Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / 1 MİLYAR DOLARLIK GİRİŞİM LOJİSTİKTEN ÇIKAR

1 MİLYAR DOLARLIK GİRİŞİM LOJİSTİKTEN ÇIKAR

1 MİLYAR DOLARLIK GİRİŞİM LOJİSTİKTEN ÇIKAR03.02.2016

Unicorn, Türkçe karşılığı ile tek boynuz anlamına gelen mitolojik bir kavram. Kafasının ortasından düz bir boynuz çıkan atın yani unicorn’un kanı içildiğinde kişiyi ölümsüz kıldığına efsanelere dayalı olarak inanılıyor. Ancak, bu mitolojik kavram günümüzde değeri 1 milyar doları aşan girişimler (start-up) için kullanılıyor. Bu girişimlerin çoğunun da teknolojik ve dijital girişimler olduğunu söylemeye gerek yok sanırım. Zaten Unicorn tanımlarına baktığımızda temelinde teknolojik ve dijital bir altyapısının olması da bekleniyor.

Fortune dergisin en son yaptığı sıralamaya göre, dünya çapında  bu kategoride ilk beşe giren işletmeler ise şunlar: Uber, Xiaomi, Airbnb, Palandir ve Didi Kuadi. Fortune listesindeki unicorn’ların tümünü değerlendirmeye aldığınızda ise şöyle bir tespit ile karşı karşıya kalıyorsunuz, o da çoğunun ABD’de yer aldığı gerçeği. Avrupa’da bile Unicorn sayısı 20 rakamına yaklaşamıyor.

TÜRKİYE 1 MİLYAR DOLARLIK TEK BOYNUZUNU ARIYOR

Türkiye’de, özellikle son yıllarda girişimcilik anlamında start-up’ların önünü açmak amacıyla çok hızlı gelişmeler oluyor. Girişimcilik ekosistemini geliştirmek amaçlı hem devlet hem de özel sektör tabanlı çeşitli ortamlar yaratılmaya ve girişimlerin sayısı da artırılmaya çalışılıyor. Tahmin edeceğiniz gibi, Türkiye’de henüz unicorn diye tanımlanabilecek ve 1 milyar dolarlık değerlendirmeye ulaşmış bir işletme yok. Ancak, Türkiye’nin girişimcilik ekosisteminin bu anlamda bir hedef belirlemeye başladığını da gözlemlemekteyiz. Özellikle, yemeksepeti gibi başarı hikayelerinin oluşması ile birlikte bir güvenin geldiği ve 1 milyar dolarlık hedeflerin yüksek sesli olarak ifade edildiğini tespit etmekteyiz.

1 MİLYAR DOLARLIK GİRİŞİM LOJİSTİKTEN ÇIKAR…

Aslında Türkiye hem fikir geliştirme hem de yetenekli ekip yaratma konusunda dünyanın çok da gerisinde değil. Ekosistemimizin birçok eksiği olsa da hızlı bir gelişme içerisinde olduğunu daha önce de belirtmiştim. Ancak, küresel anlamda müşterileri hedefleyen fikir ve girişimlerin sayısının çok az olduğunu görmekteyiz. Yemeksepeti gibi çok yüksek bir değerlemeye ulaşan bir girişim bile yerel odaklı bir modelleme içerisinde gelişimini gösterdi. Her ne kadar komşu ülkelerde operasyon yapabilse de tüm dünyayı hedefleyen bir kurgu içerisinde olamadı. O yüzden, özellikle lojistik sektörünün küresel boyutu düşünüldüğünde Türkiye’nin 1 milyar dolarlık girişiminin bu sektörden çıkacağını düşünmekteyim. An itibariyle, Türkiye’de lojistik sektörü kapsamında teknoloji temelli girişimlerin sayısı çok fazla değil. www.webnak.com, www.etatasimacilik.com,  www.getir.com gibi belli bir ivme yakalamış girişimlerin dışında www.cntracking.com , www.bukurye.com gibi henüz yeni işe başlamış girişimler. Ancak bu girişimlerin birçoğunun da yerel zihniyet ile kurgulandığını bilmekteyiz.

Benim inancım, Türkiye’de 1 milyar dolarlık girişimin lojistik sektöründen çıkacağıdır. Lojistiğin küresel anlamdaki gücünü kullanabilir, eski ekonomi boyutuna yatırım yapan iş adamlarını yeni ekonomiye yönelik yatırım yapmaya ikna edebilir ve kendi yerel fonlarımızı lojistik sektörüne yönlendirebilirsek bu işi yapabiliriz. Türk lojistik sektörünün eski ekonomide elde edemediği büyük rakamları yeni ekonomide elde edebilmesi mümkün. Sanki bu iş için daha çok tartışmalıyız diye düşünüyorum. Bu konuyla ilgili lojistik sektörü neler yapmalı, onları da gelecek yazımda ele alacağım.
Kaynak: yesillojistikciler