Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Eğitim ve Etkinlikler / SÜRDÜRÜLEBİLİR ULAŞTIRMA KÜRESEL KONFERANSI

SÜRDÜRÜLEBİLİR ULAŞTIRMA KÜRESEL KONFERANSI

SÜRDÜRÜLEBİLİR ULAŞTIRMA KÜRESEL KONFERANSI 28.11.2016Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Çin`den Londra`ya kesintisiz taşımacılık hattı sağlamak üzere, büyük ölçekli altyapı yatırımları gerçekleştirdiklerini belirterek, "Asya`daki en rekabetçi, en kısa ve en ucuz güzergâhlardan biri olan orta koridora, tarihi İpek Yolu`nun devamı olarak büyük önem atfediyoruz." dedi.

Arslan, Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde Türkmenistan Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen "Küresel Sürdürülebilir Ulaştırma Konferansı"nda konuştu.

Ulaştırma ve mobilitenin sürdürülebilir kalkınmanın merkezinde yer aldığını ifade eden Arslan, sürdürülebilir ulaşım olmadan sürdürülebilir kalkınmanın gerçekleştirilemeyeceğini söyledi. Arslan, "Ulaştırma karar vericileri olarak bizim en önemli görevimiz, güçlü altyapısı olan, transit odaklı entegre bir ulaşım ağı tesis etmek için iş birliği içinde en etkili tedbirleri almaktır." diye konuştu.

"Bütüncül bir koridor yönetimine ihtiyaç var"

Arslan, Avrupa Birliği (AB) ve Çin arasındaki ticaretin 2020 yılında 800 milyar doları aşmasının beklendiğini ve bunun doğrudan bölgedeki tüm ülkeler için bağlantı talebi anlamına geldiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Bu durum, hızla yükselen doğu ekonomileriyle batı arasında, karayolu, demiryolu ve deniz taşımacılığıyla lojistik hizmetlerde artan bir talebi de beraberinde getirerek, tarihi İpek Yolu'nun tekrar canlandırılmasını mecburi kılmaktadır. Tarihi İpek Yolu'nun önemli bir halkası olan Türkiye toprakları, şimdi de modern İpek Yolu için büyük önemi haiz ulaştırma koridorlarının kesişme noktasında yer almaktadır. Modern İpek Yolu’nun en yeni teknolojiyle inşa edilmiş, kaliteli bir ulaşım altyapısıyla tesisine yönelik stratejimizin bölgenin diğer ülkelerince de paylaşıldığını görmek bizleri ziyadesiyle memnun ediyor."

Asya ve Avrupa arasında, doğu-batı güzergahında kuzey, güney ve orta koridor olmak üzere 3 ana koridor hattı bulunduğuna dikkati çeken Arslan, tüm koridorlar için bütüncül ve sofistike bir koridor yönetimi yaklaşımına ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

"Orta koridor, intermodal taşımacılık için önemli"

Arslan, Asya'daki en rekabetçi, en kısa ve en ucuz güzergâhlardan biri olan orta koridora, tarihi İpek Yolu’nun devamı olarak büyük önem atfettiklerini belirterek, "Çin’den başlayarak Orta Asya ve Hazar bölgesini ülkemiz üzerinden Avrupa’ya bağlayan orta koridor, İntermodal taşımacılığın etkin kullanımı için de önemli bir fırsat sunuyor." dedi.

Kuzey ve güney koridorlarını tamamlayıcı olan orta koridoru, Orta Asya'da denizi çıkışı olmayan ülkelerin sosyo-ekonomik kalkınmasına katkı sağlaması bakımından önemsediklerini dile getiren Arslan, Çin’den Londra’ya kesintisiz taşımacılık hattı sağlamak üzere büyük ölçekli altyapı yatırımları gerçekleştirdiklerini anlattı.

Arslan, bu kapsamda Avrasya bölgesinin ulaştırma bağlantılarına katkı sağlayacak Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi, Marmaray ve Edirne-Kars Hızlı Tren Projesi gibi mega projeleri hayata geçirmekten gurur duyduklarını söyledi.

Kaynak: T.C. ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI