Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Üye Şirketlerden / BORUSAN LOJİSTİK’İN 2017 YATIRIM BÜTÇESİ 40 MİLYON DOLAR

BORUSAN LOJİSTİK’İN 2017 YATIRIM BÜTÇESİ 40 MİLYON DOLAR

BORUSAN LOJİSTİK’İN 2017 YATIRIM BÜTÇESİ 40 MİLYON DOLAR24.01.2017

2017’de 40 milyon ABD doları yatırım yapacaklarını belirten Borusan Lojistik Genel Müdürü İbrahim Dölen,“Bunun 20 milyon dolarını Ar-Ge, inovasyon ve dijitalleşme projelerimiz için kullanacağız. Ayrıca biri İstanbul’da diğeri İzmir’de olmak üzere toplam alanı 112 bin m2’lik iki yeni depomuzu hizmete alacağız” dedi. 

Zor geçen 2015 yılını 1,4 milyar TL seviyesinde bir ciro ile kapattıklarını belirten Borusan Lojistik Genel Müdürü İbrahim Dölen, “Bu senenin de benzer şartlarda geçeceğini ön gördük. Buna rağmen TL bazında %20’lik bir artış hedefledik ve bunu da gerçekleştirdik. Sene başında portföyümüze eklediğimiz yeni müşterilerimiz sayesinde mevcut müşterilerimizin düşen iş hacimlerinden etkilenmedik. Bugün hedefimize ulaşmış olmak bizim adımıza sevindirici bir olay. Bu sene aldığımız aksiyonların doğruluğunu Capital 500 listesinde kârlılığını en fazla artıran şirketler arasında birinci olarak doğrulamış olduk. 2016 yılının bizim açımızdan pozitif kapanmasının bir nedeni de sene başında portföyümüze eklediğimiz müşterilerimizdi. Her biri kendi sektörünün lideri olan yeni müşterilerimizle sektördeki pozisyonumuzu güçlendirmiş olduk. Özellikle kent içi lojistik hizmetlerinde bugün önemli bir hizmet yelpazesine sahibiz. Her biri kendi sektörlerinin lideri müşterilerimize fark yaratan yaklaşımımız ile hizmet vererek çözümlerimiz ile rekabet avantajı kazandırmaktayız” dedi.

ÜÇ ALANDA DEV YATIRIM

2016’da 3 temel yatırıma odaklandıklarını vurgulayan Dölen, bunları şöyle sıraladı: “Bunlardan biri liman sahamızı büyütmekti. Limanımızın saha büyütme dolgu alanlarını Haziran ayı başında tamamladık. Yaptığımız yatırımlarla limandaki araç sahamızın kapasitesini 250 bin adetten 350 bin adede çıkarttık. Yani yıl içerisinde aynı anda 350 bin aracın ihracatını gerçekleştirebilecek hale geldik. Toplam 960 bin m2’lik bir alanı yöneterek araç lojistik hizmeti vermekteyiz. Bu gün Türkiye’de elleçlenen her iki araçtan birini biz elleçliyoruz. Diğer bir yatırım odağımız, proje taşımacılığıydı. Bu kapsamda 2.5 milyon dolarlık bir yatırımla Türkiye’de ilk defa kullanılan ve rüzgar enerji santrallerinin taşınmasında büyük fark yaratan kanat adaptörü projemizi hayata geçirdik. Her biri yaklaşık 60 metre olan kanatları bu teknoloji sayesinde 50 dereceye kadar havaya kaldırabiliyor ve -/+ 110 derecede döndürebiliyoruz. Bu sayede %30'a yakın değişim gerekliliğini ortadan kaldırmanın yanı sıra hem yol yapım maliyetimizi azaltıyor, hem de yeni yol açma vb. nedenlerle bekleme süresini en aza indiriyoruz. Mühendislik çözümlerimizi yeni ekipmanlarımızla birleştirerek özellikle rüzgar enerjisi alanında farklılıkları müşterilerimize sunmaya devam edeceğiz. Bu yatırımlarımızın yanı sıra Ar-Ge, yenilikçilik ve dijitalleşme çalışmalarımız üçüncü yatırım alanımızı oluşturdu. Bu alanda 2020 yılına kadar yapacağımız yatırımlar için yol haritamızı çıkarttık. Yaptığımız yatırımın ilk adımı Ar-Ge merkezi belgesini almak oldu. Şirketimizin stratejik odağında bulunan fark yaratan ve fayda sağlayan yaklaşımımız çerçevesinde, dijitalleşme ve Ar-Ge merkezi çözümleri ile tüm iş yapış şeklimizi ve bakış açımızı bu yönde değiştirdik. Şirketimizde bugün %65’i lisans, ’si yüksek lisans mezunu ve çoğunluğu bilgisayar teknolojileri konusunda eğitim almış 49 araştırmacı çalışıyor. Ar-Ge, inovasyon ve dijitalleşme çalışmalarımız kapsamında bugüne kadar kamyoncu esnafıyla taşıma talebi olan KOBİ’leri elektronik ortamda bir araya getirdiğimiz eTA ve teslimatta sağladığı zaman ve mekân esnekliğiyle e-ticarete yeni bir soluk getiren Bukoli iş modellerimizi şirketleştirdik. Bunları hızla geliştiriyor ve büyütüyoruz. Üzerinde çalıştığımız 20’den fazla bu tür yenilikçi iş modelimiz var. Bunları da hayata geçirmek için çalışıyoruz. Günümüzde teknolojinin, karlı ve sürdürülebilir büyümenin ana motorlardan biri olan Ar-Ge, inovasyon ve dijitalleşme konusunda bundan sonra kamu teşviklerinin sağladığı kaynakları da devreye alarak çok daha güçlü ve hızlı adımlar atacağız.” 

