Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / LOJİSTİK DÜNYASI İSTANBULDA BULUŞTU

LOJİSTİK DÜNYASI İSTANBULDA BULUŞTU

LOJİSTİK DÜNYASI İSTANBULDA BULUŞTU21.10.2014
Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği'nin (UTİKAD) ev sahipliğinde FIATA Dünya Kongresi 2014 İstanbul'da yapıldı. Uluslararası Taşıma İşleri Organizatörleri Dernekleri Federasyonu’nun (FIATA) 2014 yılı Dünya Kongresi'nin resmi açılışı Hilton İstanbul Bomonti Otel & Konferans Merkezi'nde gerçekleştirildi.

"Lojistikte Sürdürülebilir Büyüme" temalı FIATA Dünya Kongresi açılış törenine, Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Vekili Talat Aydın, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar’ın yanı sıra lojistik sektörü ile ilgili yerli ve yabancı çok sayıda davetli katıldı. Kongrenin konuşmacıları arasında Dünya Gümrük Örgütü Genel Sekreteri Kunio Mikuriya,  Dünya Ticaret Örgütü Genel Müdür Yardımcısı Yonov Frederick Agah yer aldı.

Rekor sayıda başvuru yapılan kongreye 100 ülkenin lojistik devlerinden yüzlerce üst düzey yönetici katıldı. Kongre binden fazla katılımcı, 20 ayrı oturum, 30 konuk konuşmacı ve lojistik fuarına ev sahipliği yaptı.

FIATA Dünya Kongresi 2014 İstanbul açılışında konuşan Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, küreselleşmenin lojistik üzerine kurulu olduğunu ifade ederek, “Küreselleşmenin ruhu, üretmek, dünya pazarlarına açılmak ve rekabetçi olabilmekten geçiyor. Lojistikte bu zincirin en önemli halkalarından biridir” dedi. 2013 yılında 385 milyon tonluk ürünün Türkiye limanlarından geçtiği ve 277 milyon tonun da dış ticarete gittiği bilgisini aktaran Yıldırım, Türkiye’nin son 10 yılda diğer alanlarda olduğu gibi lojistik sektöründe de önemli başarılara imza attığını ifade etti. Ülkeler ve şirketlerin, rakiplerine üstün giderek rekabette başarılı olacağını kaydeden Yıldırım, şunları söyledi: “Türkiye, jeostratejik ağırlığını hava taşımacılığında kullandı ve kendi bölgesinde üs haline geldi. Önümüzdeki 10 yılda dış ticaret hacmimizin 3 katına çıkması bekleniyor. Geçtiğimiz 10 yılda dış ticaret taşımacılığımız yüzde 85 büyüdü. Öngörülerimize göre 2023 yılı itibariyle limanlarımızdan toplam taşıma 850 milyon tona ulaşacak” dedi.

“Türkiye; Havada, Denizde, Karada ve Demiryollarında Kendi Bölgesinde Taşımacılık Üssü Olacak”


Adnan Yıldırım, Türkiye'nin 2023 yılındaki dış ticaret hedefine ulaşabilmesi için gerekli altyapı yatırımlarına başladığını belirterek, "Türkiye, havada, denizde, karada ve demiryolunda kendi bölgesinde taşımacılık üssü olacak" dedi. Bu kapsamda kongrenin önemine dikkati çeken Yıldırım, katılımcılara kongrenin önemli bir tecrübe olacağını söyledi. Lojistiğin sürdürülebilir kalkınma ve büyümenin önemli faktörlerinden olduğunun altını çizen Yıldırım, kongrenin temasını lojistikte sürdürülebilir büyüme olarak belirlemenin çok yerinde olduğunu söyledi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Vekili Talat Aydın da son 10 yıldır ulaştırma alanında çok önemli projeler gerçekleştirildiğini belirterek, bu projelerin Türkiye'nin lojistik merkez olma hedefine hizmet ettiğini söyledi. Talat Aydın, taşımacılık ve lojistik sektörünün geliştirilmesi için bakanlık olarak tüm çalışmaları gerçekleştirdiklerini belirterek, Türkiye’nin kara, hava ve tren yollarını geliştirmek için projelerin hayata geçirildiğini söyledi.

