Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / HAVADA VE DENİZDE EN BÜYÜK ROTAYIZ

HAVADA VE DENİZDE EN BÜYÜK ROTAYIZ

HAVADA VE DENİZDE EN BÜYÜK ROTAYIZ31.03.2015
Türkiye gelişmekte olan ülkelerle gelişmiş ülkeler arasındaki hava ve deniz yoluyla yük taşımacılığında dünyanın en yoğun 10 rotası arasında yer alıyor. Türkiye-ABD deniz ve hava seferleri en hızlı büyüyen 11. ve 7. rotalar oldu.

Türkiye gelişmiş ülkelerden gelişmekte olan ülkelere havayoluyla yük taşımacılığında dünyanın en önemli 10 ticaret rotası arasında yer aldı. Agility ve Transport International'ın her yıl 45 ülkenin verilerine dayanarak hazırladığı Gelişmekte Ülkeler Lojistik Endeksi'ne göre 2014'te AB'den Türkiye'ye 86.776 ton yük bir önceki yıla göre yüzde 4.1 artarak havayoluyla geldi. Türkiye, bu haliyle en yoğun 9. rota oldu. ABD'den Türkiye'ye yapılan hava taşımacılığı da söz konusu kategoride dünyanın en hızlı büyüyen 5. ticaret rotası oldu. Taşınan yük miktarı yüzde 12.5 artışla 20.221 tona ulaştı.

Türkiye, gelişmekte olan ülkelerden gelişmiş ülkelere havayoluyla yük taşımacılığından ilk 10 ticaret rotası arasında yer almıyor. Ancak Türkiye'den ABD'ye yapılan taşımacılık en hızlı büyüyen 7. rota olarak tespit edildi. 2014'te bu rotada 20.483 ton yük taşındı.

AB'YLE 3. BUYUK

Deniz taşımacılığına bakıldığında AB'den Türkiye'ye yapılan nakliyat, gelişmiş ülkelerden gelişmekte olan ülkelere akan trafikte en yoğun 3. rota olarak kayda geçti. Türkiye'den AB'ye yapılan deniz taşımacılığı ise gelişmekte olan ülkelerden gelişmiş ülkelere akan trafikte dünyanın 8. yoğun rotası oldu. Endekse göre 2014'te AB'den Türkiye'ye yüzde 1.4 artışla 31.6 milyon ton yük deniz yoluyla gitti. Türkiye'den AB'ye ise aynı şekilde taşman yük tutarı yüzde 5.3 artışla 17 milyon ton olarak gerçekleşti.

Türkiye'den ABD'ye denizyoluyla taşımacılık 2014'te yüzde 26.i artışla en hızlı büyüyen 11. rota oldu. Öte yandan Türkiye en çok lojistik yatırımı yapılmak istenen 11. pazar konumunda bulunuyor.

SURİYE’NİN GENEL BİR ETKİSİ YOK

Türkiye, genel lojistik endeksinde 45 gelişmekte olan ülke arasında 10. oldu. Türkiye'nin sıralamasında geçen yıla göre bir değişiklik olmadı. Endekste hesaplamaya dahil edilen ülkelerden Suriye'nin komşusu olanlara bakıldığında Ürdün, 5 sıra gerileyerek 29., Lübnan ise 2 sıra düşüşle 40. oldu. Endeksin raporunda Suriye'nin Türkiye'nin lojistik sıralamasına bir etkisi olmadığı vurgulandı. Raporda, "Türkiye'nin çok yönlü ve büyük bir ekonomisi olduğu için güney sınırındaki çatışmalar, lojistik endeksinde genel durumunu etkilemiyor" denildi. Ayrıca düşen enerji fiyatlarının Türkiye üzerinde olumlu bir etki yaratacağına dikkat çekildi. Raporda ayrıca Malezya'nın büyük bir çıkış yakalamakla birlikte Meksika ve Türkiye'nin gelişmiş pazarlara yakınlığının dünya lojistik sektörü açısından önemlerinin artmasının başlıca kaynağı olduğu ifade edildi.

Kaynak: Habertürk Gazetesi