2017’DE AR-GE’DE ATAK YILI OLACAK

2017 yılı için toplam 40 milyon ABD doları seviyesinde bir yatırım planları olduğunu vurgulayan İbrahim Dölen, “Bu rakamın 20 milyon dolarını Ar-Ge, inovasyon ve dijitalleşme projelerimiz için kullanacağız. 2017 yılında da 2016 senesine benzer şekilde fark yaratacak projelerimiz devam edecek. Yapacağımız inovatif çalışmalarımızın hedefini, iş süreçlerimizi daha da etkinleştirmek, hem kendimiz hem de paydaşlarımız için verimliliği artırmak olarak belirledik. Bu kapsamda 2017 yılı içinde 8 dijitalleşme projemizi ve bir yeni inovatif ürünümüzü hayata geçirmeyi planlıyoruz. Ar-Ge, inovasyon ve dijitalleşme alanındaki yatırımlarımız bugüne kadar 100 milyon TL düzeyinde gerçekleşti. Bu alandaki yatırımlarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. 2017 yılında Ar-Ge kadromuzda %25 artış yapacağız. 2017 yılı için bir diğer önemli projemiz kapsamında, biri İstanbul’da diğeri İzmir’de olmak üzere toplam alanı 112 bin metrekareye ulaşan iki yeni depomuzu hizmete alacağız” dedi.

“SEKTÖRDE KONSOLİDASYON İHTİYACI VAR”

Lojistik sektöründe konsolidasyona ihtiyaç olduğunu belirten İbrahim Dölen, “Lojistik sektöründeki en büyük problem çok fazla firmanın olmasıdır. Fiyat temelli bir rekabet yaşanıyor. Yurtdışından global oyuncuların da Türkiye pazarına gelmesiyle ister istemez fiyatlar üzerinde ciddi oranda baskı oluşuyor. Dolayısıyla bu oyunu küçük ölçekte oynama şansı artık kalmadı. Yakın gelecekte de paranın maliyetinin bugünden daha yüksek olacağını düşünürsek, küçük firmalar için birleşme en doğru çözüm olacaktır. Bu noktada şirketler arasında birleşme ve birlikteliklerin artması gerekiyor. Sektörde konsolidasyon ihtiyacı var. Ayrıca her firmanın daha fazla dijitalleşme ihtiyacı yaşayacağı bir döneme girdiğimizi de vurgulamak gerekiyor” diye konuştu. 

Kaynak: lojistikhatti.com