“Türkiye 3 Kıta Arasında Önemli Bir Lojistik Merkez Olma Arzusunda”

Türkiye'nin 3 kıta arasında önemli bir ulaştırma ve lojistik merkez olma arzusu bulunduğunu ifade eden Aydın, ülkemizi İpek Yolu’nun kalbi haline getirecek çalışmaların yapıldığını ifade etti. Bu kapsamda kongre mottosu “Lojistikte Sürdürülebilir Büyüme” kapsamında önemli kararların ortaya çıkacağını da ifade etti.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar ise katılımcılara, 8 bin 500 yıllık tarihi olan ve dünyada ortasından deniz geçen tek şehirde bulunduklarını söyleyerek “Bu kapsamda FIATA Dünya Kongresi’nin İstanbul’da yapılmasını önemsiyorum. Bu kongrenin gerçekleşmesinde katkısı olanlara bu vesile ile teşekkür ediyorum” dedi. İbrahim Çağlar, Türkiye'nin pek çok ülkeyle yatırımların karşılıklı teşviki ve korunması anlaşması imzaladığını ifade ederek, ulaştırma ve lojistik sektörünün 3,3 milyar dolar ihracat, 2,5 milyar dolar ithalat yaptığını ve her geçen gün büyüyen bir sektör olduğunu vurguladı.

“İstanbul ve Türkiye, Lojistik Yatırımları Açısından Büyük Potansiyelleri Barındırıyor”


Türkiye’nin 2023 yılına kadar 500 milyar dolar ihracatı hedeflediğinin altını çizen Çağlar şunları söyledi: “Bu hedefe ulaşmamızda en önemli sektörlerin başında lojistik geliyor. Bu kapsamda önemli yatırımlar gerçekleştiriliyor. Asya'yı Avrupa'ya deniz altından Marmaray ile bağladık. Şimdi 3. Köprü çalışmaları tamamlamak üzere. İstanbul ve Türkiye, lojistik yatırımları açısından büyük potansiyelleri barındırıyor. Bu potansiyelleri değerlendirmek için biz İstanbul Ticaret Odası olarak sizleri desteklemeye hazırız.”

“FIATA Akademisi İçin Çalışmalara Başladık”

FIATA Başkanı Francesco Parisi ise, rekor sayıda katılımın gerçekleştiği kongrede önemli işbirliği görüşmelerinin gerçekleştiğini söyledi. Ulaştırma ve lojistiğin, sürdürülebilir büyümenin temel taşları ve FIATA'nın en önemli ayaklarından biri olduğunu belirten Parisi, "FIATA'nın politika seçenekleri ve pozisyonu daha gelişmiş lojistik bağlantılar ve çevreye daha az zarar vererek ulaştırma yapılması yolunu seçmiştir. FIATA'nın bir amacı da sanayiyi geliştirmek için istihdamı geliştirmektir. Mesleki eğitim en gurur duyduğumuz çalışmalarımızdandır. FIATA diploması, bütün dünyada geçerli olan tek sertifikadır. Şimdi FIATA Akademisi için çalışmalara başladık” dedi.

