Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Üye Şirketlerden / U.N. RO-RO YENİ YATIRIM VE PROJELERLE BÜYÜMEDE VİTES ARTIRACAK

U.N. RO-RO YENİ YATIRIM VE PROJELERLE BÜYÜMEDE VİTES ARTIRACAK

U.N. RO-RO YENİ YATIRIM VE PROJELERLE BÜYÜMEDE VİTES ARTIRACAK15.04.2016

Türkiye ile Avrupa arasında intermodal taşımacılık köprüleri kuran U. N. Ro-Ro yeni yatırım ve projelerle intermodal altyapı sağlayıcısına dönüşümünü hızlandırmaya devam ediyor.

U. N. Ro-Ro CEO’su Sedat Gümüşoğlu, , Trieste’deki limanı büyüterek, Avrupa’da yeni intermodal bağlantıları kurarak, gemi kapasitesini artırarak, Pendik-Trieste arasında sefer sayısını artırarak ve limanlarda depolama alanları kurarak müşterilerine çok daha iyi bir servis sunmayı hedeflediklerini söylüyor.

U.N. Ro-Ro bugün kaç ayrı limana servis sunuyor? Mevcut yatırımlarınız ve gemi sayınız hakkında bilgi verir misiniz? Ro-Ro hizmetlerinizi destekleyen demiryolu çözümlerinizi aktırır mısınız?

U.N. Ro-Ro olarak 322 bin araç kapasiteli 12 adet modern Ro-Ro gemili filomuzla ana hat olan İstanbul (Pendik) ve Mersin’den, İtalya’daki Trieste Limanı’na, Pendik’ten Fransa’daki Toulon Limanı’na düzenli Ro-Ro seferleri gerçekleştiriyoruz. 2013 yılının Kasım ayında faaliyetine başladığı ISU treni ile her tip treyler, konteyner ve swapbody taşınıyor. Intermodal taşımacılık alanında yatırımlarına hızla devam eden U.N. Ro-Ro Avusturya varışlı demir yolu bağlantılarındaki haftalık tren sayılarının arttırılması ile yoğun olarak kullanılan Salzburg ve Wels trenlerinde ortalama transit sürelerin kısalmasını, tren kullanan araçların da daha verimli çalışmasını sağlıyor.

U.N. Ro-Ro, Fernetti ile Salzburg arasında yıllardır Avusturya tren şirketi tarafından işletilen, hali hazırda tüm komple araç ve çekicileri yükleyebilen Ro-La treninin 1 Şubat 2016 tarihi itibariyle işletmeciliğini üstlenmesiyle sefer sayısını artırarak hizmet vermeye başladı. U.N. Rail tren bağlantılarının sıklığındaki %30 kapasite artışı ile Almanya sınırına teslim avantajı sunuyoruz. 2016 yılında da bu hat üzerinden taşınan araç sayısını artırmayı planlıyoruz. U.N. Ro-Ro olarak gemi+tren bileti paket satışlarına başladık. Avrupa’ya karayolu ile taşıma yapan uluslararası nakliyeci firmalarına hem maliyet avantajı hem de operasyonel avantaj sağlıyoruz.

ONLINE HİZMET SİSTEMİ

Otomotiv sektörüne yönelik geliştirdiğiniz özel çözümler nelerdir?

2011 yılından beri otomotiv sektörüyle çalışan müşterilerimize online hizmet sistemi sunuyoruz. Rezervasyon için ayrılan kapasite çerçevesinde gemi kalkış tarihinden bir hafta önce online rezervasyon almaya başlayarak kolaylık sağlıyoruz. Online sisteme kaydı olan müşterilerimiz, sistem üzerinde cari hesap hareketleri ile faturalarını görüntüleyebiliyor, özel yük navlun taleplerini iletebiliyor ve araçlarını takip edebiliyor. 

Online rezervasyon sistemine ek olarak otomotiv sektörüyle çalışan firmalardan 3 günlük yükleme planını alarak gerekli hazırlıklar sonrası araçların ilgili gemilere binişlerini sağlıyoruz. Bu sayede, “just in time” çalışan fabrikalar üretim yaparak stok maliyetlerini düşürüyor. Böylelikle, “just in time” üretim yapan fabrikalar hem maliyet hem de transit süresinin avantajlarından faydalanmış oluyorlar.

Otomotiv lojistiği kapsamında ne tür hizmetler sunuyorsunuz? Ağırlıklı olarak hangi ülkelere taşıma yapmaktasınız?

