Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Eskişehir Şubesi tarafından düzenlenen Elektrikli Raylı Ulaşım Sistemleri Sempozyumu (ERUSİS 2015) 08-09 Mayıs 2015 tarihlerinde Eskişehir’de gerçekleştirildi.
Demiryolu sektör temsilcilerinin bir araya geldiği sempozyumun Raylı Ulaşımda Yük ve Yolcu Taşımacılığı oturumunda UTİKAD Genel Müdürü Cavit Uğur, demiryolu yük taşımacılığının serbestleştirilmesi ve özel sektörün bu süreçteki beklentileri hakkında bir sunum yaptı.
Cavit Uğur, Türkiye’nin demiryollarında hedefinin yük taşımacılığı payının yüzde 4’ten yüzde 15’e çıkarılması olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu:
“Bu hedefe ulaşmak için sektörde adil ve sürdürülebilir rekabet sağlanabilmesi adına serbestleştirilme sürecinde bazı noktalara dikkat çekmek istiyoruz. Öncelikle bu sürecin, ülke yararları doğrultusunda, adil ve şeffaf bir şekilde yürütülmesi en büyük beklentimizdir. Serbestleştirilmenin ardından birçok özel şirketin de yer alacağı piyasada TCDD Taşımacılık A.Ş.’ne 5 yıl devlet desteğinin devam edecek olması rekabetin önüne geçebilecek engellerin başında geliyor. Aynı şekilde güçlü sermayeye sahip yabancı firmaların piyasaya hâkim olma riski de göz önünde tutulmalı. Demiryolu altyapı erişim ücretinin ise mutlaka demiryolunda ulusal ve uluslararası rekabetimizi güçlendirecek düzeylerde belirlenmesi gerekmektedir.”
“Lojistik Merkezler, Lojistik Master Planı Çerçevesinde Kurgulanmalı”
Sektörün başlıca beklentisinin adil rekabet eşitliğinin sağlanması olduğunu ifade eden Uğur, lojistik merkezlerin doğru kurgulanmasının da bu süreçte önemli olduğuna vurgu yaparak, dernek olarak Türkiye’deki lojistik merkezlerle ilgili bir çalışma yürüttüklerini söyledi.
Bu kapsamda ilk olarak Eskişehir TCDD Hasanbey Lojistik Merkezi’nde yetkililerin ve akademisyenlerin desteğiyle bir inceleme yaptıklarını anlatan Uğur, “Yaptığımız incelemelerin sonucunu yakında Bakanlığa sunacağız. Lojistik merkezlerden tam kapasite verim alabilmemiz için öncelikle Türkiye Lojistik Master Planı oluşturulmalı ve lojistik merkezler bu plan doğrultusunda değerlendirilmeli, kurgulanmalı ve hayata geçirilmelidir. Lojistik merkez yapılanmasının önemini bilen UTİKAD, 2014 yılında “Lojistik Merkez Yönetimi – Kuruluş Metodolojisi ve Performans Göstergeleri” kitabını yayınlayarak sektör ve kamunun hizmetine sunmuştur.” dedi.