Avrupa Sivil Havacılık Konferansı ECAC’ın Strazburg’da düzenlenen Genel Kurul Toplantısı’nda Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal EKŞİ, ikinci kez ECAC’ın Başkan Yardımcılığına seçildi. Böylece Türkiye, Avrupa sivil havacılığını düzenleyen en önemli kuruluşlardan biri olan ECAC’nın karar alma mekanizmanlarındaki yerini koruyarak, üç yıl daha bu görevi yürütecek.
Avrupa’da güvenli, verimli ve sürdürülebilir bir hava taşımacılık sisteminin tesis edilmesi ve geliştirilmesi amacıyla 1955’te kurulan ECAC’ın 60. yıldönümünün de kutlandığı Genel Kurul Toplantısı; kuruluşa 44 üye devletin Sivil Havacılık Genel Müdürleri, ICAO üyesi devletler, IATA, ACI başta olmak üzere çok sayıda bölgesel ve uluslar arası sivil havacılık kuruluşun temsilcilerinin katılımı ile gerçekleştirildi.
Avrupa hava taşımacılığında 60 yılda yaşanan gelişmelerin yanısıra ECAC’ın iş programı ve 2016-2018 dönemindeki bütçesinin görüşüldüğü Toplantı’da, İsveç Sivil Havacılık Genel Müdürü Ingrid Cherfils yeniden ECAC Başkanı olarak seçilirken, Fransa Sivil Havacılık Genel Müdürü Patrick Gandil ve Türkiye Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi ECAC Başkan Yardımcığına getirildi.
ECAC Başkanı Ingrid Cherfils açılış konuşmasında, ECAC’ın İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa hava taşımacılığının gelişimine hizmet etmek ve desteklemek amacıyla 19 ülke tarafından kurulduğunu ve bugün 44 üye ülke ile Avrupa’daki en büyük sivil havacılık organizasyonu olduğunu kaydetti. ICAO Genel Sekreteri Raymond Benjamin ise konuşmasında, ECAC’ın kardeş bölgesel organizasyonları ACAC, AFCAC, LACAC ile EASA ve EUROCONTROL gibi organizasyonlar ile işbirliğine ve küresel sivil havacılık sistemine yapılan katkılarına dikkat çekti.
ECAC üye ülkeler; Almanya, Arnavutluk, Avusturya, Azerbaycan, Belçika, Bosna Hersek, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Ermenistan, Estonya, Finlandiya, Fransa, Gürcistan, Hırvatistan, Hollanda, İrlanda, İsveç, İsviçre, İspanya, İtalya, İzlanda, Karadağ, GKRY, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Moldova, Monako, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, San Marino, Sırbistan, Slovakya, Slovenya, Türkiye, Makedonya, Ukrayna İngiltere ve Yunanistan.
Kaynak: SHGM