Otomotiv lojistiği hizmeti sunan firmalarımızın aracılığıyla karayolu taşımalarını daha çok denizyolu ve demiryoluna aktarmak amaçlı geliştirilen yeşil lojistik kavramına önem veren, sektöründe lider tüm otomotiv firmalarının ürünlerini taşıyoruz. Yeşil lojistiğin en önemli adımlarından biri olan intermodal taşımacılık kapsamında, Türkiye’den gelen içi yük dolu tırlar Ro-Ro gemilerine yükleniyor ve gemi yolculuğunun ardından İtalya'da Trieste veya Fransa'da Toulon Limanı’na ulaşıyor. Limanda yük boşaltılmasına gerek olmadan tır özel sistem ile limanda yer alan ray hattındaki trene yükleniyor. Tırlar, tren yolculuğunun akabinde, kısa karayolu yolculuğu ile Avrupa'daki kapı adresine rahatlıkla ulaşıyor. Otomotiv lojistiği sektörüne yönelik operasyonlarda ağırlıklı olarak Fransa, İspanya, Almanya, İtalya ve İngiltere’ye taşıma yapıyoruz.

LİMANLARDA DEPO KURACAK

Otomotiv taşımaları toplam iş hacminiz içinde nasıl bir pay alıyor? 2016 için hedefiniz nedir?

U.N. Ro-Ro olarak sektör odaklı çözümler sunmaya devam ediyoruz. Otomotiv lojistiği alanında da uluslararası ticaret arttıkça iddiamız ve hedeflerimiz büyüyor. Otomotiv ve yan sanayi imalatçılarının tüm lojistik faaliyetlerinde müşteri ihtiyaç ve beklentilerine göre çözümler geliştiriyor ve uyguluyoruz. Otomotiv taşımaları toplam iş hacmimiz içinde pay alıyor. Otomotiv sektörünün 2023 hedeflerine uygun olarak büyüme öngörüyoruz.

Otomotiv lojistiğinde sektörün ihtiyacı olan kapasite ve süre alanındaki iyileştirmeler için yatırım ve büyüme planlarımız arasında Trieste’deki limanın büyütülmesi, Trieste Liman’ından Avrupa’nın her yerine intermodal bağlantıların sayılarının artırılması, gemi kapasitelerinin ve ana hattımız olan Pendik-Trieste sefer sıklığının artırılması gibi hedefler yer almaktadır.

Otomotiv lojistiğinde JİT ve ultra express, süper express gibi taşımalar ile transit sürelerin saatlere, dakikalara kadar inmesi lojistik sektörü için sıkıntılı bir süre yaratmakta. Biz Ro-Ro operasyonlarımızı her güne çıkartma ve bağlantılı tren seferlerimizin sayısını da artırarak olası gecikmeleri minimize etmek için operasyonlarımızı sürekli iyileştirmekteyiz. İlerleyen dönemde limanlarda depolama alanları kurmayı planlayarak ek servis vermeyi planlıyoruz.

U.N. Ro-Ro Türkiye-Avrupa arasında yapılan ticarette nasıl bir paya sahip? Bu payı daha da yukarı çekmek için 2016 yılında gerçekleştireceğiniz yeni yatırım ve projeler neler?

Geliştirdiğimiz intermodal taşımacılık ile sıfır sorunlu bir iş modeli sunuyoruz ve hâlihazırda Türkiye'nin Avrupa'ya Ro-Ro hatları ile yapılan ihracatın %65'ini gerçekleştiriyoruz. U.N. Ro-Ro olarak, 2016 yılında yeni liman bağlantılarımız, artan gemi kapasitelerimiz ve tren bağlantılarımız ile her hizmet dalında yaptığımız iyileştirmeler sonucu müşterilerimize çok daha iyi bir servis sunmayı, intermodal altyapı sağlayıcısına dönüşümünü hızlandırmayı planlıyoruz.

Yıllık 50.000 TEU yükleme kapasitemiz ile intermodal konteyner pazarının lider firması olarak artan talebe karşılık vermek adına, liman ve gemi yatırımlarımızı sürdürüyoruz. 2016’da Trieste Limanı’nı olağanüstü işleyen, dışarıdaki dağıtım ağı ve tüm yüklerin buluştuğu bir merkez haline getirmeyi planlıyoruz. Treylerin indiği ve trenlere dağıldığı bir liman oluşturmak için ilk adım olarak intermodal altyapıyı geliştirmeyi hedefliyoruz. Terminal içine kadar giren kılçık hatlar koyarak dorseleri de hızlı bir şekilde elleçleyebilecek ekipmanlar alıp, trenleri de U.N. Ro-Ro üzerinden bağlayacağız. Gemide olduğu gibi aynı verimlilikte trende de parça parça herkesin optimum bir şekilde kullanabileceği bir sistem yaratmaya odaklandık. Nakliyecilerin çok büyük networklere ihtiyacı olmadan ve yatırım yapmadan maliyet avantajıyla hizmet almasını sağlamak adına intermodal sistem üzerinden çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Kaynak: lojistikhatti.com