Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / GAZİANTEP LOJİSTİK ÜSSÜ İÇİN BREMEN VE ZARAGOZA MODELİ

GAZİANTEP LOJİSTİK ÜSSÜ İÇİN BREMEN VE ZARAGOZA MODELİ

GAZİANTEP LOJİSTİK ÜSSÜ İÇİN BREMEN VE ZARAGOZA MODELİ27.01.2015
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep Ticaret Odası işbirliği ile inşa edilecek Gaziantep Lojistik Üssü için, Bremen ve Zaragoza lojistik üsleri örnek alınacak

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi (GBB) ve Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Gaziantep Lojistik Üssü için ilk adımı attı. Proje, lojistik bölgeler arasında dünya sıralamasında ilk 10’da yer alan Bremen ve Zaragoza lojistik üslerindeki modellerin sentezi örnek alınarak yapılacak. Bremen Lojistik Üssü yönetiminden brifing alarak bölgede incelemelerde bulunan GTO Başkanı Eyüp Bartık, GBB Başkan Yardımcısı Mehmet Yetkinşekerci, GBB İmar ve Şehircilik Daire Başkanı İrem Elbeyli ve GTO Genel Sekreter Yardımcısı Figen Ögüt, daha sonra izlenecek yol ile ilgili Bremen Kalkınma Ajansı’nda düzenlenen toplantıya katıldı.

Ziyaretlerin ardından DÜNYA’nın sorularını yanıtlayan GTO Başkanı Eyüp Bartık, “Üreticimize rekabet ve hız avantajı sağlamak için üzerimize düşen görev neyse yapmaya çalışıyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatma Şahin ile belirlediğimiz öncelikli projelerimiz var. Bunlardan biri lojistik üs, diğeri ise fuar alanının genişletilmesi. İki projede üreticimize rekabet avantajı sağlayıp hızını artıracak projeler. Bu iki konu için Alman yetkililer ve halı üreticilerimizle bir araya gelip görüş alışverişinde bulunduk” dedi.

‘Herkes kazanacak’

Bremen’deki lojistik üs ile ilgili bilgiler de veren Bartık, “Öncelikle şehrin dışında, gürültü nedeniyle insanları rahatsız etmeyecek 500 hektarlık alan belirlenmiş. Sonra bu alan belediye tarafından kamulaştırılmış. Otoban ve demiryolu bağlantıları yapılmış ve 30 şirketle faaliyete başlanmış. Bugün şirket sayısı 150’ye ulaşmış ve 8 bin kişiye istihdam sağlanmış. Bölgede faaliyet gösteren şirketlerin maliyetlerinin düşmesi, bölgedeki tüm şirketlerin maliyetlerinin düşmesi anlamına geliyor. Bu da bölgedeki tüm şirketlere rekabet avantajı sağlıyor. Dolayısıyla yatırım cazibesini artırıyor ve yeni yatırımların çekilmesini sağlıyor. Burada hem bölge, hem bölgeye yatırım yapanlar, hem hükümet, hem belediye, hem oda, hem halk kazanıyor. Biz de Gaziantep’te buna yakın bir model planlıyoruz” şeklinde konuştu.

Üreticiye somut destek

GBB Başkan Yardımcısı Mehmet Yetkinşekerci ise belediye olarak üreticinin yanında olan, sorunlarını çözen bir yapı kurmayı arzu ettiklerini belirterek, sözlerine şöyle devam etti: “Bu yapı için gelişmiş ülkelerde başarı modelleri var. Bizim de farklı ve üreticiyi şaha kaldıracak fikirlerimiz var. O modelleri uygulamak için ise birliktelik gerekiyor. O da Gaziantep’te var. Odalarımız ve üreticilerimizle birlikte çok kısa sürede önemli adımlar atacak ve sonuçlarını alacağız.”

Kaynak: Ulaşım Online