Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / SANAYİ CİRO ENDEKSİ ARTTI

SANAYİ CİRO ENDEKSİ ARTTI

SANAYİ CİRO ENDEKSİ ARTTI19.11.2014
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplam sanayi ciro endeksi, yılın 3. çeyreğinde, bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,8 arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2014 yılı eylül ayına ilişkin sanayi ciro endeksi verilerini açıkladı.  Buna göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplam sanayi ciro endeksinde, 3. çeyrekte, bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,8 artış gerçekleşti. Yılın 3. çeyreğinde, 2. çeyreğe göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksinde yüzde 0,7, imalat sanayi sektörü endeksinde yüzde 1,8 artış yaşandı.

Takvim etkisinden arındırılmış toplam sanayi ciro endeksi ise, 3. çeyrekte, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,8 arttı. Söz konusu dönemde, madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksinde yüzde 3,7, imalat sanayi sektörü endeksinde yüzde 10 artış görüldü.  

Eylül ayı  

Eylül ayında ise mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplam sanayi ciro endeksi, bir önceki aya göre yüzde 2 arttı. Bir önceki aya göre sanayinin alt sektörlerinden madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 3,5 azalırken, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 2,2 artış gösterdi.  

Takvim etkisinden arındırılmış toplam sanayi ciro endeksi ise eylülde, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,8 arttı. Söz konusu ayda, geçen yılın aynı ayına göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 1,8 azalırken, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 6,1 artış kaydetti.  

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi gruplarında aylık bazda en fazla artış yüzde 5,4 ile dayanıklı tüketim malı imalatında gerçekleşti.  

İmalat sanayi ciro endeksi  

İmalat sanayi ciro endeksinde ise eylülde, bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 10,9 ile elektrikli teçhizat imalatında gerçekleşti. Bu artışı yüzde 9,4 ile diğer imalatlar ve yüzde 7,1 ile başka yerde sınıflandırılmamış makine ve ekipman imalatı takip etti.  

İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, eylülde bir önceki aya göre en yüksek düşüş ise yüzde 20,7 ile diğer ulaşım araçlarının imalatında görüldü. Bu düşüşü yüzde 11,3 ile makine ve ekipmanların kurulumu ve onarımı, yüzde 3,6 ile bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatı izledi.  

Kaynak: Dünya Gazetesi