"Lojistik Sektörü Toplam Büyümenin Önemli Bir Parçası"

UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Erkeskin ise UTİKAD olarak böyle bir kongreye ev sahipliği yapmanın onurunu duyduklarını belirterek, sektörün toplam büyümede önemli bir parça olduğunu ve Türkiye ekonomisi içerisinde lojistik sektörü büyümesinin oldukça önemli olduğunu söyledi. Özellikle ekonomik ve sosyal refahta sürdürülebilirliğin önemine işaret eden Erkeskin, bu kapsamda UTİKAD olarak sürekli lojistik sektörünün sürdürülebilir gelişmesine yönelik çalışmalar yaptıklarını ifade etti. Son olarak "Sürdürülebilir Lojistik" belgelendirmesi çalışmasının öncüsü olduklarını belirten Erkeskin, standartlara ve eğitim çalışmalarına çok önem verdiklerini vurguladı. Erkeskin, Ekol Lojistik’in Ana Sponsor, Arkas Lojistik’in Platin Sponsor, yine Suudi Arabistan’dan King Abdullah Economic City Platin Sponsor, dünyanın en büyük bağımsız network organizasyonu WCA–World Cargo Alliance Gümüş Sponsor ve Turkish Cargo’nun Bronz Sponsor, İstanbul Ticaret Odası ve Habertürk Gazete ve TV’sinin ana medya sponsoru olarak verdiği destekler içinde teşekkür etti.

Konuşmaların ardından FIATA Başkanı Parisi ve UTİKAD Başkanı Erkeskin, Ekonomi Bakan Yardımcısı Yıldırım'a, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Vekili Talat Aydın'a ve İTO Başkanı Çağlar'a seramik tabak takdim etti.

Açılış töreninde FIATA ve TT Club tarafından düzenlenen ve uluslararası forwarding sektörünün en prestijli ödülleri arasında sayılan "Uluslararası Genç Forwarder Yarışması"nın birincisi de açıklandı. TT Club Bölgesel Direktörü Andrew Kemp, yarışmanın sektörde kaliteyi artırmak ve genç yeteneklere eğitim imkânı sağlamak amacıyla verildiğini söyledi. Birincilik ödülünü Güney Afrikalı katılımcı Fortunate Mboweni aldı.

Yöresel dans gösterilerinin gerçekleştirildiği açılış töreninin ardından Dünya Gümrük Örgütü Genel Sekreteri Kunio Mikuriya,  Dünya Ticaret Örgütü Genel Müdür Yardımcısı Yonov Frederick Agah’ın da aralarında yer aldığı “Lojistikte Sürdürülebilir Büyüme” temalı ana oturum gerçekleştirildi.

Ana oturumda konuşan Ekol Lojistik Forwarding Genel Müdürü Mehmet Özal,  dünya kaynaklarının sınırlı olmadığını belirterek, “Kongrenin teması ‘Lojistikte Sürdürülebilir Büyüme’. Günümüzde artık sadece büyüme ve karlılık şirketlerin tek amacı değil. Son araştırmalarda görülüyor ki, şirketlerin yüzde 31’i sürdürülebilirliğin çok önemli olduğunu söylüyor” dedi. Özal, Ekol Lojistik olarak lojistikte sürdürülebilir büyüme için yeni yöntemler geliştirdiklerini ve özellikle intermodal alanında önemli yatırımlar gerçekleştirdiklerini belirtti.

Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Diane Arcas Aktaş ise, “sürdürülebilirlik” konusunu uzun vadeli düşünmek gerektiğini belirterek, son dönemlerde artan yeşil şirketlerin sayısı ile rekabet ortamının oldukça yüksek olduğunu söyledi. Aktaş, Arkas Holding olarak yakıt tasarruflu ve karbon emisyonunu daha az tüketecek çalışmalar imza attıklarını söyledi.

Dünya Gümrük Örgütü Genel Sekreteri Kunio Mikuriya,  Dünya Ticaret Örgütü Genel Müdür Yardımcısı Yonov Frederick Agah ise ana oturumda, lojistik sektörünün dünyadaki gelişmelerine ilişkin bilgiler aktardı.

Oturum sonunda ise, UTİKAD ve Bureau Veritas işbirliği kapsamında geliştirilen "Sürdürülebilir Lojistik" belgesini almaya hak kazanan ilk firma Ekol Lojistik’e belgesi takdim edildi.