında yaşandı

İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, 2014 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre en yüksek düşüş yüzde 3,7 ile tütün ürünleri imalatında gerçekleşti. Bu düşüşü, yüzde 3,4 ile motorlu kara taşıtı, treyler (römork) ve yarı treyler (yarı römork) imalatı, yüzde 2,7 ile deri ve ilgili ürünlerin imalatı takip etti.

Kaynak: Dünya Gazetesi