Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / BAKAN ARSLANDAN GRİ LİSTE UYARISI

BAKAN ARSLANDAN GRİ LİSTE UYARISI

BAKAN ARSLANDAN GRİ LİSTE UYARISI07.10.2016Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet ARSLAN, Türk bayraklı gemilerinin kara listeden çıkarak Gri Liste'ye geçtiğini açıkladı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan Tuzla'da Piri Reis Üniversitesi'nin akademik yıl açılış töreninde konuştu. Denizcilik sektöründe yapılan en önemli atılımlardan birinin Türkiye gemilerinin uluslararası sularda kara listeden beyaz listeye geçmesini sağlamak olduğunu söyleyen Bakan Arslan, "Söktüren olmazsa olmazı, armatörlerin gemilerinin kurallara uyar şekilde işletilebilir tutmasıydı. Ancak bir tehlike çanı çalıyor. Biz şuan gri listeye girdik, gereceğiz. 13-14 yılda elde ettiğimiz bir kazanımı, birilerinin keyfi için heba etme lüksümüz yok. Birilerinin canı yansa da bu başarının ne kadar zor elde edildiğini biliyorum. Biz her zamanki gibi çok çabuk harcamak istiyoruz. Nasıl olsa 'Beyaz listedeyiz, nasıl olsa bir şey olmaz' diyoruz. Ancak bakanlık olarak biz bunun tersini diyoruz. Diyoruz ki, 'kabul edin ki kara listedeyiz'. Bir üst listeye çıkmak istiyoruz. Dolayısıyla bizim gri listeye düşme lüksümüz yok. Sektörün paydaşları hazır buradayken, biz bunun gereğini yapmak zorundayız, yapacağız, birilerinin canı yansa da. Birilerinin canı yanmasın diye sektörü feda etme lüksümüz yok. Bu konuda lütfen her zamanki gibi el birliği yapalım. Burada bir yanlışa düşmeyelim" dedi.

GRİ LİSTE TEHLİKESİ

2001'de 211, 2002'de 166, 2003'te 131 geminin tutulması nedeniyle Türkiye kara listede yer alıyordu. 2003'te bakanlık kara listeden çıkmak için çalışma başlattı. 2004'te 67, 2005'te 45, 2006'da 43 gemi tutuldu. Böylece 2007 yılında Paris MaU Raporu'nda Türk bayraklı gemilerinin kara listeden çıkarak Gri Liste'ye geçtiğini açıkladı. 2008 yılında ise özellikle PSC denetimleri sayesinde Türk gemileri Beyaz Liste'ye yükseldi. "Gemi tutulması" tabiri, denetlemeler sonucu uluslararası yeterliliği bulunmayan gemilerin seferden geçici süreyle alı konulması için kullanılıyor.

Kaynak: milliyet.com.tr