Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Demiryolu / DEMİRYOLU HATTI GEMİNİN BORDASINA KADAR ULAŞIYOR

DEMİRYOLU HATTI GEMİNİN BORDASINA KADAR ULAŞIYOR

DEMİRYOLU HATTI GEMİNİN BORDASINA KADAR ULAŞIYOR29.02.2016

Demiryolu ile denizyolu entegrasyonunun en güzel örneklerinden olan Çelebi Bandırma Limanı’nda demiryolu hattı, neredeyse geminin bordasına kadar ulaşıyor. Limanın bu özelliği, ilave ara taşıma ve indirme/yükleme maliyetlerini ortadan kaldırıyor.

20 rıhtımı ve 2 bin 973 metrelik yanaşma uzunluğu ile Türkiye’nin en büyük limanlarından biri olan Çelebi Bandırma Limanı, demiryolu ile denizyolu entegrasyonunun en güzel örneklerinden biri… Limanda, ulusal demiryolu hattı liman içine, hatta gemi bordasına kadar erişebiliyor. Demiryolu hattı sayesinde, karayoluna nazaran, daha ekonomik ve daha uzak mesafelere taşıma yapılabildiğini hatırlatan Liman Genel Müdürü Mehmet Akif Ersoy, “Örnek olarak, Bandırma’nın karayolu hinterlandı dışında bulunan Kütahya, Eskişehir, Manisa ve Ankara’ya rahatlıkla ulaşılabilmekte yurtiçinde ve yurtdışında demiryolu ile bağlantılı tüm noktalara taşıma planlanabiliyor. Ayrıca limanımızı, demiryolunun ulaştığı diğer limanlardan ayıran önemli bir özellik ise vagonların gemi bordasına kadar ulaşabilmesidir. Bu özellik gemiden direkt vagona veya vagondan direkt gemiye operasyon yapılabilmesine imkan sağlayarak ilave ara taşıma ve indirme/yükleme maliyetlerini ortadan kaldırıyor” diye konuştu.

TEK VAGONDA 2 KAT KONTEYNER TAŞINABİLMELİ

Ersoy, demiryoluyla yük taşımacılığının daha da geliştirilebilmesi için öncelikle hat sayısının artırılması gerektiğine dikkat çekti. Halihazırda demiryolunda çok ciddi adımlar atıldığını belirten Ersoy, “İçinde bulunduğumuz süre zarfında, demiryoluyla yük taşımacılığının gelişmiş ülkeler standartlarına yükseltilmesi doğrultusunda çok önemli adımlar atılmaktadır. Bunlardan biri TCDD’nin yük taşımacılığı kısmının özelleştirilmesi, diğeri de özel firmalara vagon işletme hakkının yanı sıra lokomotif işletme hakkının da verilecek olmasıdır. Bu girişimler sayesinde hem altyapı hem de uygulama noktasındaki eksikliklerin en hızlı şekilde giderileceği açıktır. Demiryolu standartlarının yükselmesi ise öncelikle çevre açısından büyük önem taşımakta olup bununla beraber firmaların lojistik maliyetlerini azaltarak rekabet gücünü artıracaktır. Ayrıca teknik açıdan bakıldığında, yük taşımacılığının yapıldığı hat sayısının artırılması, tek vagon üzerinde 2 katlı konteyner taşınmasına imkan verecek şekilde hatların düzenlenmesi yerinde olacak” ifadelerini kullandı.

DEMİRYOLU TAŞIMACILIĞINI ÖZEL SEKTÖR ZİRVEYE TAŞIYACAK

Demiryolunda yük taşımacılığının, özel sektörün yaptığı yatırımlar sayesinde zirveye çıkacağını ifade eden Mehmet Akif Ersoy, sözlerini şöyle sürdürdü: “Özel sektörün sadece vagon işletmesi, lojistik sürecinin her halükarda TCDD’ye bağlı olmasına sebep olmaktadır. Ancak içinde bulunduğumuz süreçte devam eden, özel sektöre lokomotif işletme hakkının verilmesi çalışmaları, kısa vadede meyvelerini verecektir. Özel sektörün yapacağı yatırımlarla, ülke genelindeki makine-ekipman sayısı artacak olup bu sayede hizmet çeşitliliği, uğrak yapılan noktalar ve uğrak sıklığı artacaktır. Ayrıca ülkemizdeki lojistik sistemi bir bütün olarak değerlendirilerek demiryolu modunu destekleyen tüm adımlar paralel olarak atılmalıdır.”

Kaynak: lojiport.com

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr