Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Demiryolu / TCDD TAŞIMACILIK İLE LOJİSTİK SEKTÖRÜNÜN TEMSİLCİLERİ BULUŞMASI

TCDD TAŞIMACILIK İLE LOJİSTİK SEKTÖRÜNÜN TEMSİLCİLERİ BULUŞMASI

TCDD TAŞIMACILIK İLE LOJİSTİK SEKTÖRÜNÜN TEMSİLCİLERİ BULUŞMASI 13.12.2016TCDD Taşımacılık ve demiryolu lojistik sektöründe hizmet veren operatörler, vagon imalatçıları ve yük verenler, UTİKAD ve DTD yetkilileri Ankara’da bir araya geldiler. 9 Aralık 2016 tarihinde Ankara’da düzenlenen toplantıya TCDD Taşımacılık Genel Müdürü Veysi Kurt, Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Uras ve daire başkanları katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Veysi Kurt; 14 Haziran 2016 tarihi itibarıyla TCDD Taşımacılık AŞ’nin yüzde yüz kamu sermayeli bir şirket olarak hizmet vermeye başladığını, serbestleşme sürecinin en önemli safhasının TCDD Taşımacılık AŞ’nin faaliyete başlaması olduğunu dile getirdi. Sözlerine devam eden Kurt; demiryolu taşımacılığının üçayağı olacağını, bunların da DDGM, TCDD ve TCDD Taşımacılık AŞ olduğunu, ayrıca TCDD’nin bağlı ortaklıklarının da demiryolu işletmecilerine hizmet vereceğini söyledi.

Kurt; serbestleşme sonrasında Hükümet’in işletmecilerden önemli beklentileri olduğunu,  demiryolu sektörünün kalitesinin ve taşımacılıktaki payının artması gerektiğini, Türkiye’deki demiryolu mevzuatının buna uygun olduğunun altını çizdi. Şirketlerin sadece vagonlarıyla yük taşımayıp talep etmeleri durumunda TCDD Taşımacılık AŞ’den lokomotif kiralayabileceklerini ya da kendilerine ait lokomotifleri, vagon ve personeli çalıştırarak tren işletebilmelerinin mümkün olduğunu vurguladı. Kurt; TCDD Taşımacılık AŞ’nin diğer operatörlerle ve şirketlerle rekabet etmekten ziyade onlarla birlikte hareket ederek demiryolu sektörünü güçlendirmek istediklerini sözlerine ekledi.

Kurt; taşımacılık pastasından demiryolu sektörünün daha fazla pay almasının çok önemli olduğunu, serbestleşme sonrası hiçbir şeyin eskisi gibi olmamasının gerektiğini, önceki yıldaki taşıma miktarının yeterli olmayacağını, sektöre mutlaka yeni yük çeşitlerinin girmesi gerektiğinin altını çizdi.

Bugüne kadar hep yurtiçi yükler konusunda fikir üretildiğini dile getiren Kurt; dünyadaki taşımacılık sektöründe birlikte hareket edilmesi halinde 12 bin kilometrelik demiryolu hattında değil de 25 milyon metrekarelik alan üzerinde taşıma yapılabileceğini belirtti. Ayrıca Kurt, Türkiye’nin lojistik sektöründe çok önemli atılımlar yaptığını ancak ülkemizde demiryolu altyapısının tam manasıyla oluşmadığını, bunun da sağlanması için herkese görev düştüğünü ve herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini söyledi.

Demiryolu lojistiğinde eskiden diğer ülkeleri örnek aldıklarını vurgulayan Kurt, yapılan atılımlardan sonra dünyanın Türk lojistik sektörünü örnek alacağı zamanın yakınlaştığını bunun için altyapı eksiklerini tamamlamak ve birlikte çok çalışmak gerektiğine işaret etti.

Yıllardır demiryoluyla taşınan ekonomik değeri düşük yüklerin (kömür, kum, seramik, cevher vs.) konteynırla taşınmasının günümüzde pek mantıklı olmadığını, bu yüklerden ziyade konteynırlarla teknolojik ve elektronik ürünlerin taşınmasının ülke ekonomisine daha çok katkı sağlayacağını belirten Kurt, gelişmiş ülkelerde benzer taşımaların yapıldığını belirtti.

Genel Müdür Veysi Kurt, TCDD Taşımacılık AŞ’nin bir taşıma tarifesi olduğunu ancak daha çok pazar koşullarına göre hareket etmeye çalıştıklarını ve sermayesi devlete ait bir şirket oldukları gerçeğini göz ardı edemeyeceklerini vurguladı. Özellikle uluslararası koridorlar bulmak için çalıştıklarını, yeni taşıma güzergâhları bulmanın sektörü daha da güçlendireceğini, bulunan koridorlarda diğer operatörlerle uyumlu çalışabileceklerini söyledi.

Demiryolu sektöründe karşılaşılan sorunların paylaşıldığı ikinci oturumda UTİKAD ve DTD üyeleri, operatörler ve vagon üreticileri de karşılaştıkları sorunları dile getirip sektörün gelişmesi adına istek ve önerilerde bulundular.

Kaynak: tcddtasimacilik.gov.tr