İstanbul Barosu Lojistik ve Taşıma Hukuku Komisyonu ile İdare ve Vergi Hukuku Komisyonu tarafından "Gümrük Mevzuatındaki Son Düzenlemeler, Vergi Uygulamaları ve Lojistik Sektörüne Etkileri" paneli düzenlendi.
UTİKAD Yönetim Kurulu Üyesi Arif Badur, UTİKAD Gümrük ve Antrepo Çalışma Grubu Başkanı Üyesi Ali Bozkurt ve Genel Müdür Yardımcısı Özkay Özen’in katıldığı panelde, lojistik sektörünün uygulamada karşılaştığı sorunlar hukuki açıdan ele alındı.
İdare ve Vergi Hukuku Komisyonu Başkanı Av. Mehmet Kaya ve İstanbul Barosu Lojistik ve Taşıma Hukuku Komisyonu Başkanı Av. Egemen Gürsel Ankaralı'nın açılış konuşmasıyla başlayan panelde, UTİKAD Genel Müdür Yardımcısı Özkay Özen de "Gümrük Uygulamaları ve Lojistik Sektörüne Etkileri" konulu bir sunum yaptı.
Sunumunda gümrük mevzuatında yapılan değişikliklerin sektörü birçok açıdan olumsuz yönde etkilediğini vurgulayan Özen, “Kısa bir süre önce kamera sistemi değiştiren depocular yeniden kamera sistemi değiştirmek zorunda kaldı. Bu maliyet artışları da fiyatlandırmaları etkiledi. Türkiye Gümrük Bölgesine denizyolu ile getirilen dolu konteynerlerin, denize iskele bağlantısı olmayan geçici depolama yerlerine alınmaması sebebiyle de limanlardaki ithalat süreçlerinde darboğazlar yaşanıyor” diye konuştu.
Özkay Özen, gümrük sisteminde de entegrasyon sağlanması gerektiğini vurgulayarak, sektörde zaman kaybına ve maliyet artışına sebep olan sorunların çözülmesi gerektiğini belirtti.
“Depolardaki Hacizli Mal Sorunu”
Sunumların ardından soru cevap şeklinde ilerleyen panelde, gümrük idarelerinin denetimindeki geçici depolama yerleri ile antrepolarda bulunan ve haciz konulan mallardan oluşan sorunlar da gündeme geldi.
UTİKAD Gümrük ve Antrepo Çalışma Grubu Üyesi Ali Bozkurt, eşyanın alıcısı üzerindeki haciz nedeniyle gelen ürünlerin teslim edilemediğini ve antrepolarda bekleyen bu tarz gümrüklü eşyalar nedeniyle sürecin tüm tarafları mağdur ettiğini belirtti. UTİKAD’ın antrepolardaki 2 Aralık tarihinde yapılan düzenlemelere ek olarak hacizli eşyalar ile alıcıları tarafından antrepolara terk edilen eşyalar için de girişimlerinin devam ettiği belirtilirken, antrepoların UTİKAD çatısı altında çözüm için bir araya gelmesinin önemine değinildi.
UTİKAD Yönetim Kurulu Üyesi Arif Badur da Yetkilendirilmiş Yükümlü uygulamasına ilişkin süreçte ortaya çıkan aksaklıklara dikkat çekerek, sektörün yetkilendirilmiş yükümlü statüsünü alma konusunda önüne konulan engellerin sistemin de verimli çalışmasına engel olduğunu vurguladı.