Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Demiryolu / TCDD İKİYE BÖLÜNÜYOR

TCDD İKİYE BÖLÜNÜYOR

TCDD İKİYE BÖLÜNÜYOR26.05.2015
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nın altı ay içinde altyapı ve taşımacılık olarak ikiye ayrılması öngörülüyor.

Tren işletmeciliğini, özel sektöre açmak için hazırlıklar son aşamaya geldi. TCDD’nin 6 ay içinde altyapı ve taşımacılık olarak ikiye ayrılması öngörülürken, sistemin işleyişine yönelik ayrıntılar da netleşmeye başladı. Firmalar, işletmecilik yapacağı hattı seçerek, bu hat için lisans alacak. Süreç şöyle işleyecek:

İŞLETECEĞİ HATTI SEÇECEK:

TCDD, 6 ay içinde altyapı ve taşımacılık olarak ikiye ayrılacak. Taşımacılık şirketi TCDD Taşımacılık adıyla faaliyet gösterecek. TCDD’nin altyapı şirketi, özel sektöre demiryolları hatlarını açacak. Özel sektör, işletmecilik yapacağı hattı belirleyecek.

Her bir hat için 10 yıla kadar hizmet sözleşmesi imzalanabilecek. Firmalar, isterlerse işletmecilik yapacakları tren yolunu ya da hattını inşa edebilecek. Bu hat, zorunlu olarak rakip işletmecilere bedeli karşılığında açılacak.

LOKOMOTİFİ DE TESCİLLİ OLACAK:

Firmalar, Ulaştırma Bakanlığı’ndan taşımacılık lisansı alacak. Özel sektör, kullanacağı vagon, lokomotif için de araç tescili yaptıracak.

BİLET ÜCRETİNE DE TAVAN KONULACAK:

5 yolcu vagonu ve 1 lokomotifi olan yolcu taşıma lisansı alabilecek. Yükte ise 500 tonluk yük taşıma kapasiteli vagon ve lokomotif şartı bulunuyor. Bakanlık, piyasadaki taşımacılık bedelleri üzerinde söz sahibi olacak.

Aşırı ücret uygulanması ya da rekabet ortamının bozulması halinde, belli bir süreyle taban ya da tavan ücret tarifesi konabilecek. Firmalar, makinistleri için de onay alacak. Makinistler, eğitimin ardından öngörülen sınavı geçmek zorunda olacak

SÖZLEŞMEYE UYMAYAN 15 GÜNDE DEVRE DIŞI

Bakanlık, hatların gereği gibi işletilip işletilmediğini denetleyecek. Bakanlıkla yapılan sözleşmeye aykırı yapılan her tren seferi için 25 bin TL ceza kesilecek. 15 gün içinde sorunun düzelmemesi halinde de hat başka bir demiryolu şirketine devredilecek.

Avrupa’daki bazı firmaların, Türkiye’deki serbestleşme sürecini yakından takip ettiği ve Türkiye’de tren işletmeciliği yapmaya istekli olduğu ifade ediliyor. Yetkililer, Avrupa’da tren üreten firmaların da Türkiye’ye gelmek istediğini söyledi.

Kaynak: Habertürk
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr